Lichtplan maken Inspiratie

Hoe maak je een lichtplan

Bijgewerkt op: 09-04-2024

~ 5 min. lezen

Lampen, denk er niet te licht over

Bij de inrichting van je woning heb je waarschijnlijk heel veel aandacht besteed aan het uitzoeken van je meubels, de wandbekleding, vloeren en decoratie. Maar is er voldoende nagedacht over de verlichting? Verlichting is niet alleen sfeerverhogend en bepalend voor de sfeer in huis, maar gewoon pure noodzaak. Maar wat is nou wijsheid wanneer je verlichting laat aanbrengen of aanschaft en wat is de optimale verlichting? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Een lichtplan maken kan je hier zeker bij helpen. Hier lees je waaruit een lichtplan is opgebouwd en geven we je tips waar je op kunt letten.

Neem de tijd

Denk niet te licht over een lichtplan maken. Een ondoordacht lichtplan is achteraf niet zo gemakkelijk te wijzigen. Een goed lichtplan bevat contrasten. Vergelijk deze contrastwerking met een zonnige dag waarop een ruimte zowel uit verlichtte als schaduwplekken bestaat. Verder kenmerkt een goed lichtplan zich door verlichting die zich op verschillende hoogtes in de ruimte bevindt. Als je de volgende stappen volgt, kun je zelf een lichtplan samenstellen.

Schets

Gebruik een bestaande plattegrond van je huis en print deze bij voorkeur per ruimte uit. Heb je geen plattegrond ter beschikking? Maak er zelf een op schaal, bijvoorbeeld 1:50, bij voorkeur op ruitjespapier. Teken je meubels op de plattegrond in en houd wat wit ruimte over voor aantekeningen. Geef aan waar zich al aansluitpunten bevinden. Geef op de plattegrond ook schilderijen die aan de muur hangen aan of de plek van eventuele kunstobjecten. Teken een cirkel waar een activiteit plaatsvindt (zithoek, eethoek).

lichtplan maken

De basisverlichting

Teken nu de basisverlichting op de plattegrond in. Gebruik een kruisje voor directe verlichting en een rondje voor indirecte verlichting. Basisverlichting is logischerwijze de basis van alle verlichting en moet bestaan uit direct en indirect licht. Verder moet basisverlichting optimaal de ruimte verlichten vanuit een centraal punt of vanaf meerdere punten. Inbouwspots (of indien mogelijk opbouwspots) vormen een prima basis als direct licht. Wandarmaturen of vloerlampen geven mooi indirect licht. Kies voor dimbare verlichting. Zo heb je desgewenst voldoende werklicht maar ook sfeerlicht. Kies als lichtbron altijd warmwit (2700 Kelvin).

Aansluitpunten

Heb je een nieuwbouwwoning? Lucky you! Dat betekent dat je vaak nog inspraak hebt in het aantal aansluitpunten en waar ze moeten komen. Het inbouwen van verlichting kan eenvoudig in de nog uit te voeren werkzaamheden worden ingepast. Heb je een bestaande woning? Laat je in het lichtplan dat je voor ogen hebt niet door de aansluitpunten beperken. Vaak is het toch mogelijk om lampen decentraal op de plek van jouw voorkeur op te hangen of te bevestigen.

Decoratieve verlichting

Met het toevoegen van accentverlichting of decoratieve verlichting, kun je aan bepaalde gedeeltes van de ruimte net iets meer sfeer toevoegen. Bij decoratieve verlichting staat niet de functie, verlichting van de ruimte, maar het uiterlijk van de armatuur en het mooie effect ervan voorop. Denk aan een mooie staande lamp of een tafellamp. Kies voor lampen die zacht en diffuus licht verspreiden. Direct licht verlicht slechts kleine oppervlaktes. Het aanbod aan decoratieve verlichting is enorm. Je kunt kiezen voor verlichting in de stijl van je inrichting of juist voor een eyecatcher in een totaal andere sfeer. Behalve je persoonlijke voorkeur speelt het budget natuurlijk ook een rol.

Nog meer tips bij een lichtplan maken

Wil je de woonkamer groter dan in werkelijkheid laten lijken? Dat kan met indirect licht. Doordat indirecte verlichting het licht via het plafond of de muren weerkaatst, geeft dat een ruimtelijk effect. Reeds aanwezige kleuren in je woning zijn van invloed op de verlichting. Lichte kleuren en tinten zullen licht reflecteren terwijl donkere kleuren het licht juist absorberen. Daarom is in een ruimte met donkere kleuren meer verlichting nodig dan in een lichte ruimte. Glanzende oppervlaktes reflecteren licht beter dan matte oppervlaktes. Witte kleuren worden nog witter en felle kleuren nog feller. Terwijl roze en rode tinten in kunstlicht nog dieper van kleur lijken te zijn, vervagen kleuren als groen en blauw daarentegen.

Hoewel de keuze van armaturen persoonlijke is, kun je met kleuren, vormen en materialen die bij elkaar passen, eenheid in je interieur creëren. Oudere mensen hebben meer licht “nodig” dan jongeren. Iemand van 65 jaar heeft ruim drie keer zoveel licht nodig dan iemand van 25 jaar. Dimmers en dimbare lampen zijn hiervoor ideaal. Hiermee kan elke gebruiker de voor hem of haar gewenste lichtsterkte instellen. Wil je niet alle lampen apart van elkaar inschakelen? Schakel dan over op slimme verlichting of een systeem als klik-aan-klik uit.

Slimme verlichting

Je kunt nog een stapje verder gaan en (gedeeltelijk) op slimme verlichting overstappen. Met slimme verlichting kom je nooit meer in het donker thuis en gaat de verlichting automatisch op het door jou ingestelde tijdstip aan. Je kunt vanuit je luie stoel de verlichting bedienen. Een mooi voorbeeld van slimme verlichting is Hue van Philips. Hue LED-lampen zijn behalve slim bovendien zeer energiezuinig. Ze zijn in allerlei modellen, vormen en maten verkrijgbaar. Samen met de Hue Bridge verbind je deze slimme lampen met jouw apparaten. De Hue Bridge is geschikt voor het aansluiten van maximaal 50 Hue lampen. Samen met de Hue App kun jij je verlichting snel en eenvoudig regelen.
Laat je Philips Hue Starterkit snel en eenvoudig door een professional installeren, zoals de Smart Home installateur van Zoofy. Deze vakman vervangt bestaande lampen voor Hue lampen, sluit de Hue Bridge op de router aan en installeert de Philips Hue app.
Deze vakman bij jou in de buurt boek je snel en eenvoudig via Zoofy. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is drie momenten door te geven waarop de vakman contact met je mag opnemen.
Voor je het weet is je (slimme) verlichting een feit.