Regel nu jouw ongediertebestrijder

Houtworm bestrijden of boktor bestrijden

Vanaf €99 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 82 ongediertebestrijders in jouw regio

Allemaal kleine gaatjes in je houten bank of kast. Dan heb je zeer waarschijnlijk van houtworm. Voorkom verdere schade en schakel direct hulp in. Maak een afspraak met een ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Regel nu jouw ongediertebestrijder
1 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 6 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Houtworm bestrijden door een ongediertebestrijder van Zoofy

Houtworm kan heel wat schade veroorzaken in je woning. Daarom is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk laat bestrijden. Hieronder kom je alvast meer te weten over de houtworm bestrijden kosten, hoe je een houtworm kan herkennen, houtworm bestrijden tips, enzovoort!

Wat is houtworm?

Houtworm is de benaming voor insectenlarven die in hout leven. Ze worden ook wel houtkevers genoemd. Er zijn gewone en grote houtkevers. Houtwormen zijn geen pretje in huis, want zij kunnen heel wat schade veroorzaken aan je houten meubels en alles wat uit hout bestaat, waaronder ook je dakconstructie. Het spreekt dan ook voor zich dat je deze plaag het best zo snel mogelijk laat bestrijden!

Hoe kan je houtworm herkennen?

Voordat je houtworm gaat bestrijden moet je er natuurlijk zeker van zijn of je er wel echt mee te maken hebt. Houtworm herkennen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet weten waarop je moet letten. Het is vooral belangrijk om aandachtig te zijn, want ze kunnen zich goed verstoppen. Meestal laten ze sporen na die je kunt opmerken. Je ziet dan allerlei gaatjes in je houten vloer of meubelen. Als er onder deze gaatjes ook boormeel ligt, dan weet je dat de de houtworm nog actief is.

Soms kan je ook de kevers zelf opmerken. Hij is donkerbruin en bevindt zich bij je houten constructie of meubel. De kevers leggen eitjes die soms ook op te merken zijn. Zelf constateren of er sprake is van houtworm is eenvoudig, maar als je geen expert bent is het onmogelijk om helemaal zeker te weten over welke soort insect het gaat. Daarom is het altijd beter om de hulp van een expert in te schakelen voor je houtwormbestrijding!

houtworm kever

Is de houtworm nog actief?

Voordat je ongediertebestrijding laat komen is het belangrijk dat je te weten komt of de houtworm nog actief is. Dit merk je aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Uiteraard kan het oud boormeel zijn, maar je kan het zeker weten door een klein trucje: leg een wit papiertje onder de gaatjes en kijk of er na een week zaagsel op ligt. Als dat het geval is zijn de houtwormen nog steeds actief en moet je ze dus zo snel mogelijk laten bestrijden!

Als je goed kijkt naar de houtwormgaatjes kan je zien of ze recent zijn of niet. Nieuwe gaatjes hebben een licht gekleurde binnenkant. Wanneer je goed luistert kan je het geluid van de knagende beestjes horen. Bij een vermoeden van houtworm is het een goed idee om alle houten voorwerpen te inspecteren. Vergeet daarbij niet de balken van je huis, deuren en kozijnen, houten meubels, trappen, zolder, kruipruimte, vloeren en panelen!

Boktor bestrijden

Als je gaatjes opmerkt in je houten meubels wil dat niet altijd zeggen dat je te maken hebt met houtworm. In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door boktor. Boktor is net zoals de houtworm dol op hout. Er is één groot verschil: tijdig boktor bestrijden is nog belangrijker, want het beestje gaat tot in de kern van het hout en is zo mogelijk nog gevaarlijker.

Maar hoe merk je het verschil? Boktor laat grotere gaatjes achter in het hout. De gaatjes zijn ovaal, terwijl die van de houtworm ronder zijn. Als je twijfels hebt kan je het best zo snel mogelijk een specialist je woning laten nakijken. Op die manier weet je zeker waarmee je te maken hebt en kan je schade voorkomen!

Laat houtworm tijdig bestrijden!

Houtworm bestrijden is niet iets waar je weken of maanden mee kan wachten. Tenzij je graag al je meubels vol gaten ziet. Bij het minste vermoeden van houtworm is het een goed idee om actie te ondernemen, want je ziet de beestjes niet direct maar ze kunnen snel veel stuk maken.

In sommige gevallen is het zo erg dat je hele dakconstructie vervangen moet worden. Dit kan tot levensgevaarlijke situatie leiden. Ook als je te maken hebt met boktor is tijdige bestrijding erg belangrijk. Boktor dringt zich nog dieper in het hout, waardoor boktor bestrijden echt niet kan wachten. Neem nooit geen risico op vlak van veiligheid!

Methodes om houtworm te bestrijden

Als je zeker bent dat je te maken hebt met houtworm is het belangrijk dit de bestrijden. Er zijn verschillende methodes om houtworm kwijt te raken!

Bevriezen of verbranden

Als je helemaal verlost wilt zijn van de houtworm plaag zal je de beestjes volledig moeten kwijtraken. Doordat ze niet goed kunnen tegen extreem hoge of lage temperaturen is dit een goede methode. Als je houtworm opmerkt kan je het houten voorwerp voor twee weken in de vriezer leggen op een temperatuur van minstens -18 C. Het omgekeerde kan ook, je kan je houten voorwerp voor een half uur in de oven leggen op 55 C. Het spreekt voor zich dat je niet zomaar je eettafel in de vriezer kunt leggen en dat dit dus enkel een oplossing is voor zeer kleine voorwerpen.

Chemische middelen

Als er sprake is van houtworm in grotere houtoppervlakten kan je een spray met gif gebruiken. Let hiermee op, want als je zelf met gif aan de slag gaat kan dit je gezondheid schaden. Deze behandelingsmethode is dus niet de beste !

Petroleum

Een derde mogelijkheid is om met petroleum. Je kan het aangetaste hout inwrijven met petroleum waardoor de beestjes doodgaan. Deze methode is echter niet altijd effectief, omdat petroleum niet diep in het hout dringt, maar het kan een goede tijdelijke oplossing zijn!

Azijn en alcohol

Een middeltje die iedereen in huis heeft is azijn. Als je dit mengt met een beetje alcohol zal houtworm wegblijven. Het middel zal de beestjes niet echt doden. Deze methode is dus eerder preventief. Toch is het de moeite waard om uit te proberen, zodat je ergere schade kan voorkomen!

Houtworm bestrijding door ongediertebestrijder

Bovenstaande methodes zullen voor een tijdje werken, maar nooit voldoende om helemaal verlost te raken van deze vervelende plaag. Als je er zeker van wilt zijn dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken, schakel je het best de hulp in van een houtwormspecialist. Hij kan de houtworm of boktor bestrijden op een snelle en doeltreffende manier!

Tips om houtworm te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om te vermijden dat je ooit met houtworm te maken krijgt. Uiteraard kan je ze nooit helemaal voorkomen, maar onderstaande tips zullen je zeker helpen!

Tip 1: controleer nieuw hout

Heb je net nieuwe meubels gekocht of heb je een nieuwe voorraad brandhout in huis gehaald? Controleer het dan eerst op houtworm, want voordat je het beseft kan je houtworm mee naar binnen dragen.

Tip 2: behandel hout

Het is een goed idee om je houten voorwerpen zoveel mogelijk te laten verven, lakken of beitsen. Dat verkleint de kans op houtworm of boktor aanzienlijk. Zij vinden bewerkt hout niet zo fijn. Daarnaast kan je kiezen voor een preventieve behandeling met een speciaal bestrijdingsmiddel tegen houtworm.

Tip 3: vermijd vocht in huis

Vocht in huis is natuurlijk onvermijdelijk, maar je kan het wel proberen beperken. Vochtige ruimtes maken hout zacht en wanneer dit opdroogt ontstaat het ideale hout voor deze beestjes.

Wat zijn de houtworm bestrijden kosten?

Wil je houtworm of boktor bestrijden? Dan ben je vast erg benieuwd naar de houtworm bestrijden kosten. Het is niet goedkoop, maar het is de prijs zeker waard, zeker als je weet wat het alternatief is! Maar de kosten liggen rond de €100,- bij Zoofy. 

 

Houtworm bestrijden? Een vakman van Zoofy helpt je graag!

Zelf houtworm bestrijden is geen goed idee, want als je echt van deze plaag wilt verlost raken heb je de juiste middelen én kennis nodig. Laat je houtworm bestrijden door een ervaren en betrouwbare professional. Keuze genoeg op onze site!

Kiezen voor een professional van Zoofy heeft een aantal voordelen: het is makkelijk, snel én zal je geld besparen. Bovendien voldoen alle professionals van Zoofy aan een aantal strenge vereisten. Zo kan je altijd zeker zijn van een perfect resultaat en dat is bij houtworm bestrijden erg belangrijk!

 

Houtwormen zelf bestrijden

Heb je net een mooie houten bank laten maken voor in de tuin, kom je erachter dat er houtworm in zit. Dit is natuurlijk ontzettend balen! Je kan houtworm het beste bestrijden door hout goed te bewerken, hier kunnen de wormen niet tegen.

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende insecten die hout aantasten. Houtwormen kunnen houtwerk behoorlijk aantasten. Heb je het vermoeden dat er houtwormen zitten, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Je kan houtwormen herkennen aan allemaal kleine gaatjes in het houtwerk. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen bij het zien van houtwormen, voordat ze al het houtwerk aantasten.

Stappenplan zelf bestrijden

Er zijn een aantal mogelijkheden om houtwormen te bestrijden:

 • Het bevriezen van hout
 • Hout behandelen met lak, beits of olie. Houtwormen vinden behandeld hout minder lekker.
 • Bestrijden met een chemisch bestrijdingsmiddel
 • Vervangen van aangetast hout

Het voorkomen van houtwormen

 • Behandelen van hout. Houtwormen hebben vooral voorkeur aan onbehandeld hout.
 • Neem geen (aangetast) hout mee uit het bos.

Mocht het niet lukken om zelf de houtwormen te bestrijden dan kun je altijd een ongediertebestrijder via Zoofy regelen! Wij komen je zo snel mogelijk helpen om van de houtwormen af te komen zodat niet alles aangetast wordt!

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af