Zoek hier je klusje
Inbraak Anti-inbraak Veiligheid sloten en scharnieren

Checklist voor een veilig slot

dinsdag 18 juni 2019

19 juni 2020, door Charmayne Sluis

Om onuitgenodigde gasten te weren uit je woning kun je zelf de nodige maatregelen treffen. Goede sloten aanschaffen is één zo’n maatregel. Voor het beveiligen van deuren en ramen kun je het best kiezen voor hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk. Je verlaagt de kans op inbreken hiermee met meer dan 90%! Bij Zoofy vinden we dat nogal wat. Reden genoeg om hier een checklist over te schrijven. Zo kunnen we misschien voorkomen dat die hufters uit jouw huis blijven. Winning! Heb je de sloten al in de pocket? Dan installeren onze slotenmakers deze graag voor je.

De checklist voor een veilig slot:

 • Het slot heeft een SKG keurmerk. SKG is een onafhankelijk instituut dat de producten keurt op duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit.
 • Zorg ervoor dat het slot is verzonken in de deur. De deur kan zo niet met de zogenaamde ‘cilinder trekmethode’ geopend worden.
 • Laat de sleutel niet in het slot. Inbrekers kunnen gemakkelijk met een stuk ijzerdraad of een kledinghanger het slot opendraaien, wanneer de sleutel in het slot zit.
 • Zorg dat de deur niet alleen dicht zit, maar echt op het nachtslot. Anders wordt het voor inbrekers echt een fluitje van een cent. Een stukje hard plastic ertussen (de zogenaamde ‘flipperkaart’) en je deur is open. Easy peasy.

SKG classificaties

Er zijn drie soorten classificaties in het SKG keurmerk. Afhankelijk van het aantal sterren, vertraagd dit de inbrekers 3 tot 5 minuten via hang- of sluitwerk. Het klinkt misschien als weinig, maar de meeste inbrekers druipen af als het ze te lang duurt om binnen te komen. Zo voorkom je dat ze jouw waardevolle spulletjes worden gegapt:

 • 1 ster: standaard inbraakwerend
  SKG producten met 1 ster zijn op zichzelf niet inbraakwerend. Je moet ze gebruiken in combinatie met tenminste één gelijkwaardig of goedgekeurd product.
 • 2 sterren: zwaar inbraakwerend
  Tegenwoordig zijn de meest gebruikte cilinders met 2 sterren. Deze kun je op zichzelf gebruiken. Ze vertragen de boefjes met minstens 3 minuten. Ze zijn met twee sterren niet bestand tegen kerntrekken, een zeer populaire inbraakmethode. Gebruik daarom dit cilinder altijd in combinatie met een kerntrekbeslag.

 • 3 sterren: extra zwaar inbraakwerend
  Ook deze zijn op zichzelf te gebruiken. Hiermee vertraag je de dieven met minstens 5 minuten. Een cilinder zonder deurbeslag is echter niet inbraakwerend. Zorg daarom altijd dat je deze combineert met een veiligheidsbeslag.

veiligheidsbeslag

Onze slotenmakers staan voor je klaar om sloten te installeren voor je. Dan slaap jij binnen no-time weer zonder zorgen. Maak je je toch nog ongerust over inbrekers? Lees dan ook eens het blog met 10 tip tegen inbrekers: hoe boeven denken. Dit blog bevat handige anti-inbraak preventietips, die helpen je woning veiliger te maken.

Meer van dit soort checklists? Blijf op de hoogte en volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.