Zoek hier je klusje
Regenton Water besparen

Besparen met regenwater opvangen

dinsdag 22 juni 2021

Nederland is bekend om de regenbuien die er het hele jaar door kan vallen. Jaarlijks komt al dit regenwater op 70 tot 90 cm! Door regenwater slim op te vangen en te gebruiken kun je veel besparen. Wij vertellen je meer over de voordelen van regenwater opvangen. Ook lees je hier meer informatie over de soorten regentonnen. Welk type regenton je ook kiest, ze zijn allen geschikt voor het water opvangen.

Tip 1: Schaf een regenton aan

De simpelste wijze om regenwater op te vangen, is door een regenton aan te schaffen. Je kunt grofweg kiezen voor 2 soorten. Een houten of kunststof regenton.
Voor de aanschaf van een houten regenton betaal je €160 euro. Een goedkoper alternatief is de kunststof regenton. Deze kost €70 euro. Beiden prijzen zijn inclusief BTW.

Het water wat je opvangt in de regenton kun je voor velerlei gebruik in en rond het huis gebruiken:

 • de planten water geven
 • het schoonmaken van je tuinmeubelen
 • het wassen van je auto
 • je wasmachine een was laten draaien
 • de wc doorspoelen
 • de kamerplanten water geven


Je kunt, als je het regenwater slim opvangt en hergebruikt, tot maar liefst 1000 liter per jaar gemiddeld aan water besparen!

Water besparen met regenton

Regenwater opvangen tuin

Regenwater opvangen tuin doe je dus met een regenton. De regenton sluit je aan op de regenpijp. Mocht je regenpijp aan vervanging toe zijn, dan hebben wij diverse dakbedekkers die snel en kundig dit in orde maken voor je. Het kan zijn dat het design van de houten regenton je meer aanspreekt. Het is dan goed om te weten dat een houten regenton wel sneller slijt. Daarnaast is de prijs van een houten regenton hoger als die van kunststof. De houten regenton heeft daarentegen weer de natuurlijke look. Een kwestie van smaak dus welke je kiest.

Welke regenton je ook kiest, neem er altijd één met deksel. Muggen zijn dol op stilstaand water. Ze leggen eitjes, de kans op muggenoverlast in en rond huis neemt hierdoor toe. Als je geen takjes in je water wilt, kun je een panty onderin de regenton leggen.

Een ander voordeel van regenwater opvangen, is dat regenwater over minder kalk beschikt. Er zijn ook manieren om het regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van je wc. Per spoelbeurt bespaar je zo veel aan water! Wij hebben diverse loodgieters die je naast advies, ook helpen om deze klus te klaren.

Tip 2: Koppel regenwater af

Helaas belandt het grootste gedeelte van het regenwater in het riool. Dit leidt niet alleen tot een overstroming van je riool bij flinke regen, maar ook tot een gemiste besparing. Door het regenwater af te koppelen heb je twee grote voordelen te pakken:

 • een groenere tuin, die van nature vochtig blijft
 • kans op een subsidie die per vierkante meter verstrekt wordt. Je kunt dit navragen bij de gemeente

Gemiddelde kosten afkoppelen regenwater

Het afkoppelen van regenwater kost gemiddeld €1200 euro inclusief btw. Je vangt hiermee tot 1200 liter water per jaar. Een hovenier is de vakman die advies geeft over het goed afvoeren van regenwater voor je tuin. Daarnaast kan een loodgieter in samenspraak met de hovenier het regenwater voor je afkoppelen. Regenwater opvangen door het af te koppelen loont zich dus!

Regenwater opvangen met een tank en filter

Water opvangen kan ook door een tank met filter in je tuin te plaatsen. De tank sluit je aan de regenpijp aan, zo vult het reservoir zich met water. Het speciale filtersysteem zorgt ervoor dat het opgevangen water meteen bruikbaar is. Regenwater opvangen met een tank en filter kan je per jaar €60 euro laten besparen. En per jaar kun je er 41.000 liter drinkwater mee besparen!

Daarnaast is regenwater opvangen met een tank en filter uitermate duurzaam. Dit opgevangen water kan ook gebruikt worden voor huishoudelijk gebruik. Denk aan het vullen van het stoomapparaat van je strijkijzer of het doorspoelen van de wc. Met warm water en biologisch schoonmaakmiddel kun je er zelfs de ramen mee zemen of je stoomstrijkijzer mee vullen.

Regenwater wordt zo gefilterd

In drie stappen wordt het regenfilter gefilterd tot bruikbaar, drinkbaar water:

 • Voorfilteren: Door een ijzeren filteren aan het begin van de regenpijp voorkom je dat takjes zich in het water en de tank nestelen. Dit kan ook met een oude panty.
 • Middenfilter: Hiermee verwijder je het middelmatige vuil. De tank doet dit zelf.
 • Laatste fase: kleinste deeltjes vuil eruit filteren. Ook dit doet het filter in de tank. Wat niet bruikbaar is wordt afgevoerd naar het riool.

Meer water opvangen met goede goten

Het is belangrijk dat je dakgoten in goede conditie zijn. Vuil en lekkages zorgen ervoor dat er kostbaar regenwater verloren gaat. Een dakdekker kan je dakgoot van al het vuil bevrijden. Ook kan deze vakman je dakgoot maken of vervangen. Fijn dat je niet zelf met een hoge ladder in de weer hoeft! En je bespaart hiermee al snel tot wel 50% aan water. Een dakgoot die kapot is, laat de helft aan regenwater namelijk weglekken.

Zoofy biedt alle diensten aan

Bij Zoofy is een breed aanbod te vinden van alle vakmensen. Van loodgieters, voor de afvoer van leidingen, tot een hovenier die precies weet hoe regenwater in de tuin afgevoerd dient te worden. Ook een dakdekker die alles van dakgoten weet is bij ons te vinden. Elke klus is snel en vakkundig geklaard bij Zoofy.