Welke klus moet worden gedaan?
cv-ketel cv-onderhoud

Hoe vind je de juiste cv ketel

maandag 30 november 2020

Heb jij een oude cv-ketel hangen die wel aan vervanging toe is? Dan is het tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig een aantal duurzame alternatieven, in plaats van de traditionele cv-ketel. Maar niet in alle huizen zijn deze alternatieven zo eenvoudig te installeren. Kies je daarom toch weer voor een cv-ketel? Dan hebben wij een aantal tips voor je om de keuze zo eenvoudig mogelijk te maken.

Ga voor zo zuinig mogelijk

De afgelopen jaren zijn cv-ketels steeds zuiniger geworden. Als je nu nog een oude cv-ketel hebt hangen, zul je er dus sowieso flink op vooruit gaan. Als je zeker wil weten dat je de zuinigste ketel in huis haalt, zul je op het energielabel moeten letten. Een ketel met een A++ energielabel voor het verwarmen van de radiatoren en een A label voor het verwarmen van tapwater is een goede keuze. Met een zuinige ketel zul je flink op je energierekening kunnen besparen.

installateur cnetrale verwarming

Kies de capaciteit die bij je past

Over de capaciteit voor het verwarmen van de radiatoren in huis hoef je je geen zorgen te maken. Vrijwel elke ketel heeft hier voldoende capaciteit voor. Waar je wel naar moet kijken is de verwarming van het tapwater. De hoeveelheid warm water die je gebruikt onder de douche, voor het vullen van het bad of voor het doen van de afwas speelt een grote rol. De CW-waarde van een ketel geeft aan hoeveel warm water je in korte tijd kunt hebben. Voor een klein appartement is CW 3 goed genoeg, voor een water grotere woning kom je al snel bij CW 4 uit. Heb je echter twee badkamers en wil je veel warm water tegelijkertijd verbruiken, dan kan een hogere CW-waarde nodig zijn. Laat je hierin goed adviseren door een vakman, want niet alle leidingen zijn altijd geschikt voor een ketel met een CW 6 waarde.

Denk na over de plek

Misschien sta je er niet bij stil, maar het is natuurlijk mogelijk om je nieuwe cv-ketel op een andere plek te hangen dan je oude. Een nieuwe ketel is vaak een stuk kleiner dan een oud model, waardoor deze misschien wel mooi op een andere plaats past. Let bij het uitzoeken van plek op dat deze wel goed bereikbaar is. Mocht er dan onderhoud of reparatie nodig zijn, dan kan de monteur er eenvoudig bij. Ook is het verstandig om direct bij de installatie een koolmonoxidemelder op te hangen in dezelfde ruimte. Een goede installateur zal de ketel natuurlijk veilig voor je aansluiten, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kun je beter voorbereid zijn.

Huren is ook mogelijk

De ontwikkelingen wat betreft duurzaam verwarmen gaan snel. Daarom kan het zijn dat je niet de komende vijftien jaar weer aan een cv-ketel vast wil zitten. Dan is het goed om te weten dat het ook mogelijk is om een ketel voor een kortere tijd te huren. Zo ben je flexibel als je toch over wil stappen op een warmtepomp, of als jouw huis aangesloten gaat worden op een warmtenet. Daarbij ben je bij een huurcontract vaak verzekerd van regelmatig onderhoud én krijg je er vaak een slimme thermostaat bij. Dat maakt bewust omgaan met je energie nog eenvoudiger.

Kijk verder dan alleen installatie

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de cv-monteur alleen de verwarmingsketel te laten installeren, maar dit is ook een goed moment om meteen de gehele verwarming van je woning eens onder de loep te nemen. Vaak is het zo dat de radiatoren die zich het dichtst bij de cv-ketel bevinden veel heter worden dan degene die wat verder weg zijn. Dit kan opgelost worden door de verwarmingsinstallatie waterzijdig in te regelen. De vakman past dan de waterstroom in de radiatoren aan, zodat ze gelijkwaardig verwarmd zullen worden. Een goed uitgebalanceerde verwarming van jouw woning kan tot wel 20% energie besparen. Dat zul je zeker merken op je afrekening!

Kies jouw perfecte ketel

Als je rekening houdt met bovenstaande punten, weet je zeker dat je de perfecte ketel voor in jouw woning kiest. Een nieuwe ketel zal je sowieso flink wat energie kunnen besparen, tegenover de oude ketel die je nu nog in je huis hebt hangen. Daarbij zal ook het comfort bij gebruik van de juiste ketel omhoog gaan. Als je geen ketel wil aanschaffen is huren ook een goede optie. Zo ben je flexibeler als je de komende jaren wil overstappen op een andere manier van verwarmen. In ieder geval kan een nieuwe cv-ketel je flink wat geld op je energierekening gaan besparen. En kom je er nou toch nog niet helemaal uit? Boek dan direct een CV monteur via Zoofy.