Gaskachel onderhoud gashaard onderhoud

Hoe vaak de gashaard onderhouden

donderdag 14 juli 2022

Is een jaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk

Alle gashaarden hebben na één jaar of anderhalf jaar onderhoud nodig. Je kunt het zelf doen met een eenvoudig gaskachels en haarden (vergeet niet om de ramen van binnenuit schoon te maken), maar er kunnen altijd dingen kapot gaan. De installateur kan na onderhoud een veilig gebruik van de gashaard garanderen. Doe je dit niet, dan kun je problemen krijgen met het aansteken van de gashaard. Er kunnen zich bijvoorbeeld problemen voordoen met vuile of gecorrodeerde "sensoren". Deze sensor meet of de waakvlam brandt, waardoor uiteindelijk de hele gaskraan kan worden geopend. In sommige gevallen kunnen houten blokken of spaanders deze sensor in de weg zitten. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant vaan de haard. Onderhoud is ook nodig als de kachel slechts soms wordt gebruikt. Juist wanneer de gashaard weinig wordt gebruikt is er veel kans op stofvorming.

Wat doet een installateur bij een onderhoudsbeurt?

De installateur zorgt ervoor dat de gashaard vrij is van stof en andere verontreinigingen. Zo reinigt hij de ruit van de gashaard met een speciaal verzorgingsproduct. Controleer ook belangrijke onderdelen zoals thermokoppels, pilootgeleiders en lanceermechanismen. Indien nodig worden de stam en stenen stofvrij gemaakt. Hierdoor staat hij weer in zijn "oorspronkelijke" positie en krijgt u het beste vlambeeld. Ook bekijkt hij of de batterij

Hoe kan ik de gashaardruit zelf schoonmaken?

Een van de taken die u met een beetje inspanning zelf kunt doen, is het schoonmaken van het raam van de gashaard.  Verwijder na het uitschakelen van het gas eerst het raam. Hoe u dit moet doen, vindt u in de gebruiksaanwijzing van de gashaard. Plaats het glas vervolgens op een zachte ondergrond om krassen en andere beschadigingen aan het glas te voorkomen. Spuit vervolgens de ruitenreiniger op de ruit, laat deze even intrekken en veeg de ruit schoon met een schone en droge doek. Zet het glas terug in de haard en geniet weer van de prachtige vlammen.

Hoeveel kost een gashaard onderhoudsbeurt

Bij Zoofy kun je eenvoudig een vakspecialist boeken die het onderhoud aan jouw gashaard kan verrichten. Je ziet vooraf de prijs, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Plaats gemakkelijk een klus wanneer het jou uitkomt en Zoofy regelt de rest. De betaling gaat makkelijk achteraf met Tikkie of iDeal. Bekijk hier de kosten voor een gashaard plaatsen.