Zoek hier je klusje
Wespennest herkennen Blog

Waar komen wespen op af en hoe voorkom je wespennesten?

woensdag 14 juli 2021

In de zomer kan je weleens last hebben van wespen. Leuk is anders! Gelukkig zijn er een aantal manieren om ze te verjagen én voorkomen. Hoe je dat precies doet, ontdek je in dit artikel!

Wespen voorkomen doe je zo

Het is in de zomer geen overbodige luxe om enkele maatregelen te nemen om wespen te voorkomen. Voordat je het goed beseft, krijg je namelijk te maken met een wespennest en dat verwijder je niet zomaar. Maar hoe voorkom je wespen nu precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wespen vooral aangetrokken worden door zoete substanties. Je zorgt er dus het best voor dat je geen zoetigheden op tafel laat staan. Daarnaast sluit je ook beter telkens al je afvalemmers en -containers. Een ander belangrijke manier om wespen te voorkomen is door de naden, spleten en kieren van je woning goed te sluiten. Je kan bijenbekjes gebruiken om openingen te dichten.

Waar komen wespen voor?

Wespen komen op verschillende plekken voor. Dat geldt dus ook voor wespennesten. Vaak vind je ze onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen. Soms bouwen wespen hun nest ook in de spouwmuur.

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest herkennen is niet zo heel moeilijk. Het heeft een ronde vorm, grijzige kleur en is gemaakt uit papierachtig materiaal. Het nest zit wel vaak goed verstopt, maar het valt dan op door de vele wespen die errond vliegen.

Vermoed je dat je te maken hebt met een wespennest? Dan blijf je er beter uit de buurt van. Wanneer de wespen je als bedreiging zien, zullen ze je steken en dat kan behoorlijk pijn doen.

Wespennest

Wespen bestrijden: enkele handige methodes

Ben je er zeker van dat je een wespennest in of rond je woning hebt? Dan zijn er een aantal manieren om het te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je dit niet doet zonder enig gevaar. Verscheidene wespen kunnen beginnen steken en als je onvermoed allergisch bent, heeft dit erg nare gevolgen. Ben je zeker dat je niet allergisch bent? Dan kan je onderstaande trucjes en producten uitproberen!

Methode 1: Wespenpoeder gebruiken

Er bestaat een poeder dat speciaal gemaakt is om wespen te bestrijden. Dit dien je in de ingang(en) van de wespennest te strooien. Doe het voorzichtig, want wanneer de wespen zich bedreigd voelen, vallen ze je aan. Houd andere mensen en dieren uit de buurt van het nest wanneer je dit doet. Een alternatief hiervoor is de wespenspray.

Methode 2: Wespenvangzak ophangen

Een wespenvangzak is een wespenval in de vorm van een zak. Er zit water in dat een lokmiddel voor de wespen bevat. Wanneer de wesp in de zak terechtkomt, verdrinkt hij in het vocht.

Methode 3: Zelf een wespenval maken

Neem een plastic fles en snijd daar de bovenkant van af. Duw dit deel vervolgens omgekeerd in de fles. Vul de fles nadien met een zoete vloeistof. Wespen komen op de zoete geur af en zullen in de fles verdrinken.

Methode 4: Nep-nest plaatsen

Wil je de wespen verwijderen zonder ze te doden? Dan is een nep-nest de beste methode! Je kan dit in bepaalde winkels kopen. Hang het dicht bij de wespennest. De wespen zullen tot op wel 6 meter afstand van het nest blijven, omdat ze nooit in de buurt van andere wespennesten komen. Deze methode is erg milieu- en diervriendelijk waardoor het zeker het proberen waard is!

Methode 5: Wespen lokken met voedsel

Een andere diervriendelijke manier van wespen bestrijden is door ze uit je huis te lokken met rottend fruit. Wespen zijn hier verzot op en zullen dus meteen het voedsel volgen. Zorg er dan wel voor dat er niets zoetigs bij je thuis te vinden valt.

Methode 6: Wespen wegjagen met geur

Je kan het ook helemaal anders aanpakken en gebruikmaken van een geur dat wespen juist helemaal niet graag hebben. Wespen houden ontzettend van zoetigheid, maar zijn bijvoorbeeld niet dol op de geur van citroen, geranium en kruidnagel. Als je deze dus in je kruidentuin plaatst, zal je niet zo snel last van wespen hebben. Heb je een wespenplaag in huis? Dan kan je potjes verse kruiden plaatsen in je woning.

Zelf wespennest verwijderen of laten doen?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk verlost zijn van een wespennest wanneer je er één opmerkt. Maar de vraag is of je het nest zelf kan verwijderen of dat je dit beter laat doen door een professional. Het antwoord hierop hangt uiteraard af van een aantal factoren. Als je allergisch bent, is het bijvoorbeeld levensgevaarlijk om zelf een wespennest te bestrijden.

Maar ook als je niet allergisch bent, is dit in de meeste gevallen geen goed idee. Als je niet weet wat je doet, kan je de wespen nog bozer maken waardoor ze je lelijk kunnen steken. Voor je eigen veiligheid laat je je nest dus beter verwijderen door een ervaren professional

Wat kost het verwijderen van een wespennest?

Wil jij een wespennest laten verwijderen? Dan vraag jij je waarschijnlijk wel af wat dat je gaat kosten. Gemiddeld gezien kan je rekenen op een prijs van ongeveer 65 euro. Als er meerdere wespennesten moeten verwijderd worden, rekent de vakman daar ongeveer 140 euro voor. Deze prijzen zijn nog afhankelijk van een aantal factoren. Voor een exacter prijsoverzicht vraag je het best raad aan één van onze vakmannen!

Laat een wespennest veilig verwijderen door een professional van Zoofy!

Houd het veilig en laat je wespennest verwijderen door een vakman van Zoofy. Maak je geen zorgen, de beste vakman vinden op onze site is helemaal niet moeilijk. Je hoeft hiervoor alleen maar je gegevens in te vullen en je wordt automatisch gekoppeld aan een topvakman uit je buurt.

Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat je tijd uitspaart, maar ook dat je geen voorrijkosten moet betalen. Als dat niet mooi meegenomen is!