Maak een lichtplan voor de woonkamer

maandag 30 september 2024

De woonkamer is het middelpunt van je huis. Het is de plek waar je ontspant, gasten ontvangt en waar je tijd doorbrengt met het gezin. Om deze ruimte extra gezellig te maken is het belangrijk dat er goede verlichting aanwezig is. In deze blog vertellen we hoe je een lichtplan maakt voor de woonkamer. En hoe je gemakkelijk smart home technologie gebruikt om de verlichting te bedienen.

Plattegrond van de woonkamer

Voordat je allerlei nieuwe lampen en andere verlichting gaat kopen in de bouwmarkt, maak je eerst een plattegrond van de woonkamer. Waar staan meubels en hangt muurdecoratie? Geef ook aan waar stopcontacten en lichtpunten zitten. Zo kun je straks gemakkelijk de verlichting laten monteren. Iedere hoek in de woonkamer heeft andere verlichting nodig. Teken daarom alle zitplekken uit. Denk aan de bank, een leeshoek, de eettafel of een werkplek.

Als de plattegrond klaar is begin je aan het lichtplan. Hierin onderscheiden we drie soorten verlichting. Basis-, functionele- en sfeerverlichting.

Basisverlichting

Basisverlichting verlicht de hele ruimte gelijkmatig. Met een druk op de schakelaar verlicht je gelijk de hele woonkamer. Plafondlampen, inbouwspotjes of een centrale hanglamp zijn hier het meest geschikt voor. Combineer de basisverlichting met een dimmer zodat je de lichtsterkte gemakkelijk aanpast.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is gericht licht dat je nodig hebt om te lezen of te werken. Deze verlichting moet helder genoeg zijn om de activiteit comfortabel uit te voeren zonder dat het vermoeiend is aan je ogen.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting geeft jouw woonkamer karakter en warmte. Deze verlichting geeft de ruimte een uitnodigende en ontspannen ambiance. Denk aan tafel-, vloer- en wandlampen. Maar ook kaarsen en decoratieve lichtslingers horen bij de sfeerverlichting van de woonkamer.

Verlichting installeren »

Watt, lumen en kelvin

Hou bij het maken van je lichtplan ook rekening met de watt, lumen en kelvin van de verlichting. Maar wat houden deze termen eigenlijk in? Watt staat voor wattage en zegt iets over de lichtsterkte. Hoe meer watt, hoe feller de verlichting. Met lumen wordt de hoeveelheid licht uitgedrukt. Voor de woonkamer adviseren we 200 tot 300 lumen per vierkante meter. Als laatste hebben we de term kelvin. Dit staat voor de lichtkleur van de lamp. In de woonkamer wil je warm licht, tussen de 2400 en 3000 kelvin.

Hé Google! Zet het licht aan...

Tegenwoordig heb je allerlei technologieën die het leven in en om het huis nog eenvoudiger maken. Zo kun je slimme verlichting bedienen met je smartphone of stemassistent. Maar je kunt er ook voor kiezen om een timer op je verlichting te zetten. De lichten in je woonkamer gaan dan vanzelf aan- en uit op het door jouw opgegeven tijdstip.

Slimme verlichting »

Een goed lichtplan maakt van je woonkamer een plek waar je graag tijd doorbrengt. Door te spelen met basis-, functionele- en sfeerverlichting benut je iedere hoek van je woonkamer. En met smart home technologie wordt een gezellige sfeer creëren in de woonkamer nog makkelijker. Wil jij hulp bij het installeren van je verlichting of je smart home installaties? Een ervaren vakman van Zoofy neemt de klus graag uit handen.