Plinten plaatsen

Plinten: wat zijn de mogelijkheden?

zondag 10 juli 2022

Met plintjes zorg je ervoor dat je vloer mooi afgewerkt is. Ze zijn dan ook onmisbaar voor een stralend interieur. Ben je van plan om plinten te kopen? Dan zijn er natuurlijk heel wat soorten om uit te kiezen. Maar geen nood, want in deze blog ontdek je hoe je de juiste plintjes vindt!

plinten leggen

Waarom zijn plinten zo belangrijk?

Plinten zijn noodzakelijk. Niet alleen omdat ze je muur beschermen tegen beschadigingen, maar ook omdat ze zorgen voor een mooie overloop tussen vloer en wand. Het is wel belangrijk om de juiste plinten uit te kiezen. Want hoewel je misschien denkt dat ze niet zo opvallen, bepalen ze voor een groot deel de uitstraling van je hele interieur.

Diverse type plinten

Plinten bestaan in verschillende kleuren, soorten en maten. Daarom vind je gegarandeerd de beste plintjes voor het vervolledigen van jouw vloer. Maar door de vele opties, is het niet altijd eenvoudig om te kiezen. Om die reden hebben wij voor jou een handig overzicht gemaakt van de verschillende soorten plinten. Ze worden ingedeeld naargelang de hoogte, het materiaal, de plaatsingsmethode, de kleur en afwerking en de stijl. Ontdek hieronder welke plinten er het best bij je vloer passen!

Materialen

Allereerst bestaan plintjes in verschillende materialen. Zo zijn er plinten uit MDF-hout, grenenhout, hardhout, pvc en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met houten plinten zorg je bijvoorbeeld voor een warme uitstraling. Kunststof is dan weer goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Pvc is ook een goed alternatief, omdat het krasbestendig en kleurvast is.

Maar hout vergt wat onderhoud en is prijzig. Kunststof is dan weer van iets mindere kwaliteit en ook pvc is niet goedkoop. Om de beste keuze te maken, dien je de voor- en nadelen goed met elkaar af te wegen.

Hoogte

Plintjes verschillen ook in hoogte. De meeste mensen kiezen voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Maar de hoogte van het plafond en de grootte van de kamer is vooral erg belangrijk bij het bepalen van de ideale plint hoogte. Hoe hoger je plafond is, hoe hoger je de plinten namelijk mag nemen. In een kleine ruimte plaats je dus beter een lage plint.

Kleur en afwerking

Wil je plinten kopen? Dan zal je zien dat ze verkrijgbaar zijn in heel wat verschillende kleuren en afwerkingen. Vroeger werd er vaak gekozen voor plinten in dezelfde kleur als de vloer, maar tegenwoordig is het juist trendy om een ander kleurtje te nemen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een plint in de kleur van de muur om te zorgen voor een speelse uitstraling. Vind je deze niet meteen? Koop dan een schildersplint en verf het in de juiste kleur.

Daarnaast kan je voor een bijzonder effect zorgen door te kiezen voor een gelakte plint en je muur mat te houden. Een ander idee is om je plint in hetzelfde kleur te kopen als je kozijnen. Er zijn zoals je ziet heel wat manieren om te zorgen voor een bijzonder interieur door middel van plintjes!

Stijl

Plinten bestaan ook in diverse stijlen. Zo is er de klassieke plint, moderne plint, design plint en meer. Kies voor plintjes die mooi passen bij de rest van je interieur op vlak van stijl om zo te zorgen voor een onweerstaanbaar geheel.

Zie je niet goed de verschillen in stijl? Dan is het handig om te weten dat in een modern interieur vaak gebruikgemaakt wordt van gladde plinten. In een klassiek of landelijk interieur mag je dan weer een kraalprint met reliƫf gebruiken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Plaatsingsmethode

Plinten kunnen eveneens op verschillende manieren geplaatst worden. Hoe je ze moet plaatsen, is afhankelijk van het model. Zo zijn er de gewone plinten die je moet lijmen of schroeven. Ben je geen handige Harry? Dan zijn plakplinten een betere optie.

Kies voor gemak: laat je plinten plaatsen door een professional van Zoofy

Plinten plaatsen is niet eenvoudig als je daar geen verstand van hebt. Gelukkig kan je ervoor kiezen om dit te laten doen door een professional van Zoofy. Zo ben je niet alleen zeker van een goed resultaat, maar spaar je ook heel wat tijd en moeite uit. Bij Zoofy vind je bovendien eenvoudig de beste vakman uit je buurt. Dat heeft dan weer als voordeel dat je nooit voorrijkosten moet betalen.