Welke klus moet worden gedaan?
PVC flooring

Zelf een PVC vloer leggen? Hier moet je op letten

maandag 06 februari 2023

Wil je graag een nieuwe vloer leggen? Dan is een PVC vloer een uitstekende keuze! Een vloer van PVC is waterbestendig, geluiddempend, onderhoudsvriendelijk én eenvoudig zelf te leggen. Hoe? Je leest er alles over in dit artikel!

Klikken of plakken?

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in ‘klik PVC’ en ‘plak PVC’. Plak PVC bestaat uit flexibele stroken die verlijmd dienen te worden op de ondergrond. Klik PVC bestaat uit rechte planken die je door middel van een kliksysteem in elkaar kunt klikken. Klik PVC van Floorinq.nl of een andere verkoper, is eenvoudiger en sneller te leggen dan plak PVC, waardoor het ook wel de ‘doe-het-zelf-vloer’ wordt genoemd.

 

Hoe leg je klik PVC?

Acclimatiseren: Het is belangrijk om een nieuwe vloer te laten acclimatiseren in de ruimte waar deze gelegd gaat worden. Dit betekent dat je de vloer tenminste 48 uur moet laten rusten, zodat deze kan wennen aan de temperatuur en vochtigheidsgraad in huis. Je kunt het klik PVC hiervoor het beste vlak op de grond stapelen.

Ondergrond voorbereiden: Je legt een PVC vloer op een vlakke, schone ondergrond. Vaak is een ondervloer wenselijk, zodat contactgeluid wordt gedempt. Zorg dat de ondergrond droog, schoon, glad en stof- en vetvrij is. Oneffenheden die meer dan 2 mm afwijken moet geëgaliseerd worden.

Eerste rij: Begin met het leggen van de eerste rij in de hoek van de kamer aan je linkerkant, met de groef naar de muur en werk van links naar rechts. Laat rondom het gelegde PVC een uitzetvoeg van 1 cm vrij. Plaats hiervoor afstandshouders tussen de muur en de PVC vloer.

Rijen verbinden: Zaag (of knip) voor de tweede rij een plank op een willekeurige plek door midden. Start hiermee de tweede rij. Rijen verbind je door de planken verticaal in elkaar te klikken. Druk het kliksysteem stevig aan met de hand of gebruik een rubberen hamer.

Vloer compleet maken: Gebruik voor lastige plekken een profielaftaster. Hiermee kun je eenvoudig de juiste vorm overtekenen op de plank, om deze vervolgens op maat te kunnen zagen. Vergeet tenslotte niet om plinten te leggen.