Zoek hier je klusje
waterschade water

Wat te doen bij waterschade?

zondag 07 februari 2021

De oorzaak van waterschade

Waterschade kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan oude waterleidingen die niet meer goed functioneren, een dak dat te zwaar belast wordt en hierdoor langzaam tekenen van slijtage gaat tonen of simpelweg door intense weersomstandigheden dat het dak en de dakgoot van je woning niet kan verwerken.

Ook kan schade simpelweg ontstaan door een ongelukje, zoals wanneer je het bad laat overlopen of wanneer je waterbed of aquarium kapot is gegaan. De grote hoeveelheid aan water waant zich vervolgens snel door je woning en kan zich direct in verschillende materialen trekken, zoals in het tapijt of het laminaat.

Water weet zich vaak door de kleinste kieren te dringen en kan hierdoor flinke vocht en schimmel schade veroorzaken. Ook kan waterschade ontstaan een ophoping aan vocht door condens, zoals in vochtige ruimtes. Dit kan tot nare gevolgen voor de gezondheid zorgen.

De ernst van schade door water kan enorm uiteenlopen. Zo zijn er lekkages die direct tot flinke schade hebben gezorgd en waarbij enorm veel water in de woning is gekomen, of plekken waarbij het binnengedrongen water of vocht nauwelijks tot niet zichtbaar is, zoals binnen de muren of tussen het plafond. In sommige gevallen dient de waterschade dan opgespoord te worden door een specialist. Hier wordt vaak speciaal gereedschap voor gebruikt.

Waterschade

Beste oplossingen tegen waterschade

De beste oplossing tegen schade veroorzaakt door water is afhankelijk van het type schade dat is opgelopen door water of vocht in je woning. Zo zijn er bijvoorbeeld methodes voor het opsporen en verhelpen van schade van leidingen, en verschillende methodes voor het grondig reinigen van oppervlakten dat flink door water getroffen is.

Een specialist weet vaak exact hoe de schade het best kan worden verholpen en rekent hier snel mee af. De specialist maakt hierbij gebruik van verschillende materialen en schoonmaak producten en zorgt ervoor dat zowel de waterschade, als de bron van de waterschade, grondig wordt aangepakt.

Indien een ruimte binnen je woning is vol komen te staan zal een specialist ervoor zorgen dat het water zorgvuldig wordt weg gepompt. Het vocht dat vervolgens overblijft zal met zorg worden onttrokken uit het oppervlakte, waardoor de woning weer volledig droog en vochtvrij is. Indien de vloer beschadigd is geraakt door het overtollige water, zoals vaak het geval bij houtenvloeren of laminaat vloeren, zal het materiaal behandeld kunnen worden of volledig vervangen kunnen worden door een vloerspecialist.

Meest voorkomende waterschade plekken

Water stroomt door je gehele woning, naar de radiatoren, naar je douche en de keuken. Op elke plek binnen je woning kan daardoor een lekkage ontstaan. Deze lekkages zijn niet altijd direct zichtbaar. Het is dan ook belangrijk dat je waarschuwingen van lekkages snel leert herkennen en kunt opsporen. Indien je hier niet erg bekend mee bent kun je altijd met regelmaat een expert laten komen die een controle kan uitvoeren en je leidingen controleert op eventuele lekkage's.

Een veel voorkomende plek waar schade ontstaat is bij buizen die in de winter kapot kunnen vriezen. Zoals waterleidingen in de schuur of zolder die in de winter niet worden verwarmd. Kapotgevroren leidingen kunnen eenvoudig voorkomen worden door de leidingen goed te isoleren, of door regelmatig warmwater door de leidingen te laten stromen.

Daarnaast kan schade eenvoudig ontstaan wanneer dakpannen zijn gaan schuiven. Dit kan bijvoorbeeld door de wind gebeurd zijn. Indien dakpannen niet meer op hun plek liggen kan regenwater vaak een stuk eenvoudiger de woning binnendringen en kan het isolatiemateriaal of blootgelegen balken, beschadigd raken.

Wat kost het laten herstellen van waterschade?

Indien je in je woning schade hebt opgelopen is het ten alle tijden aan te raden om dit door een specialist te laten herstellen. Hiermee zorg je ervoor dat al het water en vocht zorgvuldig verwijderd wordt en hierdoor geen verdere schade kan aanrichten aan je woning.

De kosten voor het herstellen van je schade hangen samen met de omvang van de schade. Een specialist rekent hiervoor een uurtarief van tussen de 49,95 euro tot 65 euro. Hier kunnen eventueel extra kosten bij komen indien je de klus graag met spoed wilt laten uitvoeren. Voor een klus met spoed wordt vaak 85euro per uur gerekend.

Voordat je een afspraak maakt via Zoofy om een specialist in te schakelen, is het belangrijk dat je kijkt welke specialist voor jouw type klus het meest geschikt zal zijn. Zo kun je met schade door water bijvoorbeeld een loodgieter raadplegen voor het verhelpen van de bron van de lekkage, of een vloerspecialist voor het laten herstellen van de schade aan je laminaat. Daarnaast zijn er nog vele andere specialisten met elk zo hun expertise en ervaring om jouw klus zo vakkundig mogelijk op te lossen.

Ook kan een specialist beschadigd materiaal herstellen met speciale middelen of vervangen met nieuw materiaal. Hiervoor kunnen ook extra kosten voor in rekening gebracht worden. Je kunt dit vaak het best zo snel mogelijk laten doen. Hoe langer je wacht met het herstellen van je schade, hoe erger de schade kan worden.

Vind direct een vakman via Zoofy

Het oplossen van schade is vaak een lastige klus waarbij verschillend soort gereedschap van belang is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om deze klus uit te besteden aan een professional.

Wacht niet te lang met het laten verhelpen van je schade en zorg ervoor dat je snel afrekent met schade aan en in je woning. Hierdoor blijft de schade gelimiteerd en reken je af met nare vochtproblemen of beschadigd materiaal. Je kunt dit doen door eenvoudig via Zoofy een vakman aan te vragen. Boek direct een vakman via Zoofy.