Kunstgras aanleggen

Kunstgras leggen vereist een goede ondergrond

zondag 26 december 2021

Met Kerst een mooi groen gazon zonder dat het noemenswaardig moeite kost? Het kan met kunstgras want dat is een tapijt wat jarenlang meegaat en eigenlijk niet te onderscheiden is van natuurgras.

Gras zonder onderhoud

Een mooie tuin is een aanwinst voor elke woning. Naast vaste beplanting bestaat een tuin uit een groot stuk gazon. Voor veel gezinnen betekent dat speelruimte voor de kinderen voor een speeltuintje, kinderzwembad of trampoline. Natuurgras vergt vooral in de warme maanden redelijk wat onderhoud. Naast het maaien heeft natuurgras specifieke behandelingen nodig om het mooi groen te houden.

Kunstgras vereist een goede afwatering

Het vervangen van natuurgras voor een kunstgazon vergt wel een investering. Kunstgras kopen is eenvoudig, maar het dient ook geplaatst te worden. De matten dienen op een juiste manier gelegd te worden en dat vergt de nodige grondbewerkingen. Bij de ondergrond is een juiste afwatering belangrijk om plassen water te voorkomen bij hevige buien. Bij kunstgras bepaalt in feite het fundament de kwaliteit. Is er een verkeerde ondergrond dan komen er ongetwijfeld problemen.

kunstgras aanleggen

Ondergrond is de basis

De ondergrond dient goed geëgaliseerd te worden wat bereikt wordt met een zandbed van menggranulaat. Het zandbed zorgt voor een stabiele ondergrond wat verzakking voorkomt. Vervolgens dient er een druk-verdelend doek aangebracht te worden dat zorgt voor een gelijke verdeling van de belasting. Het dient ook om onkruid tegen te gaan. Kunstgras wordt in stroken gelegd waarbij de verschillende delen met een lijnband gelijmd worden. Het kunstgazon wordt vervolgens met kwartszand verzwaard waardoor het vast blijft liggen.

Investering is voor jaren

Een kunstgazon leggen is geen gemakkelijke opgave vanwege het grondwerk. Het is enigszins te vergelijken met bestrating. De ondergrond zorgt voor een stabiele ligging met een goede waterafvoer. Specialisten doen dit werk elke dag en weten welke specifieke voorbereidingen noodzakelijk zijn. Afhankelijk van het aantal vierkante meters is een prijsinschatting voor de aanleg exclusief kunstgras zo’n 23,00 euro per m2. De prijs van kunstgras varieert door het soort materiaal, kwaliteit en dichtheid en bedraagt gemiddeld zo’n 25 tot 30 euro per m2.

Een totaalprijs van 50 euro per m² is een redelijke investering. Voor deze investering is de tuin voorzien van kwaliteit kunstgras dat professioneel gelegd is. Het is een investering voor jaren waarbij de onderhoudskosten nihil zijn. Een natuurgazon is in aanleg goedkoper, maar vergt jaarlijkse kosten voor noodzakelijk onderhoud. Doe je de tuin zelf dan kost het je hoofdzakelijk tijd.