Welke klus moet worden gedaan?
Kokend water kraan

De vijf voordelen van een kokend water kraan

maandag 23 mei 2022

Je ziet hem in steeds meer keukens verschijnen, de kokend water kraan, vaak is dit een Quooker. Hiermee heb je in een handomdraai kokend water om mee te koken of om een kopje thee mee te maken. Maar kost dat niet heel veel stroom om altijd heet water bij de hand te hebben? En heb je zo’n kokend water kraan wel echt nodig? Wij zetten de vijf voordelen van een kokend water kraan voor je op een rij, zodat jij niet meer hoeft te twijfelen.

Kokend water kraan

De vijf voordelen van een kokend water kraan

1. Tijdbesparend

Een kokend water kraan heeft een reservoir, waar altijd kokend heet water in zit. Als je de kraan gebruikt heb je dus direct kokend heet water. Als er water uit de kraan is getapt, komt er nieuw water in het reservoir dat onmiddellijk wordt opgewarmd. Je hebt dus meteen heet water voor een kop thee of om je pasta of rijst te koken. Je hoeft dus nooit meer te wachten tot het water kookt. Bij een grote pan water kan dat wel tien minuten duren en ook een waterkoker heeft een paar minuten nodig voor het water kookt. Als je een eenvoudig pastagerecht wil maken, duurt het water koken voor de pasta het langst. Het kan je tijdens het koken dus veel tijd besparen.

2. Ruimtebesparend

Uit een kokend water kraan komt kokend heet water, maar ook koud en warm water. Hij neemt net zo veel ruimte in als een gewone kraan, maar je kan er wel veel meer mee. Je hebt alleen wat ruimte in het kastje onder de gootsteen nodig voor het waterreservoir. Met een kokend water kraan heb je bovendien geen waterkoker meer nodig op het aanrecht. Maar ook andere apparaten, zoals een eierkoker of rijstkoker heb je niet meer nodig als je een kokend water kraan hebt. Je houdt dus ruimte over op het aanrecht. Sommige kranen kunnen zelfs extra koud of bruisend water geven. Dat bespaart je ook nog een ruimte in de koelkast, omdat je geen flessen koud water hoeft te bewaren.

3. Energiebesparend

Het klinkt misschien enorm energieverspillend om water continu tot het kookpunt te verwarmen. Maar toch kan je met een kokend water kraan energie besparen. Het reservoir is namelijk goed geïsoleerd, zodat het weinig warmte verliest. Het kost dus weinig energie gebruikt om het water zo heet te houden. Water koken in een pan of in de waterkoker kost veel meer energie. Zeker als je een kokend water kraan gebruikt die ook voor het warme water het reservoir gebruikt, bespaar je veel energie. Dan hoeft de Cv-ketel namelijk niet aan te slaan als je warm water nodig hebt. Bovendien bespaart het water, omdat je niet hoeft te wachten tot het water warm genoeg is.

4. Gefilterd water

De meeste kokend water kranen filteren het water als het door de kraan stroomt. Zo’n filter verwijderd de kalk uit het water en verwijdert bijvoorbeeld het chloor. Hierdoor smaakt het water lekkerder en voelt het zachter. Bovendien is het goed voor je apparaten waar je het water in gebruikt, zoals je koffiezetapparaat. Dan heb je minder last van kalkafzettingen. Je moet wel de filters af en toe vervangen om te zorgen dat ze hun werk kunnen blijven doen.

5. Veilig voor kinderen

Kokend water kranen zijn voorzien van een beveiliging, zodat ze ook veilig te gebruiken zijn door kinderen. Meestal zitten er twee hendels aan de kraan, een voor het koude en warme water en een aparte voor het hete water. Daarnaast heeft de hendel voor het hete water een kinderslot. Daardoor kan een kind deze kraan niet gebruiken en kunnen er dus geen ongelukken gebeuren. Ook voor volwassenen maakt het kinderslot de kraan veiliger, omdat je zo nooit per ongeluk de verkeerde hendel kan gebruiken en je je handen ineens staat te wassen met kokend heet water. Daarnaast is de kraan goed geïsoleerd. De buitenkant van de kraan wordt daarom niet heet als er kokend heet water doorheen loopt.

quooker - black - square

Conclusie

Een kokend water kraan heeft dus diverse voordelen. Hoewel de kraan een behoorlijke aanschaf is en je wat ruimte moet maken in een keukenkastje, zal een kokend water kraan je ook veel geld, tijd en ruimte besparen. Genoeg redenen dus om zo’n kraan aan te schaffen. Zeker als je toch al van plan bent om je keuken te vernieuwen, mag een kokend water kraan niet ontbreken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs van klassiek en sierlijk tot strak en modern. Wij wensen je alvast veel plezier met je nieuwe kraan. Geniet van de tijd en ruimte die je overhoudt.