Regel nu jouw slotenmaker

Sloten vervangen

Vanaf €99 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 3139 slotenmakers in jouw regio

Slot kapot door een afgebroken sleutel of gewoon een kwestie van je huis beter beveiligen. Een slot is door een vakman zo vervangen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een slotenmaker bij jou in de buurt.

Regel nu jouw slotenmaker
125 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Sloten vervangen

Als je sloten aan vervanging toe zijn, doe je er goed aan om je sloten tijdig te laten vervangen. Op die manier kan je jouw woning het best beschermen tegen inbrekers. Ben je van plan je sloten te vervangen en wil je graag meer weten over de kosten en de verschillende sloten? In dit artikel vind je alle info die je nodig hebt!

Wanneer sloten vervangen?

Een cilinderslot vervangen is voornamelijk nodig wanneer het slot defect of versleten is. Let op, want in sommige gevallen werkt een slot niet goed, omdat er problemen zijn met de deur. Zorg er dus altijd voor dat je eerst de oorzaak achterhaalt.

Ook als je net verhuisd bent is het verstandig om je sloten te vervangen. Je weet namelijk nooit wie er nog een oude sleutel van je voordeur heeft en het laatste wat je wil, is dat een vreemde zomaar je huis kan binnensluipen. Speel op zeker en laat je sloten vervangen!

Waarom is een goede inbraakbeveiliging zo belangrijk?

Een cilinderslot vervangen doe je met de bedoeling om jou, je gezin en je inboedel veilig te stellen. Dit is erg belangrijk, want woninginbraken vinden steeds vaker plaats. Bovendien worden de meeste inbraken gepleegd in slecht beveiligde woningen. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Ze zien een makkelijke kans om in te breken en grijpen die. Dit kan je voorkomen door veilige sloten te plaatsen en je ramen nooit open te laten. De kans op een inbraak zal aanzienlijk verkleinen!

sloten vervangen

Boek nu een slotenmaker

Soorten sloten

Wil je je slot buitendeur vervangen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden, zowel voor deursloten als raamsloten. Hieronder geven we je een overzicht.

Deursloten

Allereerst kan er een onderscheid gemaakt worden tussen hoofddeursloten en bijzetsloten. Een hoofdslot zit veelal centraal op de deur en zijn de standaardsloten. Bijzetsloten zitten halverwege de boven- of onderkant van de deur en dienen als aanvullende beveiliging. Een optimale veiligheid bereik je door gebruik te maken van beiden. Ben je vooral op zoek naar een hoofdslot? Dan zal je kunnen kiezen tussen volgende veilige opties: een insteekslot, een Espagnolet en een meerpuntssluiting.

Een insteekslot wordt vaak gebruikt op houten deuren. Deze sloten worden geplaatst in combinatie met veiligheidsbeslag, een bijpassende sluitplaat en een profielcilinder. Het voordeel van dit slot is dat het makkelijk te vervangen is. Een variatie op het gewone insteekslot is het smal-insteekslot. Deze sloten hebben een hoge en ondiepe slotkast en worden vooral gebruikt voor kunststofdeuren en metalen deuren. Een smal-insteekslot is moeilijker te plaatsen.

Een meerpuntssluiting is een extra veilige keuze, toch als het SKG-goedgekeurd werd. Dat is ook de reden waarom steeds vaker voor dit type slot gekozen wordt. Het slot heeft drie tot vijf sluitpunten, verdeeld over de lengte van de deur. Naast veilig, zijn ze ook gebruiksvriendelijk en tasten ze het uitzicht van je deur niet aan. Als je dit slot wilt plaatsen, dan zal je het moeilijk zelf kunnen doen.

Een espagnolet is meestal alleen vanbinnen afsluitbaar en zijn daarom enkel aangeraden voor balkons en tuindeuren. Er zijn twee verschillende soorten espagnoletten: inbouw- en opbouwespagnoletten. Een opbouwespagnolet is ingewerkt in de deur, terwijl een opbouwespagnolet erbovenop ligt.

Raamsloten

Wanneer je denkt aan sloten vervangen, denk je in de eerste instantie aan deursloten, maar ook raamsloten kunnen je extra bescherming bieden tegen inbraak. Wil je graag je raam sloten vervangen of raamsloten laten plaatsen? Dan zal je kunnen kiezen uit espagnoletten, raamgrendels en raambomen. 

Raambomen worden zowel gebruikt als bijzetsloten op achterdeuren, als op ramen. Deze sloten zijn eenvoudig te plaatsen en vervangen. Ze bestaan in verschillende modellen, dus het is belangrijk dat je het juiste model kiest.

Raamgrendels zijn geschikt voor bijna alle soorten ramen en zijn eveneens makkelijk te plaatsen. Ook hier is het belangrijk dat je kiest voor het juiste model.

Espagnoletten zijn de beste keuze voor opdekramen, zoals draairamen, draaikiepramen of klapramen. Espagnoletten zijn wat moeilijker te plaatsen, vooral als je kiest voor inbouwespagnoletten. Vervangen is nog moeilijker en is soms zelfs niet mogelijk. In deze situatie vraag je het best altijd raad aan een slotenmaker.

Sloten vervangen kosten

Wil je slot buitendeur vervangen? Dan zal je je waarschijnlijk wel afvragen wat de kosten zijn van het vervangen van sloten. Belangrijk om weten is dat de cilinderslot vervangen kosten sterk afhangen van een aantal factoren. Er zijn sloten in verschillende maten en merken. Het is dus erg moeilijk om een exacte prijs te geven. Wat kost een slot vervangen voordeur gemiddeld? In het algemeen kan je rekenen op een gemiddelde kostprijs tussen 90 en 350 euro voor één slot. Onthoud dat je ook voor extra sleutels zal moeten bijbetalen. Hieronder een overzicht van de kostprijs per type slot inclusief montage.

Kosten sloten vervangen Prijzen
Insteekslot SKG   90 euro
Meerpuntssluiting   350 euro
Penslot   110 euro

Zo zorg je voor de optimale beveiliging van je woning

Een inbraakveilige woning creëer je niet alleen door te kiezen voor sloten vervangen. Al is dit wel een van de belangrijkste maatregelen. Als je een slot laat vervangen, dan is het belangrijk dat je steeds kiest voor een slot met het SKG-keurmerk. Dit zijn profielcilinders met extra beveiligingsmaatregelen. Deze zijn nog moeilijker open te breken en bieden je dus nog meer veiligheid.

Naast sloten vervangen, is het ook belangrijk dat je een aantal andere maatregelen neemt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor additionele beveiligingsproducten, zoals een schuifpuibalk of barrièrestangen voor een schuifdeur. Ook een alarmsysteem is in vele gevallen geen overbodige luxe. Daarnaast zijn er nog anti-inbraakstrips voor ramen en deuren. Dit zijn twee metalen die geplaatst worden op deuren en kozijnen. Deze stripdelen haken in elkaar en voorkomen zo dat ramen of deuren eenvoudig door inbrekers geopend kunnen worden.

Wat kan je zelf doen om een inbraak te vermijden?

Er zijn ook dingen die je zelf kan doen als je je huis inbraakveilig wilt maken. Zo is het belangrijk dat je altijd goed je ramen en deuren sluit. Ook als je maar eventjes je woning verlaat, een inbraak is namelijk sneller gebeurd dan je denkt. Je sleutel verstoppen onder de deurmat of een bloempot is uiteraard het slechtste wat je kan doen.

Als je een smart home-systeem in huis hebt, dan is het verstandig om de illusie te wekken dat je thuis bent, wanneer je in werkelijkheid op vakantie bent. Dit doe je door je rolluiken te openen en je lichten te laten branden. Met een smart home-systeem kan je dit eenvoudig op afstand bedienen. Door de inbrekers de indruk te geven dat je thuis bent, ontmoedig je ze om in te breken. Vraag ook aan een vriend of familielid om je post af en toe te legen.

Daarnaast is het belangrijk dat je geen waardevolle voorwerpen in het zicht laat liggen. Registreer ook de serienummers van de voorwerpen en houd de facturen bij, zo zal de politie ze sneller kunnen terugvinden. Ook een verlichtingssysteem kan helpen, omdat het de inbrekers letterlijk in de 'spotlights' zet en inbrekers willen uiteraard niet gezien worden.

Zelf slot buitendeur vervangen of laten doen?

Wil je je slot buitendeur vervangen of een ander cilinderslot vervangen? Dan vraag jij je waarschijnlijk af of je dit het best zelf kan doen of niet. Sloten vervangen is een hele klus, in de meeste gevallen is het dus beter dat je dit laat doen door een professional. Je wilt namelijk niet dat je slot of deur kapot gaat of dat het niet goed gemonteerd wordt, waardoor je niet optimaal beveiligd bent. Hoewel de moeilijkheid van een cilinderslot vervangen afhangt van het soort slot dat je kiest, is het toch altijd aangeraden om dit te laten doen door een professional.

Onthoud dat sloten vervangen veel moeilijker is dan het plaatsen van een slot en dat het erg moeilijk wordt wanneer het gaat over meerpuntssluitingen of inbouwspagnoletten. Je kan dus beter geen risico nemen. Wil je je cilinderslot laten vervangen? Dan hoef je niet ver te zoeken naar de beste slotenmaker uit je buurt, want bij Zoofy vind je hem zonder veel moeite!

Jouw veiligheid gegarandeerd dankzij Zoofy

Jouw veiligheid en die van jouw gezin is het belangrijkste wat er is. Daarom is het ook zo belangrijk om te kiezen voor een ervaren slotenmaker, om te zorgen voor een betrouwbaar en veilig resultaat. De juiste vakman vinden is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken. Op onze site word je gekoppeld aan de beste én voordeligste vakmannen uit je buurt. Op deze manier bespaar je heel wat geld en tijd uit!

Boek nu een slotenmaker

Sloten zelf vervangen

In Nederland zijn er een aantal sloten die veel gebruikt worden zoals het insteekslot, oplegslot, meerpuntssluiting, meervoudig insteekslot,  klavier slot of het penslot.  Het cilinderslot hiervan vervangen heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Hieronder vindt je het stappenplan voor het oplegslot met een losse cilinder. Lukt het niet, of heb je een ander slot? Regel dan snel een vakman. Binnen een paar minuten heb je een afspraak staan.

Wat heb je nodig aan gereedschap?

 • Schroevendraaier
 • Beitel

Extra gereedschap voor een oplegslot

 • Metaalzaag
 • Een tang

Wat heb je nodig aan materiaal?

 • Een nieuw slot
 • Schroeven
 • Sleutel

Stappenplan:

 1. Zet de deur open en van het slot.
 2. Verwijder het oplegslot door de schroeven aan de zij- en voorkant los te draaien.
 3. Schroef de slotplaatjes bij de cilinder los.
 4. Druk de cilinder en de sierring de deur uit.
 5. Mocht het vervangende cilinderplaatje ander formaat hebben, kun je met de beitel hout wegsteken. Op deze manier past ook het nieuwe slot.
 6. De nieuwe cilinder kan in het boorgat van de vorige cilinder worden gestoken.
 7. Schroef de cilinderplaat alvast losjes vast aan de zijkant van de deur.
 8. Plaat de slotkast er overheen en bepaal hoeveel de cilinderlip ingekort moet worden.
 9. Haal de slotkast weer weg en zaag de cilinder af tot waar nodig.
 10. De slotkast kan vastgezet worden met twee schroeven.
 11. Controleer het slot.

Het is een pittiger klusje dan dat het lijkt en veilig slot is natuurlijk belangrijk om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Daarnaast zijn er nog veel andere sloten die nog een tandje lastiger te monteren zijn. In beide gevallen kun je het beste een vakman inschakelen via Zoofy kom je niet voor onprettige verrassingen te staan.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af