Welke klus moet worden gedaan?
Huis koel houden

Hoe houd je het huis koel

maandag 18 juli 2022

Wat kun je doen om je huis koel te houden? Een goed geïsoleerd huis is ideaal in de winter, maar oncomfortabel tijdens de lange, hete zomers. Zo kan de warmte lang aanhouden. Hoe houd je je huis koel?

Is de binnenkant van het huis te warm? Dit kun je er aan doen

  • Zodra je 's ochtends wakker wordt (als het buiten nog koel is), kun je het beste alle ramen en deuren tegenover elkaar open zetten. Het is de rest van de dag aan te raden om deze gesloten te houden.  Voor woningen met mechanische ventilatie: Sluit overdag het ventilatierooster aan de zonzijde en open het ventilatierooster aan de schaduwzijde. In de nachts kun je het ventilatierooster wel openen of laat de ramen openstaan ​​buiten het bereik van inbrekers.
  • Houd overdag alle gordijnen dicht. Het blokkeert voornamelijk licht, geen warmte. Daarom is het effect minder dan bij gebruik van een externe zonnebrandcrème. Doe indien mogelijk lichten, stofzuigers, tv's, fornuizen en laptops uit. Deze kunnen veel warmte genereren.
  • In plaats van het wasgoed in een wasdroger te drogen, droogt u het in een droogrek, bij voorkeur buitenshuis. Een droger die aan staat geeft veel warmte af.
  • Plaats een ventilator 's nachts bij de deuropening tussen de slaapkamer en de gang, of op het hoogste punt voor het raam. De ventilator blaast warme lucht uit de kamer. TipPlaats enkele flessen bevroren water voor de ventilator. Dit koelt de lucht die door de ventilator wordt verspreid. 

huis koel houden

Zo voorkom je hitte in de woning

Is uw woning nog niet voldoende geïsoleerd? Overweeg dan isolatie voor dak- en muurisolatie om warmte tegen te gaan, bijvoorbeeld met HR++ of driedubbel glas. Een groendak kan helpen tegen het opwarmen van het dak evenals een klimop aan de zijkant van het huis. De weelderige tuinen hebben een verkoelend effect tijdens het hete seizoen. De bodembedekker bevochtigt de grond tijdens de droogperiode. Veel straatstenen in de tuin houden de warmte juist vast. Warmte in huis? Schaf zo nodig een binnen-/buitenunit airco met energielabel A aan. Gebruik de airconditioner niet vaak en stel de temperatuur niet onnodig laag in om energie te besparen. Er is een warmtepomp in plaats van de airconditioner. De meeste warmtepompen kunnen naast verwarmen ook koelen. Een warmtepomp voor verwarming is een optie als je woning redelijk goed geïsoleerd is.

Tips om het waterverbruik te verminderen

  • Het is beter om de tuin een keer per week iets langer water te geven dan elke dag. Het is het beste om de planten 's ochtends water te geven. Dan zal de zon niet zo fel schijnen en zal het water niet verdampen. Door de planten 's avonds water te geven, kunnen ze net zo vochtig worden als de grond en kan er schimmel ontstaan. 
  • Neem een ​​douche in plaats van een bad te nemen. Een douche van 5 minuten verbruikt gemiddeld 55 liter en een vol bad gebruikt 110 liter of meer. Douche voor kortere tijd. TipKies voor een waterbesparende douchekop. Een normale douchekop verbruikt gemiddeld 8,7 liter water per minuut, terwijl een waterbesparende douchekop 5 liter heeft.