Zoek hier je klusje
Zelf WC ontstoppen

Hoe ontstop je zelf een toilet

maandag 16 januari 2023

Wc verstopping: Tips en tricks hoe te verhelpen

moderne wc

Stap 1: Ontstoppen met heet water en afwasmiddel

Er zijn altijd zelf stappen die je kunt ondernemen voordat je overgaat op het inschakelen van een loodgieter. In veel gevallen ontstaan verstoppingen door een object. We houden van onze kleintjes, maar liever zien we geen stukken speelgoed doorgespoeld in het toilet. Kijk eerst of je het voorwerp ziet en verwijder het indien mogelijk, met een rubber handschoen.

Stap 2: Ontstoppen met heet water en afwasmiddel

No luck so far? Stop dan wat afwasmiddel in de wc-hals. Spoel daarna de emmer heet water (vanaf één meter hoogte) door het toilet. Let op: gebruik nooit kokendheet water, dat kan het porselein beschadigen. Door het vanaf een meter hoogte in het toilet te gieten, zorg je dat er extra druk ontstaat. Net als bij je afwas, kan afwasmiddel zorgen voor het oplossen van vet, waardoor de verstopping gemakkelijker doorgespoeld kan worden. Laat het water en het afwasmiddel eerst vijf minuten inwerken, alvorens je weer doortrekt.

Stap 3: De WC ontstopper

Wc ontstopper

Een ontstopper -ook wel een ploemper genoemd-, kan ook zeer effectief werken bij een wc verstopping. Houdt de wc ontstopper voor gebruik even kort onder de kraan met heet water. Hierdoor wordt het rubber warm en sluit hij beter af. Daardoor kun je beter vacuüm zuigen. Zorg altijd dat je de wc ontstopper volledig laat aansluiten op de toilet-hals. Druk de wc ontstopper langzaam en stevig vast. Trek daarna snel aan de ploemper, om de druk te vergroten. Daardoor wordt de zuigende kracht van de wc ontstopper gegenereerd. Dit is belangrijk voor het verwijderen van de toilet verstopping.

Niet gelukt? Lees dan verder.

Ontstoppingsveer gebruiken

Als laatste redmiddel kan je nog een ontstoppingsveer kopen om je wc te ontstoppen. Je kunt deze veer gebruiken wanneer je bijvoorbeeld de gootsteen wil ontstoppen, je het doucheputje wil ontstoppen, of wanneer je wc verstopt zit . Als je een gootsteen of doucheputje wil ontstoppen, kun je beter kiezen voor een dunne ontstoppingsveer. Echter is het gebruik van een ontstoppingsveer dikwijls een tijdelijke oplossing en niet geheel zonder risico. Vaak is een verstopping veroorzaakt door dieperliggende problemen dan tot waar de ontstoppingsveer reiken kan. De ontstoppingsveer gebruiken is dan niet de oplossing voor de verstopping. Als bijvoorbeeld het water op meerdere plekken in huis niet meer goed wegloopt is er sprake van een rioolverstopping. Schakel dan altijd een professional in. Met een ontstoppingsveer prik je alleen een gaatje in de verstopping (als je er bij komt). Daardoor lijkt het probleem misschien verholpen, maar de verstopping zal snel terugkeren. Het risico van de ontstoppingsveer is dat de veer kan breken wanneer je teveel druk uitoefent. Hier kan je het leidingstelsel d beschadigen, waardoor je nog verder van huis bent. Het gebruiken van een ontstoppingsveer blijft een doe-het-zelver oplossing. Als je weinig kennis hebt over rioleringen is de kans op lekkages en schade groot. Mocht je na het volgen van de drie stappen nog steeds met een verstopping zitten, raden we je echt aan om een installatiebedrijf te raadplegen. De Zoofy loodgieters kunnen snel je wc ontstoppen.