Warmtepomp Verwarming

Wat is een warmtepomp

dinsdag 17 mei 2022

Een warmtepomp is onderdeel van het verwarmingsnet van het huis. Hij wordt buiten het huis gemonteerd en haalt, als een omgekeerde airconditioner, warmte van buiten naar binnen. Hij verbruikt veel minder elektriciteit als de meeste andere verwarmingsinstallaties en hij kan worden aangesloten op zonnepanelen. Omdat ze geen gas verbranden en maar heel weinig stroom nodig zijn zijn ze ook heel efficiënt. Daarom zijn ze steeds populairder geworden bij huiseigenaren en woningbouwverenigingen. We leggen je hier uit wat een warmtepomp precies is, wat hij doet en hoe hij werkt. Als je pomp kapot is lees je hier wat je moet doen om hem te repareren.

warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp creëert geen warmte. Er bestaan verschillende soorten van deze pompen en ze werken ieder op een net iets andere manier. Toch is het onderliggende principe steeds hetzelfde: warmtewisseling. Dit betekent dat het apparaat warmte verplaatst van één plek naar de andere. Warmte vloeit van nature van warm naar koud, dus zo lang de pomp kouder is dan de buitenlucht zal deze warmte uit de buitenlucht aantrekken. Om dit proces effectiever te maken wordt een compressor ingezet en gebruikt de pomp koelvloeistof. Het proces verloopt als volgt:

 • Koelvloeistof stroomt in leidingen tussen de buiten- en binnenunit. De koelvloeistof is altijd kouder dan de buitenlucht, zelfs als het vriest. Deze vloeistoffen verdampen al bij hele lage temperaturen.
 • Als de vloeistof door de buitenunit stroomt wordt hij opgewarmd door de buitenlucht. Ook als het buiten koud is zal de vloeistof opwarmen want de buitenlucht is warmer dan de koelvloeistof. Dit verschil in temperatuur is wat later wordt afgegeven aan het huis.
 • In de binnenunit wordt de binnengekomen vloeistof onder druk gezet in een compressor. Vloeistoffen onder druk verhogen in temperatuur, koken en condenseren zelfs. Hierdoor wordt zelfs een klein verschil tussen de normale temperatuur van de koelvloeistof en de buitentemperatuur warm genoeg om je huis te verwarmen.
 • De warme, gecondenseerde koelvloeistof loopt vervolgens via leidingen naar verschillende plekken in het huis om bijvoorbeeld het huis te verwarmen of om warm water te leveren.
 • Eenmaal terug in de binnenunit wordt de koelvloeistof gekoeld door de druk te verlagen en eenmaal vloeibaar geworden wordt het weer naar de buitenunit gepompt. Dit maakt het proces compleet en continu actief.

Warmtepompen zijn minder effectief als het hard vriest en in erg koude klimaten. Maar de laatste jaren is de technologie een stuk beter geworden. Vooral met het gebruik van koelvloeistof dat vloeibaar blijft als het vriest is de pomp veel betrouwbaarder geworden.

Warmtereservoir: je huis isoleren

De warmte die van buiten wordt aangetrokken wordt opgeslagen in een warmtereservoir. Voor het verwarmingsnet van je huis is dat gewoonweg het huis zelf. Zolang het huis koeler is dan de warmte gewonnen door de pomp blijft de koelvloeistof zijn warmte verliezen aan het huis. Dit betekent ook dat, als je huis op een andere manier al wordt verwarmd de pomp voor niks draait. Een warmtepomp is weliswaar efficiënt, hij is niet zo effectief als een CV-ketel. Het is daarom belangrijk dat het warmtereservoir goed geïsoleerd is tegen temperatuurschommelingen. Dit bepaal je als volgt:

 • Verlaag de temperatuur van je CV-ketel naar 50 graden in de winter.
 • Als je huis aangenaam warm blijft, dan is hij voldoende geïsoleerd.
 • Krijg je het koud, dan moet je eerst het dak en/of de spouwmuren laten isoleren.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

 • Lucht-Water pomp: Deze halen warmte van de buitenlucht en geven deze warmte af aan het verwarmingssysteem in het huis.
 • Water-Water pomp: deze pompen onttrekken warmte aan grondwater. Hiervoor wordt grondwater uit één put opgepompt en de warmte er aan onttrokken. Het afgekoelde water wordt vervolgens via een andere put weer aan de grond teruggegeven. Bij deze pompen is het belangrijk dat de pomp in de zomer als airconditioner wordt ingezet om het grondwater op peil te houden.
 • Bodem-Water pomp: de warmte wordt door deze pompen uit de aarde gewonnen. Buizen waardoor koelvloeistof stroomt worden verticaal, diep de grond in geboord. De buizen moeten dieper komen te staan dan de vorstlaag in de winter voor maximaal resultaat.
 • Hybride pomp: dit zijn Lucht-Water pompen die aangesloten worden op de CV-ketel. De pomp doet het meeste werk en de CV-ketel springt bij als het moet. Dit is de meest voorkomende pomp en vereist de minste aanpassingen aan het bestaande verwarmingsnet van je huis.

Wat kost een warmtepomp?

We willen met zijn allen meer en meer van het gas en andere fossiele brandstoffen af. Het is daarom belangrijk dat je je huis beter isoleert en op zoek gaat naar alternatieve bronnen van warmte die de CV-ketel kunnen ondersteunen. Een warmtepomp kan je huis helpen om energiezuiniger en CO2 neutraler te worden. Maar wat zijn de kosten voor een warmtepomp? Dit hangt af van het type pomp en ook hierbinnen varieert de prijs nogal. We geven een overzicht van de prijzen die doorgaans gevraagd worden:

Type warmtepomp Kosten
Hybride (lucht-water) €6000,-
Lucht-Water €7500,-
Bodem-Water v.a. €12000,-

 

Een warmtepomp laten installeren via Zoofy

Deze installatie wordt gedaan door de CV-monteur. Je kunt gemakkelijk en op korte termijn via Zoofy een CV-monteur bestellen. Bekijk onze internationale website ook eens op zoofy.com