Zoek hier je klusje
Timmerman

Serre aanbouwen kosten

maandag 21 november 2022

Een serre, wat is dat precies?

Kenmerkend voor een serre is het glazen karakter, dus de hoeveelheid lichttoetreding en de aanwezigheid van ramen. Een serre heeft meestal ook een glazen dak. Daarin verschilt een serre dan ook met een aanbouw, die grotendeels uit steen wordt opgetrokken. Een serre is door de grote hoeveelheid glas een prachtige verbinding tussen binnen en buiten. Zelfs in de winter kun je als het ware dan toch in de tuin vertoeven.
Een serre kan als apart gedeelte (vrijstaand). maar wordt meestal als aanbouw gerealiseerd. Een aanbouw is dus niet altijd een serre maar een serre is wel altijd een aanbouw.

Met welke serre aanbouw kosten moet je rekening houden?

Misschien deins je in eerste instantie vanwege de kosten terug om een serre te laten aanbouwen. Vergeet echter niet dat het realiseren van een serre een echte waardevermeerdering van je woning is.
Als je een serre laat bouwen, kunnen de kosten hiervoor nogal variëren. Van invloed zijn zaken als de grootte van de serre, of de serre wordt aangebouwd of eventueel wordt uitgebouwd, of er een fundering moet worden gestort en hoe de afwerking is. Globaal bedragen de serre aanbouw kosten tussen de €7.000 en de €25.000. Voor een serre van drie bij drie meter ben je al gauw € 10.000 kwijt. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor het plaatsen en inclusief btw.
Wanneer je vooraf je budget bepaalt, kun je vervolgens onderzoeken wat de daadwerkelijke mogelijkheden binnen dit budget zijn. Een oriënterend gesprek vooraf met de vakman, die je eenvoudig via Zoofy kunt inschakelen, is hierbij zeer verhelderend.

Hoe worden de serre aanbouw kosten bepaald?

De kosten voor de bouw van een serre worden aan de hand van verschillende factoren bepaald. Denk hierbij aan het soort materiaal, het aantal vierkante meters, de soort deuren en eventueel het bouwkundige werk. Natuurlijk kun je op de kosten besparen door voor een kleinere serre te kiezen. Beter is het om nog even door te sparen. Een serre aanbouwen is een eenmalig iets en aanpassen achteraf kost nog veel meer geld.

Serre aanbouw of serre uitbouw?

Het aanbouwen van een serre is beduidend “goedkoper” dan het uitbouwen van een serre, waarvoor je al gauw bedragen tussen de € 25.000 en de € 60.000 mag neertellen.
Met het aanbouwen van een serre aan je woning, realiseer je in feite een tuinkamer. Je kunt bestaande deuren gewoon blijven gebruiken en er hoeven geen aanpassingen aan de gevel plaats te vinden. De bestaande isolatie van je woning is voldoende en kan gehandhaafd blijven. Deze optie is voordeliger dan het uitbouwen van een serre. Dat kan worden gezien als het realiseren van een verlengstuk van je woning. Er zijn aanpassingen aan de gevel nodig, die nadien netjes moet worden afgewerkt. Bovendien is hiervoor een constructieberekening nodig. Vandaar dat de kosten van een serre uitbouw beduidend hoger liggen.

De grootte van de serre

De afmetingen van de serre bepalen voor een groot deel ook de kosten ervan. Hoe groter de afmetingen van een serre, des te hoger bedragen de materiaalkosten, bijvoorbeeld die van glas, dat per vierkante meter wordt berekend.

Het materiaal

Bij het bouwen van een serre heb je de keuze uit verschillende materialen, die we onderstaand beschrijven.

Hout

Een serre van hout is sfeervol en wil je je serre een andere uitstraling geven, dan kun je hout makkelijk verven. Een houten serrre lijkt nu de voordeligste optie. Qua materiaal is dat correct. Houdt er rekening mee dat hout veel onderhoud nodig heeft en je in de toekomst met kosten voor het onderhoud te maken krijgt.

Kunststof

De aanschaf van een kunststof serre is duurder dan een serre van hout. Kunststof heeft daarentegen weinig onderhoud nodig en kan alle weersomstandigheden goed weerstaan. Kunststof isoleert ook goed. Waar kunststof vroeger alleen in wit verkrijgbaar was, is kunststof nu in meerdere kleuren verkrijgbaar (tegen een meerprijs).

Aluminium

Een prijzige maar ook de meest solide optie is een serre van aluminium. Ook een serre van aluminium is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. 

Prefab of maatwerk

Je kunt er voor kiezen om je serre compleet op maat te laten maken met het materiaal van jouw voorkeur. Dit levert natuurlijk het mooiste én best passende resultaat op. Maatwerk is de duurste optie. Een goedkoper alternatief is een prefab serre die al in de fabriek wordt voorbereid. Helaas heb je hierbij minder keuze qua vormen en materialen.


Prijsvoorbeeld prefab serre

Oppervlakte Gemiddelde kosten
10 m2 € 8.250
15 m2 € 13.250
30 m2 € 25.000


Bovenstaande prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidsloon en btw

Globaal genomen bestaat bij maatwerk de prijs van een serre voor 65% uit arbeidsloon en voor 35% uit materiaalkosten.

Wel of geen fundering

Op een serre die verzakt of beweegt zit niemand te wachten. In veel gevallen moet er voor het plaatsen van de serre een (speciale voor een serre geschikte) fundering worden aangelegd. Wat de beste keuze is, is onder meer afhankelijk van de grondsoort, het gewicht en de afmetingen van de serre. De vakman, leverancier of de aannemer kunnen je hierover van advies dienen.
De kosten van een fundering liggen globaal tussen de € 6.000 en de € 30.000. Met andere woorden, een prijsindicatie hiervoor is moeilijk te geven.

De afwerking

De kosten voor de afwerking van een serre die als tuinkamer wordt geplaatst, kunnen relatief laag worden gehouden. Je eigen woning is uiteraard al voorzien van verlichting, verwarming en beveiliging. Het is een ander verhaal wanneer je je woning daadwerkelijk uitbouwt met een serre. Denk daarbij aan:
• Deuren: wat past het beste bij de nieuwe serre? Openslaande deuren, een schuifpui of een harmonicadeur. Handhaaf je de bestaande deuren?
• Hang- en sluitwerk: voor sloten in de hoogste SKG-klasse betaal je meer dan voor sloten in een lagere klasse. Wat is noodzakelijk?
• Verwarming, elektra en leidingwerk: moeten verwarming en elektriciteit vanuit de bestaande woning worden doorgetrokken of hoeven er geen of nauwelijks aanpassingen plaats te vinden?
• Vloer: moet de bestaande (vaak dure) vloer aansluiten op die van de serre?
• Verlichting: Plaats je losse lampen of kies je voor het laten aanleggen van een lichtstraat?

Onderstaand een prijsvoorbeeld

Optie Gemiddelde kosten
Montage van een lichtstraat € 3.500 tot € 4.000
Doorbreken van de gevel € 2.750 tot € 3.000
Centrale verwarming € 900 tot € 1.000
Bijverwarming of vloerverwarming tot 15m2 € 700 tot € 800

Glas

Omdat de opzet van een serre het creëren van meer licht is, bestaat het grootste gedeelte van een serre meestal uit glas. Een serre is eigenlijk een glazen aanbouw. Er zijn verschillende soorten glas waaruit je kunt kiezen en de prijzen varieëren van € 120 tot € 190 per vierkante meter.
HR-glas is met € 120/m2 het goedkoopste, gevolgd door HR++-glas, waarvoor de prijs € 150/m2 bedraagt. Gezien het beperkte prijsverschil tussen HR en HR++-glas is de keuze voor HR++-glas de beste vanwege de betere isolatiewaarde. HR+++-glas isoleert, met maar liefst drie lagen glas, het allerbeste. De prijs die je voor HR+++-glas betaalt, ligt ergens tussen de € 160 tot € 190 per vierkante meter.

Check of je vergunningsplichtig bent

Mogelijk is er een vergunning nodig of heb je een meldingsplicht wanneer je een serre wilt (laten) plaatsen. Doe de check via Omgevingsloket en voorkom onaangename verrassingen achteraf.

Zoofy voor het aan- of uitbouwen van een serre

Het plaatsen van een serre is een zeer specialistische klus, die je het beste aan een professional kunt uitbesteden. Daarom kun je deze werkzaamheden met een gerust hart aan de vakmannenen en vakvrouwen van Zoofy overlaten. Bij het platform van Zoofy zijn enkel professionals aangesloten, die gemiddeld maar liefst een 9,2 scoren. Bovendien kom je heel eenvoudig met een vakman bij jou in de buurt in contact. 

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren