Zoek hier je klusje
Gordijnen ophangen Klusjesmannen

Verschillende manieren om gordijnen op te hangen

maandag 19 september 2022

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Zeker als ze gesloten zijn, hebben ze een grote oppervlakte. Daarom het is belangrijk om niet alleen over kleur en design na te denken, maar ook over de manier waarom je jouw gordijnen op wil hangen. Er is meer mogelijk dan jij denkt. Wij zetten de opties voor je ook een rij.

Vijf manieren om je gordijnen op te hangen

Hoe je je gordijnen ook ophangt, ze hangen altijd in een zigzag-vorm. Dat noem je ook wel plooien of golven. Hoe meer plooien er in jouw gordijnen zitten, des te luxueuzer is de uitstraling. De manier van ophangen moet je kiezen, voordat je je gordijnen koopt. Het gordijn moet namelijk voor elke manier van ophangen op een andere manier afgewerkt worden.

Gordijnrails ophangen

1. Aan een roede

Een roede is een chique manier om je gordijnen op te hangen. Een roede is een lange staaf of buis waar het gordijnen met ringen aan worden bevestigd. Een roede is goed zichtbaar en vormt daarom een geheel met het gordijn. Er zijn roedes van hout of van verschillende metalen verkrijgbaar. Om de roede op te hangen bevestig je een houder een het plafond of aan de muur. Hier leg je de roede in. Vaak worden de uiteindes van de roede afgewerkt met een sierknop. Deze kan gewoon rond zijn, maar ook allerlei andere vormen hebben.
Om het gordijnen aan de roede te kunnen bevestigen, kan je metalen ringen in het gordijn laten slaan. Je krijgt dan ringen in de bovenste rand van het gordijn. Ook kan je de ringen aan de bovenkant van het gordijn bevestigen. Het gordijn hangt dan onder de roede. De derde optie is ringen aan de roede hangen en het gordijn met haken aan de ringen bevestigen. Als laatste kan je ook lussen of strikken aan het gordijn maken, waarmee je het gordijn aan de roede bevestigt.

2. Aan een dubbele roede

Als je zowel een licht doorlatend gordijn als een verduisterend gordijn wil gebruiken, kan je kiezen voor een dubbele roede. Je bevestigt dan een houder aan de muur of het plafond waar twee roedes achter elkaar gelegd kunnen worden. Tussen de roedes zit voldoende afstand, zodat beide gordijnen gemakkelijk gesloten en geopend kunnen worden. Meestal hang je de vitrage of het in-between gordijn op de roede die het dichtstbij het raam hangt en hang je het dikkere gordijn op de andere roede. Als je het gordijnen aan de roede bevestigt, doe je dat altijd in een golf, want dat geeft het mooiste resultaat.

3. Onzichtbaar ophangen

Als je de bevestiging van de gordijnen niet in het zicht wil hebben, heb je twee mogelijkheden. Je kan allereerst een nis aan laten brengen in het plafond bij het raam. Hier kan de gordijnrails in bevestigd worden waar je het gordijn aan hangt. Om de nis helemaal in het plafond weg te werken is er echter wel een behoorlijke verbouwing nodig. Als je daar geen zin in hebt, kan je de rails ook wegwerken door een plank voor de rails aan het plafond te bevestigen, Deze plank schilder je in dezelfde kleur als het plafond, zodat deze nauwelijks opvalt. Daarnaast zijn er speciale rails, die zo zijn afgewerkt, dat je geen haken of rails meer ziet.
De gordijnen bevestig je aan de rails door middel van haken. De haken worden in de plooien van het gordijn genaaid. Je hebt de keuze uit een enkele of dubbele plooi. De haakjes haak je in de runners die in de rails vastzitten. Als je de gordijnrails wegwerkt, kan je een goedkope witte rails gebruiken.

4. Gordijnen aan rails aan het plafond

Als je geen problemen heb met gordijnrails in het zicht, dan kan je de rails aan het plafond bevestigen. Standaard gordijnrails zijn wit, maar er zijn ook varianten in aluminium, zwart of een andere kleur verkrijgbaar. Je kan de kleur kiezen die het best bij het design van je kamer passen. Voor een moderne, strakke uitstraling kies je voor een gordijn met een enkele plooi. Dan valt het gordijn strakker. Gordijnrails zijn ook gebogen verkrijgbaar. Dat is handig voor in een erker.

5. Gordijnen aan rails aan de muur

Als je de gordijnen niet tot het plafond wil laten komen, dan kies je ervoor om de gordijnrails aan de muur te bevestigen. Hiervoor moet je speciale muursteunen aanschaffen, waar je de gordijnrails in bevestigt. Hiervoor kan je een standaard rails gebruiken, maar je kan ook kiezen door een design gordijnrails die gezien mag worden. De haken in het gordijn kan je verstellen, zodat je zelf kan kiezen of het gordijn voor de gordijnrails hangt of eronder.