Welke klus moet worden gedaan?
keuken keuken plaatsen

Hoe pak je een keukenrenovatie aan?

woensdag 03 november 2021

De keuken is een belangrijk onderdeel van een huis en biedt de mogelijkheid om heerlijke gerechten en maaltijden klaar te maken. Echter, het moet ook makkelijk en toegankelijk zijn om ook op drukke momenten snel eten klaar te kunnen maken en spullen op een handige manier op te bergen. Is jouw keuken aan een opknapbeurt toe? Dan kun je kiezen voor een keukenrenovatie, waarbij jouw keuken een nieuw leven ingeblazen wordt.

Nu vraag je je misschien af hoe je een keukenrenovatie aan moet pakken. In dit artikel kom je erachter welke onderdelen van keukens gerenoveerd kunnen worden en welke kosten verbonden zijn aan deze renovaties.

Boek een keukenspecialist

keuken verbouwen

 

Een keukenrenovatie opgedeeld in drie categorieën

Je keuken renoveren kan op verschillende manieren en is gebonden aan jouw voorkeuren en behoeften in een keuken. Nu zijn er drie soorten renovaties die het meest voorkomen in keukens en verder uitgelicht zullen worden.

1. Het vervangen van de keukendeuren

De eerste categorie wordt gevormd door het vervangen van de keukendeuren. Je kunt uiteraard kleine dingen aanpassen, zoals het vervangen van handgrepen of het schilderen van je deur, maar je kunt het ook groter aanpakken. Hele nieuwe keukendeuren kunnen in dit opzicht een goedkope en snelle manier zijn en een toevoeging bieden voor jouw keuken.

Hierbij zijn de afmetingen van de deur van groot belang om ze perfect te laten passen op de plek van de oude deur. Tevens moet je rekening houden met eventuele kleurverschillen met de keukenkasten. Als dit verschil te groot is of wanneer er veel slijtage is ontstaan in de kasten, kun je er ook altijd nog voor kiezen om deze te vernieuwen.

Wellicht heb je ook niet alle kasten nodig en kan het weghalen van een aantal meer ruimte in de keuken creëren. Ook dit is een zaak waar aandacht naar uit moet gaan. Je kunt er hierbij bijvoorbeeld voor kiezen om aspecten in jouw keuken te laten schilderen of spuiten, maar er is ook nog een andere optie. Dit wordt gevormd door ze te laten luchtgommen of zandstralen. Oude afwerkingslagen worden hierdoor verwijderd en er wordt een schuureffect gecreëerd.

Keukenfronten vervangen

Het aanzicht van jouw keuken kan ook compleet veranderd worden door het vervangen van de keukenfronten, oftewel de keukenkastdeurtjes. Het geeft een mooi effect en er zijn heel veel verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden hiervan zijn hout, laminaat, metaal en milieuvriendelijke materialen.

2. Het vervangen van het keukenblad

Wat eveneens een grote impact heeft op de keuken is het soort keukenblad. Bij beschadiging of veroudering van het keukenblad is het vervangen een goede optie. Het is namelijk een aspect van keukens waar je oog meteen naartoe wordt getrokken en kan in heel veel verschillende materialen worden geplaatst. Denk hierbij aan beton, composiet, graniet, hout, keramiek en kunststof.

Naast een breed aanbod van verschillende materialen voor keukenbladen is er ook een keuze te maken tussen verschillende diktes. Deze eigenschap van het keukenblad kan eveneens zorgen voor een hele andere aanblik van jouw gerenoveerde keuken.

3. Het vervangen of toevoegen van keukenapparatuur

Door de tijd heen verandert het aanbod aan apparatuur voor in de keuken voortdurend, waardoor men weleens wil wisselen van soorten apparatuur. Het koken kan hierdoor makkelijker of aangenamer worden en de keuken kan ook voorbereid worden op een uitbreiding door bijvoorbeeld een grotere koelkast in huis te halen.

Je kunt naast het vervangen van apparatuur in je keuken ook dingen toevoegen, zoals het nemen van een oven in plaats van slechts een magnetron, een extra vriezer of een vaatwasser. Dit ligt allemaal aan de behoeften van jou en jouw huisgenoten. Tevens kan het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur aantrekkelijk zijn vanwege de nieuwste trends op technologisch gebied. Koken wordt hierdoor steeds makkelijker en aantrekkelijker gemaakt.

Deze moderne apparaten maken koken niet alleen makkelijker, maar geven de keuken ook een mooier, moderner aanzicht. Tot slot is een belangrijk aspect de verduurzaming van elektrische apparaten. Dit maakt het kopen van nieuwe apparatuur voor in de keuken aantrekkelijk voor je portemonnee en draagt bij aan de ontlasting van het milieu.

Boek een keukenspecialist

keuken verbouwen

De kosten van een keukenrenovatie

Keukenrenovaties kunnen nogal uiteen lopen op het gebied van de prijs. Aangezien er veel keuzes beschikbaar zijn, zijn er ook veel verschillende prijskaartjes mogelijk. De volgende prijscategorieën zijn verbonden aan een keukenrenovatie.

  • Keukendeur vervangen. Slechts het vervangen van handgrepen kost ongeveer 5 euro per stuk, mits je ze zelf plaatst. Je keukendeur laten schilderen, luchtgommen of zandstralen geeft een prijs van gemiddeld 20 tot 40 euro per vierkante meter, dus maximaal 60 euro per deur. Keukenfrontjes vervangen kost tussen de 450 en 900 euro.
  • Keukenblad vervangen. De kosten voor het vervangen van een keukenblad verschilt erg per materiaal. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het kiezen van beton (500-700 euro per meter), composiet (250-500 euro), graniet (350-500 euro), hout (250-450 euro) en keramiek (400-550 euro).
  • Keukenapparatuur vervangen of toevoegen. Ook hierbij ligt het aan het soort apparaat dat jij wilt toevoegen aan jouw keuken. Koelkasten kosten bijvoorbeeld gemiddeld 350 tot 1500 euro per stuk, diepvriezers 600 tot 1500 euro, ovens 400 tot 3500 euro, kookplaten 250 tot 5000 euro, dampkappen 80 tot 2000 euro en vaatwasmachines 750 tot 2500 euro.
  • Totaalrenovatie. Een keukenrenovatie is niet goedkoop en een totaalrenovatie van jouw keuken kan een gemiddeld kostenplaatje krijgen van 1000 tot 10.000 euro. Het ligt er uiteraard maar net aan hoeveel jij wilt renoveren om jouw perfecte, moderne keuken te creëren.


Je keuken renoveren kan op allerlei verschillende manieren en kan onder andere het vervangen van keukendeuren, werkbladen en keukenapparatuur omvatten. Deze attributen mogen dan een relatief hoog kostenplaatje bevatten, ze zorgen voor een nieuwe kijk op jouw keuken en wellicht een ondersteuning in het klaarmaken van de lekkerste gerechten. Je moet er wat voor over hebben.

Boek een keukenspecialist