Welke klus moet worden gedaan?
Loodgieter doucheputje

Hoe ontstop je een doucheputje?

dinsdag 04 januari 2022

Vervelend wanneer je aan het douchen ben en het douchewater niet meer goed wegloopt. Dat is een teken dat het doucheputje verstopt is. Meestal zijn haren en resten shampoo en zeep de boosdoeners. Ook wanneer er een nare geur uit je doucheputje komt, wijst dat op de eerste tekenen van een verstopping. Tijd om in actie te komen en je doucheputje te ontstoppen. Zo voorkom je nog vervelendere gevolgen, zoals een verstopping in de afvoer. Bij een dergelijke verstopping loopt het douchewater helemaal niet meer weg. Niet alleen de douchecabine kan overstromen, ook de rest van de badkamer kan vol water lopen. Met een beetje pech ontstaat er waterschade. In dit artikel lees je alles over hoe je het beste een doucheputje kunt ontstoppen.

Hoe ontstop je een doucheputje?

Wanneer het om een eenvoudige verstopping van het doucheputje gaat, kun je de verstopping meestal zelf oplossen. Hieronder een aantal methodes die je kunt proberen toe te passen.

Het doucheputje ontstoppen met de hand

Niet altijd het leukste werkje. Wanneer je dit niet zo frisse werkje eenmaal hebt gedaan, maak je in de toekomst vast regelmatiger je doucheputje schoon.
Wip de bovenkant van het doucheputje eraf, bijvoorbeeld met een schroevendraaier en haal de haren met je vingers uit het putje. Kun je er niet helemaal bij? Met een stukje ijzerdraad (bijvoorbeeld elektriciteitsdraad) kun je de rest van de haren proberen te verwijderen. Buig een soort haakje aan het uiteinde van het stuk ijzerdraad totdat je op de opstopping stuit. Trek nu de draad met een soort van draaiende beweging weer omhoog. Haren inclusief andere resten, zoals zeepresten, komen nu mee.
Gooi de resten van de verstopping direct weg in een emmertje of de prullenbak en was je handen goed.

Haren in doucheputje

Het doucheputje ontstoppen met een rubberen plopper

Alleen wanneer je denkt dat je doucheputje slecht licht verstopt zit, kun je proberen met een rubberen plopper de verstopping op te heffen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de bovenkant van het doucheputje te verwijderen en de plopper er overheen te plaatsten. Beweeg de plopper met de houten steel op en neer. Door de druk zal de verstopping losraken en in de afvoer verdwijnen en kan het douchewater weer gewoon wegstromen.
Heb je het gevoel dat het een zwaardere verstopping is, pas deze methode dan liever niet toe. Het is mogelijk dat een ernstige verstopping alleen maar dieper in de afvoer terecht komt en nog grotere complicaties tot gevolg heeft

Het doucheputje ontstoppen met een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer kan tot diep in de afvoerleiding worden ingebracht en is dus ideaal om verstoppingen die verderweg zitten te verhelpen. Rol de ontstoppingsveer eerst helemaal uit. Nadat je de bovenkant van het doucheputje of de drain hebt verwijderd, kun je de ontstoppingsveer voorzichtig door de afvoer duwen en proberen de verstopping los te maken. Het is handig om een oude handdoek bij de hand te houden.

Het doucheputje ontstoppen met een huismiddeltje

Met een beetje geluk heb je schoonmaakazijn en baking soda in huis. Daarmee maak je eenvoudig snel een ontstoppingsmiddel, dat haren en resten zeep of shampoo oplost. Daardoor kan het douchewater weer zoals altijd worden afgevoerd.
Zo maak je je eigen ontstoppingsmiddel:
Meng 80 milliliter schoonmaakazijn met 50 gram baking soda in een emmer. Let op, het mengsel gaat bruisen.
Giet het mengsel door de afvoer van het doucheputje en laat het een uurtje intrekken. Spoel de afvoer vervolgens met warm water schoon.
Dit huismiddeltje is alleen geschikt voor licht verstopte doucheputjes. Mocht dit middeltje niet gebaat hebben, dan kun je de bovengenoemde methodes nog toepassen of een krachtiger ontstoppingsmiddel aanschaffen. Lees van te voren wel altijd goed de gebruiksaanwijzing van het product.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je erin bent geslaagd de verstopping van je doucheputje te (laten) verhelpen, wil je een verstopping op korte termijn natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Helemaal voorkomen dat er haren en resten zeep in een doucheputje terecht komen, is bijna onmogelijk. Als je met de volgende punten rekening houdt, scheelt dat al een heleboel.
1. Haal na elke douchebeurt direct haren uit het doucheputje
2. Laat na elke douchebeurt heet water door de afvoer lopen
3. Plaats een (extra) roostertje over het doucheputje. Eventuele haren blijven op het roostertje achter en verdwijnen niet in de afvoerleiding
4. Gebruik geen overvloedige lichaamsproducten zoals shampoo, zeep en conditioner

Een doucheputje ontstoppen kun je ook uitbesteden

Heb je twee linker handen of een hekel aan klussen? Je kunt het schoonmaken van een doucheputje of het verhelpen van een verstopping ook aan de vakmensen van Zoofy overlaten. Die hebben verstand van zaken en hebben deze klus zo gefikst zonder dat jijzelf je handen eraan vuil hoeft te maken. Je boekt snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt door het doorgeven van drie momenten waarop contact met jou kan worden opgenomen. Voor je het weet is jouw verstopping verholpen en loopt het douchewater weer prima af. Bij Zoofy kun je uiteraard ook voor diverse andere klussen terecht. Bij het platform van Zoofy zijn enkel professionals aangesloten die gemiddeld maar liefst een 9,2 scoren.