Pelletkachel

Waarom een pelletkachel nemen?

zondag 18 september 2022

Met de stijgende energieprijzen zoeken veel mensen naar goedkopere manieren om te stoken. De pelletkachel is hiervoor een interessante optie, omdat deze tal van voordelen heeft in vergelijking met een houtkachel of de cv. En voordelig stoken is niet het enige voordeel!

pelletkachels

Vier voordelen van een pelletkachel

Bekijk hier de redenen waarom het kopen van een pelletkachel nu voordelig kan zijn.

1. Stoken met een hoog rendement

Als je stookt gaat er altijd warmte verloren, maar de hoeveelheid die je verliest verschilt per warmtebron. Het rendement van de cv kan erg verschillen per model. Een conventionele ketel heeft een rendement van 70 tot 80 procent. De resterende warmte gaat bij dit type ketel verloren tijdens het verwarmingsproces. Cv’s met een verbeterd rendement behalen tot wel 90 procent rendement. Wil je het maximale rendement behalen? Dan heb je een combi HR-CV ketel nodig. Stook je op hout? Met een houtkachel kun je een rendement behalen van zo’n 70 tot 85 procent. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de modernere houtkachels een hoger rendement hebben dan oudere modellen. Een moderne pelletkachel behaalt echter een rendement tot wel 95 procent, waardoor dit type kachel een heel interessante optie is om je huis te verwarmen.

2. Verwarmen zonder gedoe

Veel mensen kunnen het gebruiksgemak van de cv waarderen. Je draait de thermostaat wat hoger en de kachel doet zijn werk. Dat is een stuk minder bewerkelijk dan bijvoorbeeld verwarmen met een houtkachel, waarbij je veel in de weer bent met aanmaakhout, lucifers en papier. Ook een houtvoorraad kan heel wat ruimte in beslag nemen. Pelletkachels zijn in dat opzicht een stuk simpeler, doordat deze werken op elektriciteit. Je hebt er daardoor amper omkijken naar. Het enige dat af en toe hoeft te gebeuren is het bijvullen van de kachel met nieuwe pellets. Wist je dat er zelfs pelletkachels zijn met een afstandsbediening en met besturing via de smartphone? Je kunt daarmee heel simpel de temperatuur bijstellen, net zoals we dat bij de cv al gewend waren.

3. Geen last van fijnstof

Een open haard of houtkachel is erg gezellig, maar slecht voor de luchtkwaliteit. Wanneer op koude dagen veel huizen in de buurt verwarmd worden op hout, merk je hierdoor direct dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. Bij een pelletkachel heb je hier veel minder last van, omdat dit type kachel veel minder vervuilend is. Waar een houtkachel tot wel 760 gram fijnstof per gigaJoule uitstoot, is dat bij een pelletkachel slechts 60 gram. Overigens zijn er zelfs al moderne exemplaren die helemaal geen fijnstof meer uitstoten en daarmee schoner branden dan cv op aardgas!

4. Voordelige extra warmte

De prijs van pellets is de afgelopen periode flink gestegen. Toch blijft de pelletkachel nog een voordelige manier om de kamer te verwarmen, zeker wanneer je de kachel als bijverwarming gebruikt. Je kunt dan de cv lager zetten en de kamer verder comfortabel verwarmen met pellets. Vooral op de frisse dagen in het voor- en naseizoen is dit een voordelige manier van verwarmen. Uiteraard kun je er ook nog steeds voor kiezen om de kamer alleen te verwarmen met pellets. Of dit uiteindelijk ook de voordeligste optie is, hangt af van de prijzen van de pellets. Met de huidige hoge gasprijzen is het echter zeker de moeite waard om te berekenen wat in jouw situatie het voordeligst is.