Zoek hier je klusje
Buxus snoeien snoeiwerk

Buxus snoeien

maandag 19 juli 2021

Veel mensen hebben in hun voor- of achtertuin wel een buxusplant staan. Het is een geliefde plant, deze plant is niet alleen mooi groen van zichzelf maar blijft heel het jaargetijde ook mooi. Zelfs in de winter ziet een buxus er nog mooi groen uit, zeker wanneer je hem goed verzorgd. Buxus heeft dan ook weinig verzorging nodig. Het enige wat je moet doen is de buxus snoeien. Wat is nu de beste tijd om de buxus te snoeien en waar moet je dan op letten? Wij geven je antwoord op de vraag ‘wanneer buxus snoeien’ en geven je een aantal tips en een werkwijze.

Wanneer buxus snoeien?

Een buxus snoeien moet je minimaal 2x per jaar snoeien, zowel in het voor- als najaar. Je kunt dit het beste doen begin mei en eind september. Maar naast deze twee momenten om de buxus te snoeien is het aan te raden om het vaker te doen. Hoe vaker je de buxus snoeit, hoe voller de buxus wordt. Daarnaast moet je ook letten op het weer wanneer je de buxus snoeit. Wat zijn dan de beste weersomstandigheden om de buxus te snoeien? Dan is als het bewolkt is. Je kunt het beter niet op een mooie zonnige warme zomerdag doen. Hoewel het prettig is om dit tuinklusje bij lekker weer uit te voeren is het niet goed voor de buxus zelf. De blaadjes van de buxus kunnen verbranden waardoor hij er dor en lelijk uitziet. Wil jij toch de buxus bij lekker weer snoeien? Maak hem dan van tevoren nat met de tuinslang. Ook is het niet slim om de buxus te snoeien als er nachtvorst wordt verwacht. Je hebt dan kans dat de pas gesnoeide bladeren bevriezen.

buxus snoeien tijdstip werkwijze en tips

Een Buksboom snoeien is niet heel moeilijk, maar het vergt wel enige handigheid. Daarnaast heb je goede gereedschap nodig en moet je weten hoe het moet. Wij geven je een aantal handig tips zodat jij aan de slag kunt met buxus snoeien. Voor het snoeien van de buxus heb je een heggenschaar nodig. Je kunt kiezen voor een speciale buxusschaar, maar een normale heggenschaar werkt ook prima. Een elektrische heggenschaar wordt veel gebruikt, dit heeft als voordeel dat je eenvoudige moeilijke plekken kunt bereiken en het kost je minder kracht. Wil jij een vorm in de buxus snoeien dan is het ook van belang dat je de juiste heggenschaar gebruik. Voor een buxushaag kun je het beste een rechte heggenschaar gebruiken en voor een bol kun je beter een ronde schaar gebruiken.

Buxus snoeien

Hoe moet je een buxus snoeien?

Of je nu over een haag, bol of een struik beschikt, het snoeien doe je altijd op dezelfde manier. Je moet eerst de haag, bol of struik besproeien met water. Daarna begin je aan de zijkanten van de haag en knip je van boven naar beneden. Hierna begin je met de bovenkant. Ben je klaar? Vergeet dan niet de buxus te bemesten. Een buxus moet je dus minimaal 2x per jaar snoeien, maar vaker is nog beter. Wanneer je een nieuwe buxus plant is het ook slim om hem direct te snoeien. Zo krijg je een stevige haag als resultaat. Te weinig snoeien kan ervoor zorgen dat je buxus uiteenvalt. Daarnaast is het ook niet te erg als je hem te kort snoeit, immers het groeit vanzelf weer aan. Je kunt een buxus in een rechte haag snoeien maar als je een plant hebt kun je hem ook in verschillende vormen snoeien. Denk bijvoorbeeld aan een vorm zoals een spiraal, bol, een piramide of in de vorm van een dier. Eigenlijk kun je een buxus in bijna elke denkbare vorm snoeien. Hiervoor hoef je helemaal geen ster te zijn in het snoeien van buxus. Er zijn namelijk speciale gaasfiguren waardoor je heel gemakkelijk de vorm knipt. Je plaatst het figuur over de struik en laat hem dan groeien, vervolgens snoei je de buxus is terug in die vorm.

Hoe moet je buxus verzorgen?

Een buxus snoeien is een deel van het verzorgen van de buxus maar het is ook belangrijk dat je een buxus voldoende water en voeding geeft. Je kunt de buxus voeding geven door zowel te bemesten als te kalken. Het kalken hoeft maar 1x per jaar. Door de buxus te bekalken kan de struik, haag of plant de voedingsstoffen optimaal opnemen. Daarnaast is regelmatig bemesten ook goed voor de plant. Je kunt dit zo een 3 tot 4 keer per jaar doen, bijvoorbeeld als je klaar bent met een buxus snoeien. De bemesting zorgt ervoor dat je buxus niet alleen goed groeit maar dat ook de mooie frisgroene kleur blijft behouden. Ook heeft een buxus veel water nodig. Als het een lange tijd niet regent is het slim om hem een paar keer water te geven. Je kunt dit het beste doen door het water op de grond te gieten zodat de wortels het water direct opnemen. Regent het regelmatig dan hoef je de plant geen extra water te geven, de buxus heeft het liefste regenwater.

Buxus problemen & plagen

Een goede verzorging kan ervoor zorgen dat je buxus goed blijft groeien. Maar het kan ook zijn dat de buxus na verloop van tijd niet meer zo mooi is. Er zijn namelijk een aantal plagen die de buxus kan aantasten, zoals de buxusmot, schimmel en schildluizen. Heb je last van buxusmot dan is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als je de larven niet vroeg genoeg bestrijd kan de buxus dood gaan. Hoewel de buxusmot maar een levensduur heeft van 8 dagen kan hij in deze dagen honderden eitjes leggen bij de bladeren. Uit de eitjes komen de ruspen die de buxus opeten, vervolgens gaan ze cocoonen en begint het proces opnieuw. Wanneer de buxus dode bladeren heeft en kale takken kan dat een begin zijn van de buxusmot. Heb je daarnaast ook wit spinsel op de haag? Dan weet je zeker dat de buxusmot actief is. Je kunt de buxusmot en rupsen doden door een insectenspray. Ook kun je de aangetaste delen wegsnoeien. Het kan zijn dat je buxus daarna weer gaat leven. Naast de buxusmot kun je ook last krijg van schimmelziekte of luis. Hiertegen helpen bestrijdingsmiddelen.

Een buxus snoeien en verzorgen door een hovenier

Een buxus snoeien en verzorgen is niet heel moeilijk, maar het kan zijn dat je er geen tijd of geen zin in hebt. Dan is het prettig dat je het kunt uitbesteden aan een vakman. Zij zorgen ervoor dat jouw buxus netjes wordt gesnoeid en de beste verzorging krijgt. Wil jij een buxus laten snoeien door een vakman? Je kunt op onze website eenvoudig een klus plaatsen. Beschikbare hoveniers in jouw buurt komen langs wanneer het jou het beste uitkomt. Zo heb jij een mooie groene buxushaag zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.