Welke verschillende soorten overkappingen zijn er voor in de tuin?
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 5 min. lezen
Een overkapping in de tuin is meer dan een mooie blikvanger. Het zorgt er namelijk ook voor dat je meer en langer buiten kan zitten. Als het regent, zit je toch droog en een overkapping kan je uit de wind houden. Bovendien zorgt een verkapping op hete dagen voor schaduw. Maar welke verschillende soorten overkappingen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?
Meest voorkomende terrasoverkappingen
Veranda
Een veranda is een terrasoverkapping die aan het huis is gemonteerd. Dat kan aan de voorkant van het huis zijn, maar ook in de achtertuin of aan de zijkant. Het terras zelf is verhoogd en is meestal van houten planken gemaakt. Het is dus een soort vlonder die tegen je huis ligt. Omdat de veranda aan je huis ligt, heb je in ieder geval aan een kant al geen last van wind, maar als de wind meestal vanaf een andere kant waait dan kan je aan meer kanten wanden bevestigen. Op die manier creëer je een extra huiskamer in de buitenlucht die je gezellig in kunt richten met tuinmeubels en comfortabele kussens. Door de wanden zit je uit de wind en door de overkapping zit je droog. Daarom kan je buiten zitten, zodra de temperatuur comfortabel is. Ook geeft de overkapping schaduw op warme, zonnige dagen. Bovendien zorgt de overkapping ook dat er minder zon in je woning komt, zodat het binnen koeler blijft.
(Bron: Pinterest)
Pergola
Een pergola is een constructie met dwarsbalken meestal geen dak of wanden heeft. Een pergola wordt dan ook vooral gebruikt om klimplanten overheen te laten groeien. Hier worden ook wel druivenranken voor gebruikt. Grote pergola’s kan je helemaal laten begroeien met klimplanten, zodat ze een schaduwplek in je tuin vormen. Deze natuurlijk schaduw is heerlijk koel wat heerlijk is op een warme zomerdag. Als je planten nog niet groot genoeg zijn of als je gewoon geen groene vingers hebt, kan je tussen de dwarsbalken van de pergola ook een doek plaatsen die schaduw biedt. Daarnaast houdt zo’n doek lichte regen tegen. Sommige pergola’s zijn al voorzien van constructie om het schaduwdoek of de zonwering eenvoudig te bevestigen. Het nadeel van een pergola is echter wel dat deze geen zijwanden heeft om de wind tegen te houden en geen dak dat regen tegen kan houden. De pergola zorgt dus vooral voor schaduw, bekijk hier de kosten voor een pergola bouwen.
Prieel
Een prieel is een vrijstaand bouwwerk dat niet aan je woning vastzit. Vaak staat een prieel achterin de tuin, maar je kan elke plek kiezen. Een prieel kan aan alle kanten open zijn, maar om langer buiten te zitten kan je een of meer wanden plaatsen. Die wanden kunnen van hout of doek zijn, maar ook van glas zodat je uitzicht niet belemmerd wordt. Een stijlvol prieel geeft een luxe uitstraling aan je tuin en kan in elke stijl worden gebouwd. In je Franse tuin bijvoorbeeld plaats je een sierlijk, klassiek prieel, terwijl je in een moderne tuin kiest voor een prieel met strakke hoeken en een schuin dak. Je plaatst je tuinmeubelen in het prieel om lange zomeravonden te kunnen genieten van de warmte.
Van welk materiaal wil jij je overkapping maken?
Als je uit de verschillende soorten overkappingen een keuze hebt kunnen maken, moet je kiezen welk materiaal je wil gebruiken. De meest voor de hand liggende keuze is hout. Hout geeft je tuin een natuurlijke uitstraling en is makkelijk op te bouwen. Wel heeft hout een behoorlijk gewicht. Kies voor duurzaam hout dat is geïmpregneerd, zodat je bouwwerk lang mee gaat. Ook kan je kiezen om je overkapping van aluminium te bouwen. Aluminium is lichtgewicht en het gaat lang mee als het is bewerkt met een poedercoating. Je kan de constructie makkelijk in elkaar zetten met profielen. Bovendien heeft aluminium een mooie luxe uitstraling. Voor de wanden kan je ook uit verschillende materialen kiezen. Als je je uitzicht wil behouden, dan kies je voor glas of polycarbonaat. Als je voor glas kiest, moet je wel veiligheidsglas gebruiken dat gelaagd is. Dit houdt namelijk een deel van de warmte tegen, waardoor je toch lekker koel zit. Polycarbonaat is lichter van gewicht en goedkoper dan glas, maar het krast wel sneller. Bovendien kan het zorgen voor lawaai, als het waait.
Bouw je je overkapping voor in de tuin zelf?
Als je handig bent, kan je je overkapping gerust zelf bouwen. Deze klus kun je het beste met minimaal twee personen aanpakken, omdat je veel moet tillen en deels op hoogte werkt. Als je niet zo handig bent of tegen de klus opziet, dan laat je je overkapping voor in de tuin door iemand anders bouwen. Het bouwwerk moet immers jarenlang meegaan en hij moet dan wel helemaal naar je zin zijn. Als jij je blijft ergeren aan die net niet haakse hoek van je veranda of omdat de balken net niet waterpas zijn, dan kan je er niet van genieten. Een vakman maakt de verschillende soorten overkappingen helemaal naar jouw zin. Bovendien kan hij het sneller dan jij en kun je dus sneller van je tuin genieten. Natuurlijk kost een vakman extra geld, maar het zal het je waard zijn als jij voortaan vaker en langer van je tuin kunt genieten.