Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

Tips & Tricks Witgoedmonteur

Help, de wasmachine pompt niet meer!

vrijdag 29 maart 2019

Een wasmachine die het water niet wegpompt kan voor grote problemen zorgen. De kleding in de machine blijft doorweekt. Daar is natuurlijk nog wel mee te leven. Het wordt pas echt vervelend wanneer de machine gaat lekken en het smerige water over de vloer stroomt.

Hoe pompt de wasmachine normaal gesproken het water weg?

Wasmachines gebruiken een pompsysteem om water uit de trommel te pompen tijdens het wasprogramma. Dit kan op verschillende manieren werken en is afhankelijk van het model wasmachine.

  • Het pompsysteem kan direct bevestigd zijn aan de centrale aandrijfmotor van de machine.
  • Het systeem is verbonden aan de aandrijfmotor via een riem.
  • De elektrische pomp is niet gekoppeld aan de aandrijfmotor maar wordt apart aangestuurd vanuit een besturingskaart.

Op welke manier het pompsysteem ook werkt, altijd is er een toe -en afvoerslang aangesloten op de wasmachine. Logisch. Er moet nu eenmaal water in de machine komen en het moet er via een andere weg ook weer uit. Wanneer de pomp goed werkt stroomt het water door de afvoerslang via de afvoer het riool in. Wat nu als dit niet meer gaat zoals hierboven beschreven……Dan is er iets aan de hand....

Wat zijn de meest voorkomende problemen waardoor het water blijft staan?

Wanneer de wasmachine het water niet meer wegpompt heeft dit meestal drie belangrijke oorzaken.

  • Het pompsysteem is kapot
  • Er is een probleem met de sluiting / schakelaar van de bovenklep
  • De wasmachine afvoer zit verstopt

Eerst even het probleem van een defect pompsysteem……Vaak de vervelendste oorzaak. Als dit aan de hand is hoor je vaak dat de machine veel moeite doet tijdens het draaien. Een beetje moderne wasmachine heeft ook waarschuwingslichten die aangeven dat er een probleem is.

Gebruikt jouw wasmachine een riem om de pomp aan te sturen dan is het slechts een kwestie van tijd dat de riem aan vervanging toe is. De riem rekt uit, zal versleten raken en kan daardoor eenvoudig losschieten. De oplossing is zo’n geval relatief eenvoudig: een kwestie van de riem vervangen.

Wordt het pompsysteem direct aangedreven door de motor van de wasmachine dan is er vaak een probleem met de ‘waaiers’ op de trommel. Dat is het centrale deel van de motor dat in beweging wordt gezet door het stromende water in de machine. Loopt dit onderdeel vast dan staakt het pompen. De oorzaak kan zijn dat er kleine voorwerpen in de weg zitten waardoor de trommel niet soepel genoeg meer draait. Soms is het simpelweg een kwestie van de voorwerpen verwijderen en klaar ben je. Mooi, want dat scheelt een dure vervanging van onderdelen.

wasmachine reparatie

Lastiger - en meestal ook duurder - wordt het wanneer het een elektronische pomp betreft die apart wordt aangestuurd. Het probleem zit ‘m dan vaak in het besturingssysteem (of beter gezegd: het printplaatje). Ga in zo’n geval niet zelf aan de slag maar schakel gewoon een witgoedmonteur in voor jouw wasmachine reparatie. Deze kan je adviseren of het überhaupt de moeite waard is om de machine te repareren. Is het apparaat ouder dan 10 jaar, dan is vervangen vaak de betere optie.

Probleem: de bovendeksel sluit niet goed

Dit kan alleen gebeuren bij wasmachine met een boven lading. Dus een machine waar je de was vanaf bovenin gooit. Als de dekselschakelaar kapot is en de deur daardoor niet goed sluit kan dit de besturing van de motor in de war schoppen. Is dit het geval dan zal de schakelaar vervangen moeten worden.

Afvoer wasmachine verstopt

De wasmachine draait goed. Geen rare geluiden. Alleen wil het water maar niet wegpompen. Grote kans dat de afvoer is verstopt. Easy does it, geen probleem, kan gebeuren. Opgehoopte zeepresten of kleine voorwerpen zoals muntjes zijn vaak de oorzaak. Een loodgieter heeft die probleem zo voor je verholpen. Vaak een kwestie van de afvoer eens goed onder handen nemen met een verstoppingsveer en de wasmachine afvoer is zo ontstopt.

Voor problemen met de wasmachine en ander soort witgoed kun je altijd een beroep doen op een van onze witgoedmonteurs. Bepaal zelf het moment waarop je geholpen wilt worden. Wij zorgen ervoor dat een monteur uit ons netwerkt bij je langskomt.

Meer hulp bij klusjes? Volg je ons op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.