Radiatorknop vervangen

Hoe vervang je een radiatorknop?

woensdag 07 september 2022

Met een radiatorknop zet je je verwarming handmatig hoger of lager. Het is dus een belangrijk onderdeel van je radiator. Is het plots te warm of koud in een bepaalde ruimte en kan je de temperatuur niet aanpassen? Dan is je radiatorknop aan vervanging toe. Met onderstaand stappenplan los jij het probleem gelukkig eenvoudig op!

Stappenplan thermostaatknop vervangen

Een thermostaatknop vervangen is niet erg moeilijk, maar als je niet goed weet hoe je dat moet doen, komt onderstaand stappenplan zeker goed van pas!

Stap 1: Radiator aftappen

Zet eerst je radiator lager, wacht tot het niet warmer dan 40 graden is en verwijder daarna de stekker uit het stopcontact. Heb je dit gedaan? Dan is het tijd om je verwarmingssysteem af te tappen via het aftapkraantje. Dat doe je door een vulslang aan te sluiten op je verwarmingssysteem. Zorg ervoor dat deze naar buiten of naar een afvoer leidt. Open vervolgens het kraantje tot er geen water meer uit de slang meer loopt. Bij radiatoren op meerdere verdiepingen is belangrijk dat je op de bovenste verdieping begint. Draai de ventielen van alle radiatoren open.

Stap 2: Oude thermostaatknop verwijderen

Wanneer je radiator leeggelopen is, kan je de oude radiatorknop verwijderen met een steeksleutel. Doe dit voordat je een nieuwe knop koopt, omdat je de knop dan kan meenemen naar de doe-het-zelf-zaak. Zo weet je 100% zeker dat je de juiste koopt.

Stap 3: Nieuwe knop bevestigen

De volgende stap is om de nieuwe thermostaatknop te monteren. Dit doe je ook met de steeksleutel. Gebruik hennep en afdicht pasta voor een strakke afsluiting.

Stap 4: Systeem vullen met water

Je verwarming mag nu opnieuw gevuld worden met water. Koppel daarvoor eerst de vulslang aan de waterkraan. Plaats een emmer onder het kraantje en draai de kraan een beetje open totdat de slang met water gevuld is. Sluit nadien de vulslang aan op de kraan van het systeem. Nu mag je de waterkraan opnieuw opendraaien en daarna ook de kraan van het systeem. Ligt de druk van je verwarmingsketel tussen de 1,5 en 1,8? Dan mag je eerst de aftapkraan en vervolgens de waterkraan dichtdraaien.

Stap 5: Ontluchten

Het is verstandig om je radiator te ontluchten na het bijvullen. Hiervoor heb je een ontluchtingssleuteltje nodig. Begin bij de laagste radiatoren en werk zo naar boven. Je radiator ontluchten doe je door met de sleutel het bovenste kraantje van je radiator te open. Je hoort dan eerst de lucht uit het kraantje gaan. Wacht tot er water uitkomt en draai het kraantje weer dicht. Nu mag je de stekker insteken en de radiator op de gewenste temperatuur zetten.

radiatorknop vervangen

Aandachtspunten radiatorknop vervangen

Bij het vervangen van je radiatorknop zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je de knop altijd voorzichtig monteert. Het is uit plastic gemaakt, dus wanneer je te hard in de knop knijpt, kan het breken. Daarnaast dien je goed te letten op de draairichting van de knop.

De meeste radiatorknoppen hebben namelijk verschillende niveaus, waarbij het cijfer '0' aangeeft dat je radiator uitstaat en cijfer '5' het hoogste verwarmingsniveau is. Bij het monteren van je nieuwe knop is het dus belangrijk dat je daar rekening mee houdt, zodat je hem bij een hoger niveau niet kouder zet. Als je controleert hoe de oude knop erop zit en je dezelfde draairichting aanhoudt voor de nieuwe knop, kan er niets mis gaan.

Radiatorknop laten vervangen door een professional van Zoofy

Heb je bovenstaand stappenplan opgevolgd, maar lukt het je niet om je knop te vervangen? Of heb je twee linkerhanden? Geen probleem, want je kan de klus ook laten doen door een vakman van Zoofy. Voor een vaste prijs van slechts 107 euro hoef je zelf niet te sukkelen met de knop en vermijd je mogelijke extra kosten. Want wanneer er iets misloopt, kan je je radiatorkraan beschadigen.

Het grote voordeel van kiezen voor een professional van Zoofy is dat je altijd kan rekenen op een kwalitatief en duurzaam resultaat. De vakmannen op onze site worden namelijk grondig gescreend. Doordat je bij ons doorverwezen wordt naar de beste vakman uit je buurt, hoef je ook geen voorrijkosten te betalen!