Zoek hier je klusje
Inspiratie Timmerman Hout houtgroothandel

Koop altijd het juiste hout voor jouw klus

vrijdag 15 september 2023

Koop altijd het juiste hout voor jouw klus

Hout koop je bij de houthandel of bouwmarkt. De meeste fysieke winkels hebben ook een online webwinkel. De ervaren doet het zelver weet natuurlijk precies wat nodig is, maar velen hebben behoefte aan wat informatie. Ook zijn er verschillen in het assortiment van hout. Het aanbod van hout zal bij een speciaal houthandel groter zijn.

Kies het juiste hout

Hout kent vele toepassingen en niet elk hout is hetzelfde. Zo is er hard en zacht hout en zijn er gefineerde platen zoals multiplex en triplex, constructieplaten en spaanders. Het is van belang om het juiste hout te vinden voor de klus die je gaat doen. Een meubel maken is wat anders dan een vloer beplanken of om een dak dicht te maken. Een belangrijke afweging is ook of het hout voor binnen of buiten wordt gebruikt. Hout wat buiten wordt gebruikt heeft specifieke eigenschappen nodig.

Hout verduurzamen

Hout wordt ingedeeld in een duurzaamheidsklasse. Hardhout zoals tropisch hardhout heeft de beste duurzaamheidsklasse. Hout van bomen die snel groeien, zoals vuren- en grenenhout worden behandeld om de duurzaamheid te vergroten. Hout wordt dan geïmpregneerd of gemodificeerd. Modificeren is beter dan impregneren omdat er geen schadelijke stoffen voor het milieu worden gebruikt. Kies je toch voor geïmpregneerd zachthout ga dan voor hout met KOMO-keur. Ook hardhout dient beschermd te worden. Dit kan met verf, olie of beits.

Hout voor binnen en buiten

Hout voor in de woning is vooral zacht hout zoals deuren, dakconstructies en afwerkingsplaten. Vurenhout wordt dan gemodificeerd of gelakt. Is er toch een voorkeur voor hardhout dan wordt meestal Europees hardhout gebruikt in plaats van tropisch hardhout. Hout voor buiten heeft te maken met invloeden zoals vocht, droogte, insecten, schimmels en houtrot. Bij elke houtsoort geeft de duurzaamheidsklasse aan tegen welke invloeden het desbetreffende hout is beschermd. Zo kun je voor de toepassing de juiste houtsoort kiezen.

Hout is schaars en hoe langer hout meegaat hoe beter het is. Door goed onderhoud gaat hout langer mee en dat spaart bomen. Zo’n dertig procent van het totale wereldse landoppervlak is nu nog bos. Nog steeds is er sprake van ontbossing waarbij houtkap niet de belangrijkste oorzaak is. Het gaat vooral om het creëren van landbouwgrond voor soja en palmolie. Hout met een FSC of PEFC keurmerk is op een verantwoorde manier geproduceerd.

Juiste vakman voor het juiste hout

Bij het kiezen van het juiste hout voor je klus, is het belangrijk om de beste bronnen van materialen te vinden, zoals bij De Houtgroothandel. Maar we willen je graag ook wijzen op een handige manier om de juiste klusser te vinden voor jouw houtproject. Bij Zoofy begrijpen we dat het selecteren van de juiste vakman net zo cruciaal is als het kiezen van het juiste hout.

Of je nu hulp nodig hebt bij het beplanken van je vloer, het bouwen van een meubelstuk, of het aanpakken van een grootschalige constructie, Zoofy verbindt jou met ervaren en betrouwbare klussers die bekwaam zijn in houtbewerking en timmerwerk. Ons platform biedt gemak en vertrouwen, omdat je eenvoudig de juiste professional kunt vinden die past bij jouw specifieke behoeften. Of het nu gaat om binnen- of buitentoepassingen, onze klussers begrijpen de verschillende eigenschappen van hout en kunnen je adviseren over de beste materialen voor jouw project.

Zoofy is er om jou te helpen bij elke stap van je klus, van het vinden van de juiste vakman tot het voltooien van je project. Dus, terwijl je op zoek bent naar het perfecte hout, denk ook aan Zoofy voor het vinden van de perfecte klusser om jouw houtdromen werkelijkheid te maken. Samen kunnen we zorgen voor kwaliteit en vakmanschap bij elke houtgerelateerde klus.