Zoek hier je klusje
Meubels verven

Meubels verven: geef je oude meubels een nieuw leven

woensdag 29 december 2021

Ben jij je oude meubels zat? Dan hoef je nog niet meteen nieuwe te kopen. In de plaats daarvan kan je je meubels schilderen. Op die manier spaar je niet alleen veel geld uit, maar creëer je ook unieke blikvangers die je niet in de winkel terugvindt. Hieronder ontdek je meer over de verschillende mogelijkheden en de kleurentrends van het moment!

Welke meubels kan je verven?

Meubels verven verwijst meestal naar het schilderen van houten meubels. Hout is namelijk een materiaal dat erg makkelijk geverfd kan worden. Het maakt daarbij niet uit over welke houtsoort het gaat. Het is daarnaast ook mogelijk om meubels uit kunststof of aluminium te verven, alleen is dit heel wat moeilijker. Gelukkig kan je dit overlaten aan een schilder als het je niet goed lukt.

meubels verven

Stappenplan houten meubels verven

Wil jij graag houten meubels zelf verven? Dan kan je daarvoor onderstaand stappenplan opvolgen.

Stap 1: Werkplaats voorbereiden

De eerste belangrijke stap is natuurlijk je werkplaats voorbereiden. Dek en plak alles goed af, zodat je je vloer of andere meubels niet beschadigt tijdens het schilderen.

Stap 2: Meubels schoonmaken en schuren

Heb je alles afgeplakt? Dan is het belangrijk om de meubels die je wenst te schilderen, eerst schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat de verf beter zal hechten. Vervolgens mag je je meubel schuren met schuurpapier.

Stap 3: Grondverf aanbrengen

Na het schuren dien je een laagje grondverf aan te brengen. Laat de verf goed opdrogen en kies er nadien eventueel voor om het meubel nogmaals licht te schuren. Dat hoeft niet, maar het zorgt wel voor een beter resultaat.

Stap 4: Schilderen

Eens de grondlaag goed gedroogd is, mag je je meubels schilderen. Voor de kleinere oppervlaktes gebruik je het best een acrylkwast en voor de grotere oppervlaktes een verfroller. Laat ook de eerste laag eerst grondig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Welke verf moet je gebruiken?

Voor het schilderen van je meubels gebruik je het beste hoogglans of zijdeglans verf. Zijn er veel oneffenheden en wil je deze graag verstoppen? Dan is hoogglans geen goed idee, want het zal oneffenheden juist versterken. Je kan in dat geval dus het beste kiezen voor zijdeglans. Voor mooie egale ondergronden gebruik je dan weer het beste een hoogglans verf.

Houd je wel van een matte of ruige look? Dan is krijtverf ook een optie. Als je krijtverf gebruikt, krijgen je meubels namelijk een mooie vintage look. Het is wel aangeraden om het daarna af te werken met een mooie vernislaag, zodat het er langer mooi uit blijft zien.

Meubels schilderen: welke kleur kies jij?

Enkele populaire keuzes van kleuren voor je meubels op dit moment zijn knalrood, oranje of andere opvallende kleuren waarmee je van je meubels blikvangers maakt. Als je dit dan combineert met een accentmuur en accessoires in dezelfde kleur, krijg je een erg hip interieur. Houd je meer van gezelligheid? Dan kan je je meubels ook juist een donkere kleur geven.

Tegenwoordig is het ook populair om je meubels in dezelfde kleur te verven als de muren. Dat gaat dan vooral over de meubels die tegen je muur staan, zoals een dressoir of wandkast. Door ze in dezelfde kleur te schilderen, zorg je voor een mooi en trendy geheel. Onthoud dat niets fout is. Het belangrijkste is dat de kleur aansluit bij je smaak en de rest van je interieur. Houd wel rekening met de hoeveelheid licht in de ruimte. In een kamer met weinig licht, kies je beter niet voor te donkere meubels.

Interessant alternatief: vernissen

In plaats van je meubels te verven, kan je ze ook vernissen. Dat betekent dat je een doorzichtig laagje aanbrengt waarmee de houtstructuur zichtbaar blijft. Zo behoud je de mooie natuurlijke uitstraling van de meubels. Vernissen is niet alleen een techniek om je meubels terug mooier te maken, maar ook om ze te beschermen tegen vocht en binnenvallend zonlicht.

Als je toch graag een kleurtje wilt, kan je kiezen voor gekleurde vernis. Er zijn heel wat verschillende opties. Vernissen kan daarnaast een aanvulling zijn op verven. Zo is een vernislaag aangeraden als je krijtverf gebruikt op meubels die veel te verduren krijgen, zoals keukenkastjes, tafelbladen of stoelen.

Laat je meubels schilderen of vernissen door een schilder van Zoofy

Je kan natuurlijk zelf je meubels verven of vernissen, maar als je kiest voor een schilder van Zoofy, spaar je heel wat tijd uit. Bovendien ben je zo altijd zeker van een duurzaam en mooi resultaat.

Je hoeft ook geen uren te zoeken naar de beste schilder uit je buurt. Het volstaat om enkele gegevens in te vullen. Doordat je automatisch gekoppeld wordt aan de beste én dichtstbijzijnde vakman, hoef je zelfs geen voorrijkosten te betalen!