Waterleiding afdoppen Blog

Laat je waterleiding afdoppen

donderdag 08 juli 2021

Het afdoppen van een waterleiding

Er zijn van die klussen die niet dagelijks zullen voorkomen. Een waterleiding afdoppen is er waarschijnlijk een van. Toch is het handig om te weten wat het nut is van een waterleiding afdoppen, welke werkzaamheden er bij kunnen komen kijken en wie je het beste voor het afdoppen van een waterleiding kunt inschakelen. Hieronder lees je er alles over.

Waarom moet een waterleiding worden afgedopt?

Zodra je veranderingen in je woning gaat aanbrengen, bijvoorbeeld het plaatsen of verplaatsen van je keuken of het plaatsen of verbouwen van je badkamer, krijg je met waterleidingen te maken. En zoals dat vaak het geval is, een bestaande waterleiding zit dan natuurlijk niet op de meest ideale plaats en moet meestal een stukje verderop worden aangelegd. De oude waterleiding moet daarvoor worden afgedopt. Een waterleiding afdoppen is ook aan te raden wanneer een kraan niet meer functioneel is, bijvoorbeeld in ruimtes als een schuurtje of garage.

waterleiding afdoppen

Wat is de beste manier om een waterleiding af te doppen?

Ook al ben je zelf erg handig en twee rechter handen hebt, is een waterleiding afdoppen een klus die nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Bovendien moet je met verschillende dingen rekening houden. Nog beter is het om deze klus aan een vakman uit te besteden zoals een loodgieter die je snel en eenvoudig via Zoofy boekt. Dan weet je zeker dat je naderhand niet met lekkende koppelingen te maken krijgt. De loodgieter zal aangeven of de af te doppen waterleiding niet te ver van de hoofdleiding af zit. Dat heeft te maken met het voorkomen van het verspreiden van de legionella bacterie. De regel hiervoor is als volgt. Niet gebruikte delen van de waterleiding en afgedopte waterleidingen mogen zich op een maximale lengte van vijf keer de doorsnede (diameter) van de hoofdleiding bevinden. De loodgieter zal de waterleiding op een van de twee onderstaande manieren afdoppen. De eerste manier die jij of de vakman kan gebruiken is het plaatsen van een knelkoppeling met twee moersleutels. De andere methode voor een waterleiding afdoppen is om aan het einde van de waterleiding een dop te solderen. Bij deze methodes moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden. Voor beide methodes geldt dat er nooit water in de afgesloten leiding(-en) mag blijven staan en dat er nooit lucht in de afgedopte waterleiding mag blijven staan. Hieronder lichten we elke methode apart nog even toe, zodat jij precies weet hoe het in zijn werk hoort te gaan.

Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling

Deze methode is met name geschikt voor het tijdelijk afdoppen van je waterleiding, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of het plaatsen van een keuken of badkamer. Moet het afdoppen waterleiding keuken of badkamer gebeuren bij een leiding die zich in een muur of achter stucwerk bevindt? Dan is deze methode niet geschikt. De kans op lekkage bij een knelkoppeling in de muur of in het stucwerk is groot en een lekkage heeft vaak nare gevolgen. Voordat de knelkoppeling voor afdoppen waterleiding keuken kan worden geplaatst, moet je het water afsluiten. De snelkoppeling kan met behulp van twee moersleutels strak op de leiding worden geplaatst.

Het afdoppen van een waterleiding door middel van solderen

Wanneer de waterleiding van je keuken of de waterleiding van je badkamer permanent moet worden afgedopt of de leiding zit in de muur, is het afdoppen met een snelkoppeling niet aan te bevelen. Beter is het om het einde van de leiding met een soldeerdop permanent af te sluiten. Deze werkzaamheden kun je het beste uitbesteden aan een professional. Een loodgieter boek je snel en eenvoudig via Zoofy. Bij het platform van Zoofy zijn alleen goed scorende vakmannen aangesloten. Met een gemiddelde score van 9,2 ben je bij Zoofy altijd van kwaliteit verzekerd.

We adviseren je om het solderen van je waterleiding aan een loodgieter over te laten. Dan ben je ervan verzekerd dat er niet onverhoopt schade ontstaat. Denk hierbij aan het ontstaan van scheurtjes in de leiding zelf, met waterlekkage achteraf tot gevolg of het beschadigen van andere leidingen, stucwerk of muren. Om over mogelijk brandgevaar maar niet te spreken. Bij solderen komt altijd veel hitte vrij en er kan al gauw iets misgaan of je kunt brandwonden oplopen. Bovendien beschikt niet iedereen over professioneel soldeergereedschap. Uiteraard moet je bij deze laatste methode als eerste het water afsluiten.

Waarom Zoofy voor het afdoppen van een waterleiding?

Bij Zoofy boek je heel eenvoudig een loodgieter, bijvoorbeeld voor het afdoppen waterleiding keuken. Het enige dat je hoeft te doen is drie momenten door te geven waarop de vakman contact met je kan opnemen.
Bij Zoofy betaal je geen voorrijkosten en ben je verzekerd van het professioneel uitvoeren van jouw klus. Al meer dan 200.000 tevreden klanten gingen je voor.
Betalen hoeft pas achteraf, als jouw klus naar tevredenheid is geklaard. Heel gemakkelijk, via een Tikkie of iDeal.