Zoek hier je klusje
Tips & Tricks

7 tips om meer ruimte te creëren in huis

vrijdag 24 september 2021

Houd je van ruimte en licht in je woning maar weet je niet zo goed hoe je meer ruimte kunt creëren of ruimte kunt besparen? Is jouw woning erg donker of niet al te groot? Lees dan vooral even verder. In dit blog geven we je een aantal tips waarmee je ruimte en licht kunt scheppen.

Handige meubels

Door bij een nieuwe aanschaf goed over een extra functie van je meubels na te denken, kun je heel veel extra ruimte creëren. Opklapbare meubelstukken zijn uitgeklapt gewoon functioneel, ingeklapt nemen ze veel minder plaats in. Denk aan een opklapbaar bed in een kleine studio of een slaapkamer. Krijg je maar af en toe bezoek of eters? Haal dan pas een paar klapstoelen te voorschijn. Die zijn wanneer ze niet worden gebruikt gemakkelijk op te bergen. Een opklapbare tafel of bureau neemt na gebruik geen ruimte meer in. Om de was te drogen heb je geen extra kamertje nodig. In plaats van een groot lomp droogrek kun je een uittrekbare waslijn tussen twee muren monteren.
De uittrekbare bedbank is natuurlijk een onmisbaar item in een kleine woning. Andere meubels combineren functionaliteit weer met extra opbergruimte. Denk aan het bed met die handige opberglades eronder, een kisttafel of een bank met lades. Heb je hier zelf een goed idee over maar weet je niet precies hoe je dat moet uitvoeren? Een goede timmerman regel je eenvoudig via Zoofy.

De trap

De vaak onbenutte ruimte onder een trap is ideaal om meer opbergruimte te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een schoenenkast. Maar je kunt met behulp van een kozijn, wat regelwerk en gipsplaten ook een prachtige trapkast (laten) maken. Heb je daar geen zin in, geen tijd voor of twee linkerhanden? Schakel eenvoudig een vakman via Zoofy in.

trap ruimte

De hoogte in

Heb je al eens goed in alle ruimtes van je woning naar boven gekeken? Heb je een kamer met een schuin dak? Daar kan misschien een vliering onder worden gerealiseerd door een vloer te plaatsen. Ga met het bed de hoogte in, dat levert een hoop ruimte op. Plaats hoog en over de hele lengte van een wand een mooie plank waarop je spullen, eventueel in mooie manden, kwijt kunt. Ruimte besparen kan door je droger bovenop de wasmachine zetten in plaats van ernaast.

Daglichttoetreding

Een donkere ruimte oogt kleiner dan die in werkelijkheid is. Maar meer daglicht is ook goed voor je lichaam en je humeur. Met de volgende tips haal je meer licht in huis.

Een lichte vloer

Hoe lichter de vloer van kleur is, des te meer daglicht kan worden weerkaatst. Houd er wel rekening mee dat hoe meer meubels er op de vloer staan, des te beperkter de weerkaatsing van het licht is.

Witte verf

Misschien een inkoppertje maar hoe lichter de muren en de kozijnen zijn geverfd, des te meer daglicht er zal worden weerkaatst. Doe die donkere kleuren dus vooral in de ban. De schilder die je eenvoudig via Zoofy boekt weet er wel raad mee.

Lege vensterbanken

Des te minder er op de vensterbank staat, des te meer daglicht er kan toetreden. Dat geldt uiteraard voor alle vensterbanken in je woning. En hoe minder prullaria, hoe minder je hoeft schoon te maken.

Extra raam

Hoewel dit misschien een iets duurdere optie is, is het er wel een met een fantastisch resultaat. Door het (laten) plaatsen van een extra raam of dakraam komt er ineens een zee van licht binnen. Het verschil in kosten tussen een klein en een groot raam zijn niet zo heel groot. Overweeg dus om direct een zo groot mogelijk raam te laten plaatsen. Het plaatsen van een raam is tevens een waardevermeerdering van je woning.

Glazen deuren

Het verschil tussen een gewone (tussen-)deur en een deur met glas erin is voor de daglichttoetreding enorm. Het is een echte boost voor je inrichting. Kies indien mogelijk voor deuren met doorzichtig glas erin. Bij ouderwetse paneeldeuren kunnen de panelen door het glas worden vervangen en blijft de uitstraling ervan toch behouden. Wil je meer licht in huis maar toch een beetje privacy? Dan kun je als alternatief melkglas in de deuren laten plaatsen, bijvoorbeeld bij de voordeur, de badkamerdeur en je slaapkamerdeur.

Lichte meubels

Kies als basis in je woning voor lichte meubels. Lichte meubels maken de ruimte zonnig en lichter omdat ze veel licht kunnen weerkaatsen. Je hoeft natuurlijk niet al je meubels op stel en sprong te vervangen. Een lik verf of een mooie grote witte plaid over een donkere bank werken ook prima.

Kies de juiste raambekleding

Met raambekleding zoals gordijnen, shutters of jaloezieën kun je prima zowel het zonlicht binnenlaten of juist weren en er privacy mee scheppen. Raambekleding in een lichte kleur of stof met enige transparantie zorgen toch voor voldoende daglichttoetreding.

Manieren om ruimte te creeern

Langs de wand

Heb je een smalle gang of een smalle kamer? Dan zet je geen grote kasten tegen de wand. Maar een hele smalle open kast is heel goed mogelijk. Met een diepte van 15 tot 20 centimeter kun je al hele leuke dingen doen. Maak er voldoende planken in.

Ontspullen

Meer ruimte kun je winnen door het zogenaamde ontspullen. Dat is niets meer of minder dan eens heel kritisch naar alles wat je aan inboedel bezit te kijken. Bij kleding is dat heel eenvoudig. Alles wat je bijvoorbeeld twee jaar niet meer hebt gedragen kan weg naar de kringloop of in de kledingcontainer. Reserveonderdelen van zaken die je niet meer hebt of defecte apparatuur kunnen ook de deur uit. En heb je dingen dubbel? Zet het te koop op internet. Maak keuzes en kijk of je door een kast handiger in te delen misschien een ander kastje weg kunt doen. Boeken zijn prachtig, maar hoe vaak lees je er nog in? Maak er een vriend(in) blij mee en investeer in een e-reader. Die neemt heel wat minder plek in dan een grote boekenkast. 

Lenen of huren

Wat je niet hebt hoef je ook niet op te bergen en staat dus ook niet in de weg.Zaken die je maar af en toe nodig hebt, kun je ook huren. Een andere oplossing is om met buren, vrienden of familie dingen aan te schaffen. Dat scheelt niet alleen qua kosten maar ook de helft qua ruimte.