Hordeuren

Plissé hordeur en zichtbaarheid, hoe los je het op

donderdag 14 oktober 2021

Plissé hordeuren zijn geweldig in gebruik. Je schuift ze gewoon open en dicht en je kunt ze in vrijwel iedere afmeting laten maken. Heb jij een schuifpui, dan vormen plissé hordeuren hiervoor de elegante oplossing. Dankzij de aanwezigheid van en rails, aan zowel de onder als bovenzijde van de deuropening, is de plissé hordeur gemakkelijk te verschuiven. Wellicht is het enige nadeel van hordeuren in het algemeen de kwetsbaarheid. Hoe los je dit op en waar moet je op letten?

Let op voor ongelukjes

Doordat plisse horren meestal naturel licht van kleur zijn, gebeuren er nogal eens ongelukjes. En omdat de plissé hordeur best een investering betekent, wil je deze puntgaaf houden, zonder je te verbijten wanneer je bezoek dwars door je hordeur loopt. Hoe voorkom je dergelijke ongelukken?

Jonge kinderen? Pas op voor je hordeur!

Dreumesen en peuters willen nog wel eens omvallen, zich zomaar beetgrijpen aan iets in de omgeving, of rondhollen en tegen je hordeur kukelen. Dergelijke voorvallen kunnen je hordeur aanzienlijk beschadigen. Een plissé hordeur kan uit zijn rails schieten, maar gelukkig is deze weer gemakkelijk terug te plaatsen. De gewone draai-hordeur kan pas écht goed beschadigd raken. Wijs jonge kinderen hier duidelijk op. En ook wanneer er jong grut komt spelen! Wordt het echt te druk en dol, schuif je hordeur dan in.

Huisdieren en jouw hordeur

Katten kruipen graag aan de onderzijde langs de plissé hordeur naar buiten. Het lukt ze zelfs om dit zonder enige beschadiging te doen. Knap. Bij honden kan dit heel anders verlopen (afhankelijk van het karakter van de hond). Waakse honden kunnen naar buiten stormen zodra zij menen iets verdachts te hebben gehoord: dwars door de hordeur. Je zult de eerste niet zijn bij wie dit gebeurt. Je kunt ook een kattenluikje laten plaatsen.

Wie een plissé hordeur wil nemen moet de hond trainen halt te houden voor de hor. Maar hoe train je een hond zoiets dergelijks? Allereerst neem je een donkerkleurige plissé hordeur, zoals antracietkleurig. Hierdoor ziet de hond duidelijker de afscheiding. Zie je dat jouw hond een poging wil wagen om door te rennen richting jouw hordeur? Maan hem dan direct te stoppen door het signaal te geven wat je altijd gebruikt. Jouw hond moet duidelijk leren dat de hordeur de grens betekent.

plisse hordeur volledig uitgeschoven

Hordeur houdt kruipende insecten buitenshuis

Wie nu denkt 'laat ik maar voor een lamellenhor kiezen, want ik heb én jonge kinderen én een hond'; wees je er wel van bewust dat een hordeur niet alleen vliegende insecten tegenhoudt, maar óók kruipende. Wie dus niet op spinnen zit te wachten in huis, kiest voor een plissé hordeur.

Hordeur duidelijk zichtbaar maken

Draaihordeuren zijn doorgaans kwetsbaarder dan de plissé hordeur. Om je hordeur te beschermen kies je bij voorkeur voor donkerkleurig gaas. De donkere kleur is voor mens en dier duidelijk zichtbaar. Op deze wijze voorkom je ook ongelukjes met grootouders op bezoek, die niet altijd over een even scherp zicht meer beschikken soms.