vakmannen

Spoedklus monitor 2017: installateurs zijn grootverdieners

maandag 26 maart 2018

Zoofy Spoedklus Monitor 2017

Spoedklusmonitor     

Spoedklussen versus reguliere klussen

Hoewel veelal uitgevoerd door dezelfde vakmannen is het segment ‘Spoedklussen’ wel degelijk een markt op zich. Met name het proces voorafgaand aan de spoedklus, de financiën en de emotie rond spoedeisende reparaties verschillen in grote mate van reguliere klussen. Vanzelfsprekend is snelheid geboden bij het aannemen van een spoedklus. Aanbieders van spoedklussen zullen zowel qua organisatie als techniek ingericht moeten zijn om snel te reageren. Hierin verschilt een spoedklussite als Zoofy wezenlijk van websites die een uitgebreid offertetraject faciliteren. Een offertetraject kan meerdere weken duren en die tijd ontbreekt bij een spoedklus. De aangesloten vakmannen van spoedkluswebsites zijn erop ingericht om tussentijds spoedklussen uit te voeren. Zoofy kan snel vakmannen ter plekke leveren, omdat zij weten welke vakmannen in de nabije omgeving van de een spoedklus werken of wonen. In een cluster van drie krijgen vakmannen de klussen aangeboden. Wie het eerst reageert krijgt de bevestiging en gaat naar de klant.

Spoed als luxe goed…

Er dient een verschil te worden gemaakt tussen ‘bloedspoed’,spoed’en ‘mentale spoed’.  

Bloedspoed: een situatie waarbij een reparatie noodzakelijk is, omdat anders een gevaarlijke situatie ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn kortsluiting en lekkage.

Spoed: in deze gevallen is een reparatie binnen 24 tot 48 uur zeer wenselijk, maar er is geen acuut gevaar. Wel is er aantoonbaar ongemak. Voorbeelden van spoed zijn een CV-storing en gootsteenverstopping

Mentale spoed: mentale spoed is een gevoel waarbij men de situatie als spoed ervaart. Objectief bekeken kan de situatie zonder gevaar of ernstig ongemak minimaal een week tot enkele weken voortduren. Een voorbeeld van mentale spoed is de lekkende kraan. In de meest extreme variant is mentale spoed een luxe goed. Het “vandaag moet de lamp hangen” en het binnen 48 uur hangen van een deur vallen in de categorie spoed als luxe goed.

Opvallend is de relatie tussen mentale spoed en het inkomen. Uit de data-analyse blijkt dat mentale spoed met name voorkomt in wijken waar het inkomen bovengemiddeld is.   

Top 5 Spoedklussen

  • Lekkage
  • Gootsteenverstopping
  • Kortsluiting
  • CV-storing
  • WC-verstopping

Seizoensinvloeden

Lekkage opsporen en oplossen is de absolute koploper. Lekkage is ook de spoedklus die gedurende het hele jaar op bovenaan de lijst staat. Seizoensinvloeden zijn echter niet van invloed op het aantal reparaties.  Dit is wel degelijk het geval bij de CV-storing. In de maanden oktober, november en december was het alle hens aan dek voor loodgieters en CV-monteurs. Niemand wil lang in de kou zitten of koud douchen, zeker niet in de wintermaanden. Los van het ongemak kan als gevolg van het bevriezen van leidingen grote vervolgschade optreden. Opvallend is de piek van verstopte WC's en gootsteenverstoppingen in de zomermaanden juli, augustus en september. Dit lijkt gerelateerd aan de meer dan gemiddelde regenval tijdens de zomer van 2017. Tot slot is ook de invloed van schade als gevolg van storm enorm op het aantal spoedreparaties.

Spoed en inkomen

Uit de data-analyse blijkt dat er een relatie tussen spoedklussen en inkomen bestaat.  Spoedreparaties zijn immers duurder dan een reguliere klus. Het meest in het oog springend is de relatie tussen mentale spoed en het inkomen.  Mentale spoed komt met name voor in wijken waar het inkomen bovengemiddeld is. In veel gevallen zijn dit klussen die ook door de handige doe-het-zelver geklaard kunnen worden. In Amsterdam blijkt mentale spoed met name Oud-Zuid op te treden. Daarentegen komt mentale spoed in Amsterdam-Noord zo goed als niet voor. In Rotterdam is de wijk Kralingenkoploper als het om spoed als luxe goed gaat. Niet verrassend, maar wel leuk om te melden is de locatie van het duurste stopcontact dat is geplaatst: Bloemendaal.

De grote steden

Anders dan men wellicht zou denken, is Nijmegen de duurste stad in Nederland om een spoedklus uit te laten voeren. Hier is op basis van de beschikbare data geen verklaring voor te geven. Een andere opvallende conclusie is dat rioolverstoppingen in de steden met name in oude stadsdelen en nieuwbouwwijken optreden. Een mogelijke verklaring is dat de riolering in oude stadsgebieden in slechte staat is. Bij nieuwbouwwijken treden rioolverstoppingen opvallend vaak in de eerste weken na oplevering plaats. Navraag leert dat dit te maken kan hebben met ophopingen van bouwafval in de riool. Tot slot zijn er binnen bepaalde stadsdelen zogenaamde blinde vlekken op het gebied van CV-storing. De logische verklaring blijkt ‘stadsverwarming’ te zijn. Een voorbeeld hiervan is IJburg in Amsterdam.

Prijsontwikkeling en topverdieners

Waar reguliere klussen en spoedklussen in de aanloop naar de klussen verschillen, zien we ook verschillen in de prijs. Over de hele linie betaalt een klant anderhalf keer zoveel voor een spoedklus als een klus met een regulier offertetraject. In steden als Amsterdam en Rotterdam loopt dit in specifieke branches zelf op tot twee keer de prijs van een normaal tarief. Dit betreft dan zogenaamde bloedspoed waarbij loodgieters of CV-monteurs betrokken zijn.

Nu de crisis over is, blijkt over de hele linie een groot gebrek aan goede mensen en dit heeft zijn weerslag op de hoogte van het uurloon. Over de hele linie is de uurprijs van een vakman met 8% gestegen. De schaarste is het grootst bij CV-monteurs, loodgieters en elektriciens.  Hier is het uurloon vijftien tot twintig procent gestegen. Een CV-monteur kan in de Randstad een uurloon tussen de vijftig en vijfenzeventig euro vragen.

Gezien de schaarste aan vakmannen is prijsdifferentiatie op basis van urgentie en/of regio een trend die in 2018 in de markt voor spoedklussen definitief zal doorbreken.

Vond je dit artikel leuk om te lezen? Volg ons dan ook op onze social media kanalen. We zijn te vinden op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.