Welke klus moet worden gedaan?
DIY Tips & Tricks Klussen in huis Klussen

Zelf een schuifdeur maken: een DIY (budgetproof) stappenplan

dinsdag 21 juni 2022

 Boeren schuifdeur

Wil je zelf een schuifdeur maken? Schuifdeuren zijn erg populair. Buiten dat een schuifdeur een echte eyecatcher in je kamer wordt, zijn ze ideaal om ruimte te besparen. Mis je een deur in je kamer? Of wil je een schuifdeur maken in een kast? Of misschien wil je en schuifdeur op zolder maken? Een stappenplan om de schuifdeur zelf te maken is de perfecte oplossing! Als je een schuifdeur of schuifdeursysteem zelf koopt, ben je al gauw honderden euro’s kwijt. Ingewikkeld? Te duur? Welnee. Zoofy heeft voor jou een budgetproof doe-het-zelf stappenplan gemaakt, zodat je dit zelf kunt fiksen voor minder dan 100 euro! Zelfs met twee linkerhanden. Hop hop, aan de slag dus! 

Boek een vakman voor hulp

Tip! Voordat je aan de slag gaat; check altijd eerst of je muur sterk genoeg is. De muur zal een behoorlijk gewicht moeten dragen.

Schuifdeuren in kast

 

Boeren schuifdeur maken

Je gaat een boeren schuifdeur maken. Het is even een klusje, maar geloof ons: als je dit gefikst hebt, ben je mega trots. We nemen je mee in ons stappenplan. Let op: Hout werkt. Als je een schuifdeur van steigerhout maakt, moet je rekening houden met de vochtigheidsgraad. Waarschijnlijk is deze in de bouwmarkt anders dan bij jou thuis. De planken kunnen daardoor krimpen, waardoor de maat ineens anders uitvalt. Houd hier dus rekening mee, als je een houten schuifdeur wil gaan maken. Leg het hout, net als bij het leggen van laminaat met bijbehorende plinten, eerst even in huis neer om te acclimatiseren.

schuifdeur tekening

Stappenplan - schuifdeur in wand zelf maken

Het eerste wat je moet doen als je zelf een schuifdeur in de wand wil maken, is zelf even een tekeningetje maken van de afmetingen en hoe het eruit komt te zien. Je hoeft niet dezelfde teken skills als Leonardo da Vinci te bezitten om dat te doen; kijk maar naar ons voorbeeld hieronder. Een tekening helpt je om een beeld te krijgen van het resultaat waar je naartoe werkt, en zo heb je altijd iets om op terug te vallen. Wij hebben zelf gekozen voor een schuifdeursysteem die groter is dan de deuropening zelf.  De deur omkleed daardoor de gehele deurpost en valt niet in de deurpost. In ons voorbeeld is de deur 90 bij 210 cm geworden. Maar je kunt dit voorbeeld natuurlijk gerust toepassen op je eigen formaat deurpost. Let dan wel even op dat de formaten van de planken ook aangepast worden. Meet dan eerst zelf op hoe groot de schuifdeur moet worden. Daarvoor meet je eerst de hoogte en breedte van het deurgat. Als je wil dat de schuifdeur de gehele deurpost overlapt, moet je aan beide kanten 10 cm optellen.

Tip! Check wel eerst de ruimte waar je de schuifdeur wilt ophangen. Kan de deur wel in zijn geheel open geschoven worden?

tekening zelf schuifdeur maken

Schuifdeur zelf maken: de benodigdheden

 • Schuurmachine                              
 • Schroefboormachine
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Rolmaat
 • Zaag
 • Lijmtangen
 • Houtlijm
 • Houtvuller (kneedbaar)
 • Amoniak
 • Een schuifdeursysteem, op Bol.com vind je ze al onder de 60 euro.
 • Twee handvaten
 • Een mal
 • Beits
 • 9 planken van 10 x 210 cm
 • 2 planken van 15 x 180 cm
 • 2 planken van 15 x 90 cm
 • 1 plank van 15 x 60 cm
 • 2 planken van 15 x 102 cm

Tip: de bouwmarkten hebben vaak een gratis service waar je de planken op maat kan laten zagen. Gebruik altijd hout wat niet geïmpregneerd is. Douglas hout is prima om te gebruiken voor deze klus. Je kunt er ook voor kiezen om de schuifdeur van steigerhout te maken.

goodfromwood

Stap 1: Houten schuifdeur maken

Heb je alles wat je nodig hebt? Dan kunnen we nu écht beginnen. Je begint met de basis, namelijk de 9 planken van 10 x 210 cm aan ze zijkanten aan elkaar lijmen zoals op de illustratie hieronder staat afgebeeld. Gebruik een lijmtang tijdens het laten drogen en uitharden van het hout. Na een ongeveer een uur kan je alweer verder met de volgende stap.

Houten schuifdeur lijmen

Stap 2: De schuifdeur omlijsting

Als je de basis hebt, kun je beginnen met de buitenste planken van 180 en 90 cm erop te plakken zoals op de illustratie staan afgebeeld. Zitten die vast? Dan kun je de horizontale plank van 60 cm in het midden er ook opplakken.

Houten omlijsting lijmen deur

Stap 3: Boeren schuifdeur maken en de planken zagen

De diagonale planken passen er nog niet direct tussen. Teken met een mal de hoek af en zaag de plank zoals hij tussen het hout moet vallen. Zijn er kiertjes? Geen probleem, met de houtvuller los je die kiertjes snel weer op. Wacht weer tot alles goed droog en uitgehard is.

Stap 4: Schuifdeur schuren en beitsen

Schuur nu de gehele deur grondig. Stof daarna met een stoffer de deur af. Ontvet vervolgens de deur met ammoniak. Dit is belangrijk om de beits goed te laten pakken. Als je het hout al mooi genoeg vindt, kan je natuurlijk ook kiezen voor een transparante beits. En voilà: zo heb ontstaat er al een industriële schuifdeur met een hele robuuste look!

Rusticatticbra

Stap 5: De handvatten aan de schuifdeur bevestigen

Meet op waar de handvatten aan beide kanten van de deur moeten komen. Teken dit af, of boor alvast een klein gaatje als markering. Zet daarna de handvatten vast.

Stap 6: Schuifdeur zelf maken, the finishing touch!

Boor gaten in de muur voor het railsysteem. Schroef vervolgens het rollende schuifdeursysteem op de bovenkant van de deur. Hang de deur vervolgens op, zoals in de handleiding van railsysteem staat beschreven.

Tip! Ben je bang dat je te ver in de muur boort? Gebruik schilderstape en plak dit om de boor heen. Zo kun je nooit te ver boren.

Boren houten schuifdeur

Schuifdeur ophangsysteem

Schuifdeur buiten maken

Je kunt natuurlijk ook een schuifdeur voor buiten maken. Je moet dan wel rekening houden met de weersomstandigheden. Zo’n schuifdeur buiten krijgt heel wat te verduren. Er zijn speciale railsystemen die geschikt zijn voor buiten. Het hout zul je anders moeten behandelen dan wanneer je dat voor binnen gebruikt. Ook moet je er rekening mee houden dat je het hout door de weersomstandigheden regelmatig moet onderhouden om het mooi te houden.

Boek een vakman voor hulp

 

Schuifdeur maken van MDF

Vind je zo’n boeren schuifdeur maar niks en wil je liever iets strakkers? Je kunt er ook voor kiezen om je schuifdeur te maken van MDF. MDF is een geperste plaat van fijngemalen houtresten. Deze zijn door middel van haren aan elkaar verbonden. Let wel op: een MDF schuifdeur is niet geschikt voor buitengebruik. Als MDF met vocht in aanraking komt, zwelt het op. Dit is een onherstelbare schade.

Schuifdeur maken van een gewone deur

Wil je een schuifdeur maken van een bestaande deur? Ook dat kan. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld als je een schuifdeur wil maken van een gewone deur, rekening houden met de stevigheid van de deur. Een gewone deur hangt aan schanieren aan de zijkant van de deurpost. Een gewone deur zal daarom aan de zijkant het stevigst zijn. Doorat een schuifdeur in een railsysteem aan de bovenkant van de deur hangt, is vooral de stevigheid aan de bovenkant belangrijk. Vergis je ook niet dat een schuifdeur groter moet zijn dan een gewone draaideur. Een schuifdeur moet je deurpost overlappen. Een schuifdeur maken van een bestaande deur kan. Het bespaard je heel wat werk en geld. Je hoeft dan ook niet een nieuwe deur te maken of te kopen, waardoor dit hele stappenplan je bespaard zal blijven. Maar als de deur niet in het deurgat pat of als er nog aanpassingen in de bestaande deur moeten gebeuren moet je je afvragen of het het wel waard is. Zoals je ziet, is een schuifdeur zelf maken gemakkelijker dan je misschien vooraf dacht.

 

Hulp nodig bij het maken van de schuifdeur?

Denk je halverwege de klus: waar ben ik aan begonnen? Of is doe-het-zelven überhaupt niet echt aan jou besteed? Één van onze klusjesmannen helpt je graag met deze klus. Zoofy heeft vakmannen voor elke klus en rondom het huis. Én we hebben landelijke dekking. Dus of je nou een loodgieter in Amsterdam of Rotterdam zoekt; you name it, we got it! Verder hebben we ook elektriciens, hoveniers, dakdekkers, schilders, timmermannen en ga zo maar door. Bij Zoofy is je klus zo gefikst.

Wil je op de hoogte blijven van al onze doe-het-zelf klussen? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.

Boek een vakman voor hulp