Zoek hier je klusje
Behangen

Hoe behangen?

maandag 13 december 2021

17 oktober 2019, door Charmayne Sluis

We weten allemaal hoe we iemand achter het behang kunnen plakken. Maar hoe je moet behangen? Een wand met behang is helemaal hip. En er is ontzettend veel keuze. In deze blog stomen we je klaar om zelf te behangen en kun je meer lezen over de volgende onderwerpen:

Navigatie    
Stappenplan zelf behangen Behangtips  
Behangen met vliesbehang Hout behangen  
Trapgat behangen MDF behangen  
Deur behangen Plafond behangen   
Badkamer behangen Gipsplaat behangen  
 Meer doe-het-zelf klussen    

Een stappenplan om zelf te behangen

Hoe behangen we? Na dit stappenplan kan jij, zelfs als beginneling, zelf behangen.

Benodigdheden: een rolmaat, rollen behang, kant-en-klare lijm, een (lange) waterpas, een potlood, behangborstel, behangschaar, behangspatel, behangroller, spatel, naadroller, een afdekzeil, een doek en een scherp hobbymes.

  1. Wil je slechts één muur hangen of een volledige ruimte? Bereken altijd voordat je behang gaat halen eerst hoeveel behang je nodig hebt. Daarvoor moet je desbetreffende muren opmeten. Een rol behangpapier is meestal 53 cm breed en 10 meter lang. Deel de breedte van de betreffende muren daarom door 53. Deel daarna dit getal door 3: er gaan 3 banen uit een rol (mits je kamer niet hoger is van 3 meter). Rond altijd af naar boven.

  2. Let altijd goed op of de behangrollen die je koopt, allemaal hetzelfde batchnummer hebben. Zo weet je zeker dat de behangrollen uit dezelfde drukserie komen en dat er geen kleurverschil ontstaat.
  3. Controleer altijd voordat je begint met de klus of de rollen onbeschadigd zijn en geen onregelmatigheden bevatten.

  4. Verwijder eventueel oude lagen behang met een afstoommachine. Als er (latex) muurverf nog op de muur zit dien je deze eerst op te schuren. Zo ontstaat er een zuigende ondergrond, waar je behang goed aan kan hechten. Als je oude behangresten of verflagen niet aanpakt, is de kans groot dat je behang na verloop van tijd los laat.

  5. Behandel een zuigende ondergrond met een voorstrijkmiddel, zodat het behang goed kan hechten. Laat de wand opdrogen.

  6. Zorg ervoor dat je muren stofvrij, schoon, droog en glad zijn.

  7. Knip de banen op maat voor jouw muur. Zorg dat elke baan 10 centimeter langer dan de muur hoog is. Hou zowel aan de onderkant als de bovenkant speling wanneer je gaat behangen.

  8. Markeer bij elke baan de bovenkant. Alle banen dienen namelijk in dezelfde richting te worden gehangen. Tenzij de rollen natuurlijk genummerd zijn.

Hoe moet je behangen met vliesbehang?

Ga je behangen met vliesbehang? Zelf behangen is een klusje op zich. Met vliesbehang behangen maak je het jezelf, als beginnende doe-het-zelver, een stuk gemakkelijker. Als je met vliesbehang gaat behangen kun je de muren mooi en egaal behangen, doordat je vliesbehang gemakkelijk kunt verschuiven. Het grote voordeel van vliesbehang, is dat je niet meer de rollen moet besmeren met lijm, maar enkel de muur. Er komt dus geen behangtafel meer aan te pas en minder geknoei. Winning!

  1. Bepaal het beginpunt. Start met de tweede baan vanaf een hoek. Reken hiervoor de breedte van de behangrol min 2 centimeter. In het geval van behangrollen van 53 centimeter, teken je dus een punt op 51 centimeter. Trek vanuit dat punt een lijn loodrecht naar beneden. Gebruik hiervoor een waterpas.

  2. Roer de lijm goed door en smeer de bovenkant door middel van een borstel en de onderkant goed met lijm in. Gebruik vervolgens de roller om de oppervlakte daartussen in te smeren met lijm. Smeer de lijm altijd iets breder dan de baan. Verdeel de lijm egaal en dik genoeg.

  3. Rol de baan nu op met de achterkant naar buiten. De markering zit daardoor aan de buitenkant.

  4. Begin van boven naar beneden te rollen en vergeet niet wat centimeters marge over te laten. Als de baan hangt, strijk hem dan zachtjes na met de spatel. Verwijder eventuele blaasjes.

  5. Duw vervolgens zowel de onderkant als de bovenkant goed aan met de spatel tegen de randen van de muur.

  6. Snij daarna voorzichtig met behulp van de spatel, het overtollige behang weg.

  7. Herhaal deze stappen voor de daarop volgende banen. Zorg dat de naden van de banen goed op elkaar aansluiten. Druk deze nog extra tegen elkaar aan met de naadroller.

  8. Het behangen in een hoek gaat op een zelfde wijze als de boven en onderkant van de muur. Hou de spatel stevig tegen de rand van de muur en snijd met een scherp mes de resten af.

  9. Maak tussendoor het plafond en de plinten schoon.

Laat het behangen over aan een vakman! 

Nu regelen

Behangen tips

  1. Gebruik je licht behang? Schilder dan eerst de muur wit, zo voorkom je vlekken die later door kunnen schijnen.
  2. Ge je behangen met patroon? Houd bij de lengte van de baan rekening met de verspringing. Dit staat altijd vermeld op de behangrol als dit van toepassing is.
  3. Werk altijd van het raam af, dan vallen de behang naden het minste op
  4. Als je moet behangen rondom een vensterbank of radiator, plak dan de baan eerst in zijn geheel er overheen en snijd hem daarna stukje bij beetje af. Probeer niet de gehele baan in één keer op maat te snijden. Dit gaat je niet lukken.
  5. Last van grote luchtbellen? Veeg ze zoveel mogelijk weg met de spatel. Of prik ze weg met het hobbymes. De kleinere belletjes trekken naar verloop van tijd vanzelf weg als de lijm is opgedroogd.
  6. Gebruik een vochtige doek om overtollig lijm te verwijderen op de plinten en het plafond.
  7. Valt je baan behang over een stopcontact? Plak het behang erover heen. Druk de randen goed aan met behulp van de spatel en snijd vervolgens het middenstuk weg met het hobbymes.
  8. Zorg dat de kamer die je wilt behangen, een temperatuur heeft van rond de 18 á 20 graden, voor het beste resultaat.
  9. Vliesbehang kun je lostrekken als het niet goed zit. Uiteraard moet je dit wel snel doen, voordat de lijm opdroogt. Een foutje is dus zo gefikst.
  10. Verwijder lijmvlekken tijdens het behangen met een natte spons, maar dep de plek daarna wel goed droog. Achteraf kun je dat doen met een droge doek.

Oppervlakte om te behangen

Hieronder vind je meer informatie over de oppervlaktes die je kunt behangen met behang. 

Behangen over behang

Of je kunt behangen over behang, hangt af van het soort behang af en de staat waarin het verkeerd. Betreft het afwasbaar behang (vlies-, vinyl- of glasvezelbehang) dan kan het beslist niet. Alleen met papierbehang kun je behangen over behang. In de meeste gevallen is het beter om eerst het oude behang te verwijderen, om vervolgens een nieuwe laag verf of behang aan te brengen. Hou er tevens rekening mee dat als je eenmaal verf of behang over behang plakt, zijn de lagen heel moeilijk later nog te verwijderen. Het snelste verwijder je oude behang resten met behangvreter of een stoomapparaat.

Behangen over structuurverf

Heb je een wand met structuurverf en twijfel je of je hier gewoon overheen kunt behangen? Tip van de vakman: doe het niet. Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine. Eventueel kan je daarna nog van Albastine Muurglad gebruiken. Zorg in dit geval altijd dat je een goede dikke lijm gebruikt.

MDF behangen

Wil je graag behangen maar heb je structuur(verf) op de muur? Je kunt met behulp van MDF plaat alsnog een behang eyecatcher maken. MDF heeft een zuigende werking, is hard en vettig. Met het gebruik an deze ondergrond zul je daarom altijd eerst:

  • De moeten randen schuren.
  • Ontvetten van de ondergrond
  • Een laag grondverf (MDF primer) aanbrengen aan beide kanten. Dit doe je omdat MDF anders krom trekt.
  • Beide kanten behandel en beplak je met behang op dezelfde manier. Als je twee verschillende prints gebruikt kun je wisselen, waardoor je twee totaal verschillende sferen in de kamer kunnen creëren.

MDF kun je beter niet gebruiken in vochtige, of sterk in temperatuur wisselende ruimtes. Meer knutselen met MDF? Kijk ook eens bij de blog schuifdeur maken. Daar vind je een stappenplan hoe je van MDF een schuifdeur kunt maken.

Laat het behangen over aan een vakman! 

Nu regelen

Badkamer behang

Behang in vochtige ruimtes een no go? Tegenwoordig kun je zelfs je badkamer behangen! Dat is mogelijk dankzij de ontwikkeling van waterafstotend behang. Het behang is een speciale vinylsoort van 1 mm dik. Vinyl behang in de badkamer heeft als eigenschap dat het zeer soepel en buigzaam is, waardoor dit ook gebruikt wordt in bijvoorbeeld campers of boten. Behangen is meestal sneller dan het betegelen van de muren. Bovendien kun je met behang in de badkamer een unieke sfeer creëren.

Behangen op hout

Behangen op hout lijkt misschien een simpel klusje, maar dat kan vies tegenvallen. Laat het door een behanger doen. Het probleem met hout is namelijk dat hout werkt. Het is om deze reden minder geschikt om te behangen. Als hout gaat werken heb je kans dat het behang gaat scheuren omdat de ondergrond groter en kleiner wordt. Wil je toch gaan behangen op hout raden we je aan om behangpapier te gebruiken wat elastisch is. Je hebt rekbaar latex behang op de markt, maar als je verzekerd van je klus wilt zijn, raden we het aan om het bij Zoofy te doen. Je (behang) klus is dan verzekerd voor een bedrag tot 2.5 miljoen. Lees daar hier meer over.

Deuren behangen

Met de mooie prints die vandaag de dag op de markt zijn, kun je je deur zelfs mee behangen. Je hebt zelfs fotobehang voor deuren die een compleet nieuwe look geven aan je deur. Als je je deur gaat behangen, let dan wel op het soort lijm dat je hiervoor gebruikt. Deze is anders dan die je op de muur gebruikt. Zonde als je deur bekleding in elkaar zakt 😉 Ook is het handig om de deur vooraf te schuren.

Gipsplaat behangen

Wil je gipsplaat behangen? Dan dien je de platen eerst te behandelen met een primer. Anders heb je kans dat je behang uiteindelijk los gaat komen van de gipsplaat.

Plafond behangen

Ja, je leest het goed. Deze opmerkelijke trend gaan we steeds vaker in huizen terugzien. Je plafond behangen. Als je er voor kiest om je plafond te behangen, raden we het aan om de andere vier muren rustig te houden. Dan gaat de aandacht naar het plafond en wordt het een echte eyecatcher.

Laat het behangen over aan een vakman! 

Nu regelen

Trapgat behangen

Ons advies: laat het een professional doen. Een trapgat behangen is een kriem, zelfs voor de handige Harry doe-het-zelver. Bij een trapgat heb je te maken met allemaal ongelijke oppervlaktes. Bovendien zijn ze vaak ook lastig te bereiken en dat kan best gevaarlijke situaties opleveren als je het niet dagelijks doet. Een professional heeft door zijn ervaring de klus zo gepiept. Vaak al binnen een half dagdeel of een hele dag. Als je zelf aan de slag gaat ben je veel langer bezig. Alleen daaruit valt al winst te behalen. 

Op zoek naar andere leuke doe-het-zelf klussen?

Meer doe-het-zelf klussen kun je terug vinden op onze blogpagina. Lees hier meer over behang verwiijderen

Wil je meer zelf aan de slag met soortgelijke doe-het-zelf klussen? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.