Zoek hier je klusje
Hoekbad voor efficiente ruimte

Hoekbad voor efficiënte ruimte indeling

dinsdag 21 december 2021

De grootte van een badkamer bepaalt in hoge mate de inrichting van een badkamer. De meeste mensen kiezen voor een apart bad, douche en een badkamermeubel. Eventueel is de badkamer voorzien van een toilet.

Een hoekbad is ruimtebesparend

De minimale afmeting voor een badkamer is 1,6 m2 vloeroppervlakte waarbij de lengte minimaal 0,8 meter is. Deze ruimte is te beperkt om zowel voor een bad en douche te kiezen. Omdat een douche dagelijks wordt gebruikt, is die keuze vanzelfsprekend. Toch is een bad mogelijk als men kiest voor een hoekbad. Door zijn asymmetrische vorm is het een ruimtebesparend bad. Een hoekbad kan zowel een ligbad als een zitbad zijn. Een zitbad heeft een afmeting van 120 centimeter. Op onderstaande foto zie je hoe efficiƫnt met de ruimte om gaat.

Een douchebad is douchen en baden

Een combinatie van bad en douche is ook een mogelijkheid. Een douchebad heeft de looks van een ligbad, maar heeft een douchegedeelte. Dit gedeelte is dikwijls dieper en heeft een vlakke vorm. Om de instap gemakkelijker te maken zijn er douchebaden met een inloopdouche. In het bad is een deur geplaatst waardoor in- en uitstappen mogelijk is zonder de hoge instap. De deur kan in een lage en hoge variant geleverd worden. De hoge variant heeft het voordeel dat het als een spatwand werkt.

Een spatscherm of gordijn

Een alternatief om het spatten tegen te gaan is een schuifscherm wat op de badrand wordt geplaatst. Een douchegordijn is een goedkopere oplossing, maar heeft wat nadelen. Een gordijn zuigt zich namelijk naar binnen door de warme temperatuur. Door de onderkant van het gordijn te verzwaren wordt dit euvel verholpen. Gordijnen zijn er in vinyl of textiel. Een minder toegepast douchebad is de bad/douchecabine. Het is een combinatie van een bad en douche wat afgeschermd is met veiligheidsglas. Veel cabines zijn voorzien van jets waardoor het baden een whirlpool beleving krijgt.

De juiste tegels bepalen in grote mate het ruimtegevoel in een badkamer. Grote tegels hebben minder voegen en maakt een kleine ruimte optisch groter. Een zwevend badkamermeubel met een minder diepe wastafel is ook een juiste keuze voor een kleine badkamer.