Zoek hier je klusje
Inductiekookplaat

Afzuigkap verwijderen en inductiekookplaat met afzuiger plaatsen

maandag 27 juni 2022

Ben je toe aan het vervangen van je kookplaat of gasfornuis of ga je je keuken renoveren? Dat is hét perfecte moment om afscheid van je traditionele afzuigkap te nemen en over een ander systeem na te denken. In dit artikel belichten we een aantal alternatieve mogelijkheden en de voordelen van een in een kookplaat verwerkte afzuigkap, ookwel werkbladafzuiging genoemd.

Werkbladafzuiging, de nieuwste trend voor in de keuken

Ook keukens zijn aan mode onderhevig. Eerst werden afzuigkappen als het ware verstopt achter een kast boven het fornuis. Vervolgens kon een afzuigkap niet prominent genoeg in beeld worden gebracht. Hoe groter en blinkender, hoe beter. Nu behoren kookplaten met een afzuiging, oftewel werkbladafzuiging, tot de laatste trend. Het grote voordeel van werkbladafzuiging is dat er geen grote afzuigkap meer boven de kookplaat hangt (en je daaraan je hoofd niet meer kunt stoten). Kookplaten met afzuiging zijn vanwege het strakke design en het ontbreken van een (in het oog springende) afzuigkap een prachtige toevoeging aan je keuken. Je keuken oogt ineens veel ruimtelijker. Dat is nog een goede reden om daarom vooral afscheid van je traditionele of recirculatiekap te nemen.

BORA afzuiging in inductieblad

(Photo credit: Bora.com)

Werkbladafzuiging, dit zijn de soorten en zo werken ze

Werkbladafzuiging die in het midden of aan de achterkant in een kookplaat is geïnstalleerd
• Werkbladafzuiging die aan een kant of aan twee kanten (zijkanten) van een kookplaat is geïnstalleerd
• Downdraft afzuigkap. Bij dit type afzuigkap schuift deze uit het keukenwerkblad omhoog. Dit type afzuigkap is alleen zichtbaar als de kookplaat in werking is. Je kunt de hoogte van de downdraft zelf instellen. Klaar met koken? De downdraft verdwijnt na het koken automatisch in het keukenwerkblad.

Wist je dat kookdampen veel sneller en efficiënter middels werkbladafzuiging worden opgezogen? Dat heeft enerzijds met de krachtige afzuigsnelheid van vier meter per seconde te maken. Kookdampen leggen slechts één meter per seconde af. Een puur natuurkundig principe, waarbij de afzuigsnelheid krachtiger is dan de opstijgsnelheid. Anderzijds bevindt de werkbladafzuiging direct naast je pannen in plaats van op enige afstand boven je pannen.
De afgevoerde warme lucht wordt vervolgens in condens omgezet.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kookplaat met werkbladafzuiging?

Je beschikbare budget is natuurlijk uitgangspunt bij de keuze van een kookplaat met werkbladafzuiging. In het duurdere segment ben je zeker enkele duizenden euro´s (tot wel € 8.000) kwijt. Informeer goed naar het geluidsniveau en de afzuigcapaciteit. Deze zaken verschillen uiteraard per merk en per model. Op een prachtig uitziende werkbladafzuiging met onvoldoende capaciteit zit je niet te wachten. Dat is weggegooid geld. Het is belangrijk dat je keuken vrij van kookdampen en vocht kan worden gehouden. Hoe groter de capaciteit van de werkbladafzuiging, des te beter. De ruimte waarin de nieuwe werkbladafzuiging in wordt geïnstalleerd, is ook van invloed. In een kleine keuken kun je met een beperktere afzuigcapaciteit toe. Laat je goed hierover informeren.
Verder is het een kwestie van persoonlijke smaak. Er zijn verschillende modellen en systemen verkrijgbaar (zie ook bovenstaand), uitgevoerd in materialen als glas en roestvrij staal. Je kunt kiezen voor een inductiekookplaat met afzuiger, maar ook voor een gaskookplaat met afzuiging. Neem vooral een kijkje in een keukenshowroom om een beter beeld van werkbladafzuiging te krijgen en ideeën op te doen.

Het plaatsen van werkbladafzuiging

Voor het monteren van een werkbladafzuiging is kunde en technische kennis vereist. Besteed deze klus daarom bij voorkeur uit aan de vakman of vakvrouw van Zoofy. Die hebben ervaring in het plaatsen van werkbladafzuiging en verstand van zaken. Voordat de werkbladafzuiging, bijvoorbeeld een inductiekookplaat met afzuiger, kan worden geïnstalleerd, zal eerst de oude afzuigkap of de oude recirculatiekap moeten worden verwijderd. Vervolgens zal de oude kookplaat moeten worden verwijderd en, indien van toepassing, het gas worden afgesloten. Vaak is de aanwezigheid van krachtstroom nodig. In sommige gevallen moet het keukenwerkblad worden aangepast of zelfs worden vernieuwd. Allemaal werkzaamheden waar van te voren goed over moet worden nagedacht.
Al met al komt bij het plaatsen van werkbladafzuiging stiekem het een en ander kijken. Schakel daarom een vakman bij jou in de buurt in voor het plaatsen van werkbladafzuiging. De vakmannen en vakvrouwen van Zoofy scoren gemiddeld een 9,2, iets waar we bij Zoofy enorm trots op zijn. Zoofy doet er dan ook alles aan om deze kwaliteit te bewaken. Ruim 300.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.