Welke klus moet worden gedaan?
Vocht- en gevelproblemen Blog

Laat je gevel reinigen of impregneren

maandag 23 augustus 2021

Vochtproblemen zijn een uitdaging voor elk pand, maar vooral in je eigen huis is het een situatie die je wilt vermijden. Gelukkig bestaan er wel degelijk manieren om vocht in je woning het hoofd te bieden, zoals je gevel laten impregneren!

Het impregneren van een gevel is een delicaat werk, dat je best over laat aan een professionele hand. Maar wat zijn nu de voordelen van je gevel laten impregneren, waarom moet je het door een professional laten doen en wat kan je verwachten van de prijs? Dergelijke vragen krijgen in het onderstaande overzicht een duidelijk antwoord!

Wat is de gevel impregneren

Het impregneren van een gevel houdt in dat er in de gevel of muur een substantie wordt ingebracht, die ervoor zorgt dat vocht niet meer door kan lopen. Het middel dat gebruikt wordt, wordt ook wel het impregneer genoemd, en het gaat altijd om een waterafstotende stof. De voordelen van je gevel laten impregneren reiken erg ver. Veel mensen hebben vragen bij de werkwijze, het waarom en de prijs van impregneren - en dat is waar dit artikel je bij kan helpen!

Waarom is je gevel laten impregneren zo'n goed idee?

Het impregneren van een gevel heeft verschillende voordelen en functies. Hoe dan ook gaat het er om dat de muur dankzij een dergelijk middel vochtafstotend wordt, waardoor je niet langer vochtproblemen zult hebben in de woning.

De oorzaken van vocht in de woning kunnen divers zijn:

- Optrekkend vocht
- Vocht van buitenaf

Impregneren helpt echter alleen bij het laatste geval, en dat komt doordat het impregneermiddel diep tot in het behandelde materiaal doordringt. Dit kan steen, maar ook hout zijn. Daarbij zal het middel de poriën van het materiaal, die er van nature in zitten, ook dichten. Op die manier vindt vocht onmogelijk een weg naar binnen!

De functies van impregneren vind je hieronder nog in een duidelijk overzichtje:

- De gevel wordt waterafstotend
- De gevel wordt schimmelwerend
- De muur zelf is waterafstotend
- De buitenmuren zijn beter bestand tegen brand, doordat er in het impregneermiddel een brandvertragende stof zit
- De muren zijn beter beschermd tegen zure regen
- Dankzij het extra maagje dat op de muur zit, zal deze beter beschermd zijn tegen graffiti.
- Het risico op schade door vorst in je woning is een stuk kleiner

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om je gevel te laten impregneren door een professional. Natuurlijk is beslissen dat je je gevel of muur wilt laten beschermen tegen vocht nog maar de eerste stap. In het volgende stukje vind je meer informatie over de gemiddelde prijs die je van dit werk kunt verwachten!

Wat zijn de nadelen van impregneren?

Het impregneren van je gevel biedt duidelijk zelfs op financieel vlak heel wat voordeel. Maar wil dat zeggen dat er geen nadelen aan deze methode verbonden zijn? Op zich wel, dus het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je een professional wilt inschakelen.

Hieronder de belangrijkste nadelen van het impregneren van je gevel:

1. De muur ventileert minder goed

Doordat de muur als het ware dichtgestopt zit met impregneermiddel, zal deze ook mindert goed geventileerd worden. Dit kan een effect hebben op het binnenklimaat van de woning.

2. Vocht binnen blijft vast zitten

Daarbij zal door de goede isolatie vocht dat reeds aanwezig is in de woning minder goed naar buiten kunnen. Hierdoor zal je bestaande vochtproblemen dus meteen moeten aanpakken.

3. Impregneren kan kostbaar zijn

Hoewel de basisprijs van impregneren op zich laag ligt, kan het toch een dure zaak worden. Bijvoorbeeld als de gevel scheuren, kieren of poreus metselwerk bevat. Deze moeten eerst hersteld of vervangen worden, voor je je gevel kan laten impregneren.

4. Impregneren heeft een tijdelijke werking

Ten slotte is het impregneren van je gevel een tijdelijke oplossing. Het impregneermiddel behoudt maar een paar jaar zijn werking, waardoor je het dus regelmatig opnieuw moet laten doen.

De beste periode van het jaar om je gevel te laten impregneren

De beste periode van het jaar om je gevel te laten impregneren is gemakkelijk te achterhalen. Aangezien het werk zelf én de effectiviteit van het impregneermiddel negatief worden beïnvloed door de aanwezigheid van vocht en vorst, is het beter om het impregneren van je gevel op een warmere dag te laten doen.

Doorgaans wordt aangeraden om gevelimpregnatie door een professional te laten doen tijdens de lente of zomer. De winter is niet zo'n goede periode door de grote kans op vorst en koude. Ook de herfst is niet optimaal, aangezien het risico op vocht dan ook een stuk groter is.

Kies je er toch voor om het werk in de winter of herfst te laten doen, wees er dan zeker van dat het de dag zelf niet regent en dat de dag ervoor ook droog is geweest. Tenslotte mag het op het moment zelf niet vriezen!

Voorkom schade door vorst en vocht: laat je gevel impregneren!

Het impregneren van je gevel is kortom een goede manier om problemen met vocht te voorkomen in je woning. Veel mensen kiezen ervoor om het werk zelf te doen, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je doet. Heb je zelf geen tijd, zin of de kennis en kunde om je gevel te impregneren - dan is professionele hulp nog altijd de beste oplossing!