Welke klus moet worden gedaan?
vaatwasser reinigen schoonmaken

Hoe houd je de vaatwasser in topconditie

dinsdag 28 maart 2023

Hoe je een vaatwasser eenvoudig reinigt - en hoe vaak je dat moet doen

Samen met een onaangename geur en uitstraling, kan deze smurrie of vlekken achterlaten op jouw glaswerk, serviesgoed en bestek. Kortom, dat betekent dat als je je vaatwasser niet goed schoonmaakt, je apparaat zijn werk niet helemaal kan doen. En als je het voedsel en het vuil laat opstapelen, kan dit het filter en de pomp van de vaatwasser ernstig beschadigen, wat uiteindelijk tot kostbare reparaties kan leiden. Hierbij de meest effectieve manier hoe vaatwasser schoonmaken en de beste trucs ontdekt om je vaatwasser schoon en geurvrij te houden, om te voorkomen dat de vaatwasser verstopt raakt. Mocht je vaatwasser onverhoopt stuk gaan? En je wil geen nieuwe kopen. Denk dan eens aan een refurbished vaatwasser.

vaatwasser schoonmaken

Zoals met de meeste dingen, is voorkomen beter dan genezen. Het gebruik van een hoogwaardig vaatwasmiddel en glansspoelmiddel helpt veel om de lelijke plekken die zich aan de binnenkant van je vaatwasser kunnen ontwikkelen, te verminderen. Als je in een gebied met hard water woont, helpt het gebruik van een waterverzachter voor het hele huis of het toevoegen van regeneratiezout aan het wateronthardingssysteem van je vaatwasser ook om vlekken op je glaswerk te voorkomen en om de vorming van mineralen in je vaatwasser te voorkomen. Door de deur aan het einde van een cyclus open te laten, kan de ontwikkeling van schimmel worden voorkomen en kan die muffe geur worden voorkomen.

Hoe vaak moet je je vaatwasser schoonmaken?

Afhankelijk van je probleem, zou je een deel van het vaatwasser onderhoud moeten doen, van dagelijks tot wekelijks tot maandelijks. Een beknopte handleiding voor hoe vaatwasser schoonmaken en hoe vaak vaatwasser schoonmaken:

  • Dagelijks: verwijder etensresten
  • Wekelijks: Veeg de deur en de pakking van de vaatwasser af en maak het filter schoon
  • Maandelijks: Maak de binnenkant grondig schoon
  • Indien nodig: exterieur reinigen en polijsten

Kun je je vaatwasser schoonmaken met bleekmiddel?

Nee, bleekmiddel wordt niet aanbevolen voor vaatwasser schoonmaken, vooral als de vaatwasser een roestvrijstalen binnenkant heeft of als onderdelen van roestvrij staal zijn. En gebruik geen bleekmiddel met azijn - de combinatie van beide kan mogelijk dodelijk chloorgas veroorzaken.

Hoe je je vaatwasser dagelijks, wekelijks en maandelijks schoonmaakt

Hier is je diepgaande stapsgewijze handleiding om te leren hoe je een vaatwasser op de juiste manier reinigt, of je nu de afdichting, het filter, de deur wilt verwijderen of gewoon wat dagelijks onderhoud wilt doen om geurtjes buiten de deur te houden:

Dagelijks: Verwijder etensresten

De oorzaak van de meeste geurproblemen zijn meestal overgebleven voedsel dat van je vaatwasser een tweede afvalverwijdering heeft gemaakt. Maak er een gewoonte van om alle resterende etensresten na elke afwascyclus schoon te maken. Trek het onderste rek uit om te zoeken naar voedselresten die in de put zijn gevallen en verwijder het met een papieren handdoek om geurtjes en toekomstige opeenhoping te voorkomen.

Tip: we raden je af om items voor te wassen, maar om ongewenste geuren te voorkomen, veeg je overtollig voedsel van borden, bestek, kommen en andere items voordat je ze in de vaatwasser plaatst. Controleer ook op labels (misschien op potten die je misschien hergebruikt, of op nieuwe items met streepjescodelabels) en verwijder deze volledig voordat je het item in de vaatwasser plaatst.

Wekelijks: Veeg vuil van deur en afdichting weg

Om de binnenkant van de deur te reinigen: Veeg alle resten en vlekken weg die op de binnenkant van de deur, de deurranden, de handgreep of de bedieningselementen van de vaatwasser zijn gespat of neergeslagen met een vochtige microvezeldoek of spons.

Tip: Gebruik geen schoonmaakproduct op de spons of doek voor vaatwasser schoonmaken om beschadiging van aanraakschermen of speciale afwerkingen te voorkomen.

Om de pakking van de vaatwasser te reinigen: Schrob voorzichtig de smurrie van de rubberen afdichting met een oude, zachte tandenborstel. Afnemen met een vochtige doek of keukenpapier.

Tip: vermijd het gebruik van een op bleekmiddel gebaseerde reiniger als de binnenkant van jouw vaatwasser van roestvrij staal is of roestvrijstalen onderdelen bevat. Raadpleeg je gebruikershandleiding voordat je waterstofperoxide gebruikt om schimmel te verwijderen.

Verwijder het filter van de vaatwasser en spoel het uit.

Het is simpel: als het filter niet schoon is, zal niets anders zijn. Het filter bevindt zich onder de onderste sproeiarm - je moet het onderste rek eruit trekken om erbij te komen. Als je niet zeker weet hoe je het moet verwijderen voor vaatwasser onderhoud, raadpleeg je de gebruikershandleiding of de website van de fabrikant voor meer informatie.Om vervelende plekken op toekomstige ladingen te elimineren: ontgrendel en verwijder het filter en spoel het af onder warm stromend water.
Gebruik een zachte tandenborstel om het gaasscherm en het plastic frame te schrobben om eventueel vet of deeltjes die in de spleten zijn vastgelopen te verwijderen voor vaatwasser schoonmaken. Spoel het daarna schoon. Vergrendel het filter weer op zijn plaats.

Tip: Gebruik je vaatwasser niet zonder dat het filter goed is vergrendeld, aangezien je ernstige schade aan je machine kunt toebrengen en mogelijk de garantie ongeldig kunt maken.

Maandelijks: Maak je vaatwasser elke maand grondig schoon met tabletten...

Maandelijks is het belangrijk om vuil te worden om vastzittende deeltjes, ophoping van mineralen en wasmiddelresten te verwijderen. Voor een grondigere reiniging houden we van reinigingstabletten, omdat ze oppervlakteactieve stoffen bevatten die voedselresten en vettige resten oplossen.

Tip: Zorg ervoor dat je de instructies leest voordat je de reinigingstabletten gebruikt, aangezien sommige niet in hetzelfde programma kunnen draaien als de vaat en het afwasmiddel.

Is je vaatwasser stuk?

Als het al te laat is en je vaatwasser werkt niet meer? Dan is het tijd om de beste vakman voor reparatie te vinden. Dat doe je natuurlijk met Zoofy. Ook voor een nieuwe vaatwasser vind je via Zoofy meteen een goede installateur. Je klus is verzekerd tot 2,5 miljoen euro. Ook extra voordelig, want er zijn geen voorrijkosten. De vakmannen van Zoofy scoren gemiddeld een 9,2, door deze goede reputatie gingen al 200 000 mensen je voor. Boek nu een vakman online voor goed onderhoud! Je kunt ook een tweedehands vaatwasmachine kopen.

Toch vervangen? Denk aan 2de hands vaatwassers

Is de vaatwasser niet meer te repareren of wil je nieuwere technologie, denk dan eens aan een tweedehands vaatwasser. Dit sheelt een hoop in je portemonnee en een tweedehands vaatwasser kan vaak nog jaren mee. Bij Welhof bijvoorbeeld kun je naast een vaatwasser ook terecht voor een tweedehands wasdroger.

Boek een vaatwasser monteur