Zoek hier je klusje
Vakman nieuws veiligheidsschoenen

Een werkschoen is niet altijd een veiligheidsschoen.

donderdag 07 oktober 2021

Bij bepaalde beroepen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen, kortweg afgekort naar PBM, verplicht. Deze middelen beschermen de werknemer, waardoor de kans op lichamelijke schade of letsel op de werkvloer geminimaliseerd wordt. De risico’s die werknemers lopen, zijn beschreven in een verplichte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In dit plan dienen de persoonlijke beschermingsmiddelen te worden genoemd.

Voorkomen van persoonlijk letsel

Persoonlijke bescherming betreft vooral het voorkomen van letsel aan handen, voeten, het hoofd, ogen en oren. De mate van bescherming wordt bepaald door de ingeschatte risicocategorie. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ingedeeld in drie categorieen; laag risico, middelhoog en hoog risico. In deze categorie-indeling zijn ook schoenen ingedeeld. Er is echter een duidelijk verschil tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen.

Veiligsheidsschoenen

Werk- of veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen zijn ontworpen om de voeten optimaal te beschermen tegen beknellingen, vallende voorwerpen, scherpe voorwerpen en/of gevaarlijke stoffen. Veiligheidsschoenen zijn ingedeeld in de risicocategorie middelhoog risico. Werkschoenen daarentegen zijn ingedeeld in de categorie laag risico. Het is dus van belang dat juiste schoenen worden aangeschaft. Voor elke sector gelden specifieke eisen waaraan schoenen dienen te voldoen.

Klassen indeling  

Veiligheidsschoenen worden ingedeeld in vier verschillende klassen aangegeven met de classificatie ‘S’. Werkschoenen worden ingedeeld in een vergelijkbare O-klasse. Het verschil betreft de teenbescherming. Veiligheidsschoenen hebben, in tegenstelling tot werkschoenen, altijd een stalen of kunststof neuskap, die bescherming biedt aan de tenen. Verder wordt er onderscheid gemaakt naar de mate van absorptie en waterdichtheid van de schoen. Voor droge en natte werkomstandigheden zijn er verschillende normen. Naast veiligheidsschoenen zijn er veiligheidslaarzen.

Persoonlijk aanmeten van schoenen

Er is een uitgebreide collectie van werk- en veiligheidsschoenen voor mannen en vrouwen. Een goed professioneel advies is belangrijk omdat naast veiligheid ook comfort belangrijk is. Schoenen dienen een juiste ondersteuning te geven om lichamelijke klachten te voorkomen. Een slechte ondersteuning leidt tot klachten aan schouders, nek en knieën en belast onnodig de rug. Werk- en veiligheidsschoenen dienen daarom altijd persoonlijk aangemeten te worden.

Een S-klasse veiligheidsschoen is een werkschoen, maar een O-klasse werkschoen is géén veiligheidsschoen. In de bouw, industrie en logistiek zijn veiligheidsschoenen een verplichting. In de horeca en zorg betreffen het veelal O-klasse werkschoenen.