Onderzoek Zoofy

Populairste klussen van 2020

maandag 01 februari 2021

Het jaar 2020 stond voor veel Nederlanders in het teken van klussen. Nu we meer thuis zijn, is een fijn huis immers belangrijker dan ooit. Hoe heeft het voorgaande jaar onze blik op wonen veranderd? Wij delen de cijfers van 2020, van de populairste vakman tot de meest uitgevoerde klussen. 

Top 5 werkzaamheden van 2020

In 2020 hebben onze vakmensen 31% meer klussen opgepakt dan in 2019. Terugblikkend op 2020 zijn er:

  1. Kranen plaatsen
  2. CV storingen opgelost door onze monteurs
  3. Lekkages opsporen (en natuurlijk verholpen)
  4. Muren en plafonds als nieuw gemaakt  
  5. Lampen ophangen in en rondom het huis

Nieuwe klussen 

In 2020 was een verschuiving te zien in de vraag naar verschillende klussen. Uit onze gegevens blijkt dat grote klussen zoals stucwerk, behangen en tegelzetten flink gestegen. Om die reden hebben we, na een inventarisatie bij de aangesloten vakmensen en vragen die we ontvingen, het aanbod vergroot. Klussen zoals een warmteboiler aansluiten, houten vloer leggen, traplift plaatsen of de woning smart maken zijn dan ook toegevoegd aan onze klussen. 

Vijf favoriete vakmannen 

De populairste vakmannen van 2020 waren loodgieters, klusjesmannen, elektriciens, cv monteurs en timmermannen. Deze top 5 pakten gezamenlijk meer dan 77.000 klussen op van Nederlandse huishoudens. Ook konden een aantal vakmannen rekenen op meer klussen. Zo stegen de stukadoor, glazenwasser en ongediertebestrijder in populariteit. De stukadoors werkten duizenden muren en plafonds netjes af, de glazenwassers hebben vele ramen blinkend schoon gemaakt en de ongediertebestrijding hebben veel huishoudens gered van wespen, muizen en ander ongedierte.  

Randstedelingen druk met woning verbouwen

Hoewel bijna elke Nederlander bezig was met het verbouwen en verbeteren van het huis, zijn er een paar steden die er bovenuit staken. De steden waar in 2020 de meeste klussen werden uitgevoerd door onze vakmannen zijn Amsterdam (+18%), Rotterdam (+20%), Utrecht (+38%), Den Haag (+4%) en Almere (+44%). De percentages zijn de groei ten opzichten van 2019. 

 

Stax&Toine - Interview Arthur de Leeuw - Zoofy

Arthur de Leeuw, oprichter Zoofy, in interview met Dionne Stax & Toine van Peperstraten over klussen tijdens de lockdown.