gevelreinigen

Gevel laten reinigen in de zomer

vrijdag 25 juni 2021

Gevels worden blootgesteld aan alle soorten (barre) weersomstandigheden. Daardoor ontstaat er mos- en kalkvorming en is jouw pand niet meer beschermd zoals voorheen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende methodes om je gevel te reinigen. Gevelreinigen zorgt niet alleen voor een fris uiterlijk van je façade, maar maakt tevens komaf met vochtproblemen en andere soorten vervuiling. Dit is een ideale klus voor in de zomer.

Nut van gevelreiniging

Je gevel reinigen doe je in de eerste plaats vanuit een esthetisch oogpunt. Er is tenslotte niemand die graag tegen een vervuilde gevel aankijkt. Maar gevelreiniging heeft veel meer betekenis dan dat. Gevelreinigen herstelt de vochtwerende functie van jouw gevel(s) en geeft jouw woning tegelijkertijd een flinke meerwaarde.

Gevelreiniging: voordelen

 • Je gevel heeft een nieuw, fris uitzicht
 • Vocht kan niet meer door de muren dringen
 • Je gevel is opnieuw opgewassen tegen de verschillende weersomstandigheden
 • Oneffenheden en/of aantastingen springen onmiddellijk in het oog
 • De waarde van je woning (of ander pand) stijgt

Reinigingsmethodes

Er zijn verschillende manieren om je gevel te laten reinigen. Afhankelijk van het soort vervuiling van jouw gevel wordt er een andere reinigingsmethode toegepast. En dat is niet de enige factor die invloed uitoefent op de keuze van de reinigingsmethode. Ook de ondergrond van de gevel (kunststof, leien, hout, metaal, etc.) en de graad van de vervuiling spelen een grote rol bij het bepalen van het soort gevelreiniging. We bespreken hieronder kort de meest voorkomende reinigingsmethodes.

Gevel reinigen in de zomer

Stoomreinigen

Stoomreinigen, of reinigen onder hoge druk, is de goedkoopste vorm van gevelreiniging omdat er uitsluitend gebruikgemaakt wordt van water. Warm water met een temperatuur tussen 100 en 150 graden Celsius wordt onder hoge druk tegen de gevel(s) gespoten om lichte vervuiling, zoals mossen, algen en andere groene aanslagen te verwijderen. Stoomreinigen is de minst schadelijke methode voor de muren en wordt daarom niet alleen op huizen en bedrijfsgebouwen, maar ook op monumenten toegepast. Deze methode is echter niet geschikt voor het reinigen van gevels bestaande uit fijne gesteentes. De combinatie van de hoge druk en het warme water zou de poreuze gesteentes aan kunnen tasten en definitief kunnen beschadigen.

Chemische gevelreiniging

De naam zegt het zelf al: bij chemische gevelreiniging wordt er gebruikgemaakt van chemische middelen om hardnekkig vuil van de gevel(s) te verwijderen. Denk hierbij maar aan roest, uitlaatgassen of verfresten. Het chemisch product wordt op de gevel aangebracht zodat het vuil los kan komen. Na een tijdspanne van 20 tot 30 minuten wordt het vuil samen met het chemische reinigingsmiddel van de gevel afgespoeld met water. Na het afspoelen wordt het vervuilde water opgevangen en gerecycleerd om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Omdat de gevel moet drogen, is het resultaat van de reiniging meestal pas zichtbaar na 6 tot 7 dagen.

Gevelreiniging stralen

Gevelreiniging door te stralen is de meest effectieve reinigingsmethode voor het verwijderen van hardnekkig vuil, zoals graffiti en verfresten. Om een gevel te stralen, wordt er gebruikgemaakt van water, perslucht of een mix van de twee.

 • Gevel stralen met perslucht: in dit geval zorgt de perslucht ervoor dat het straalmiddel onder hoge druk tegen de gevel(s) gespoten wordt.
 • Gevel stralen met water: het straalmiddel wordt onder lage druk tegen de gevel gespoten. Toch zorgt water voor een meer diepgaande reiniging dan perslucht. Wanneer er water toegevoegd wordt, spreken we over vochtstralen.
 • Gevel stralen met water en perslucht: de combinatie van de hoge druk en het water resulteert in een grondige gevelreiniging. Het nadeel aan deze methode is dat het risico op gevelbeschadiging veel groter is dan bij chemische reiniging of bij een stoomreiniging en dat er vrij veel stof loskomt tijdens het reinigingsproces. Jouw gevelspecialist voorziet netten die dit stof opvangen zodat het risico op gezondheidsproblemen tot een minimum beperkt wordt.

Een gevel stralen kan gedaan worden met verschillende straalmiddelen. Omdat er in de praktijk meestal gebruikgemaakt wordt van zand, is deze reinigingsmethode bij de meesten onder ons beter bekend onder de noemer "zandstralen".

Gevelreiniging impregneren

Na een grondige gevelreiniging is het raadzaam om je gevel(s) meteen te beschermen tegen eventuele vocht- en vuilvorming in de toekomst. En dat doe je door je gevelreiniging te impregneren. Impregneren is het aanbrengen van een beschermlaag op je gevel(s) door middel van impregneervloeistoffen of -crèmes. Door je muren te laten impregneren geniet je van de volgende, aantrekkelijke voordelen:

 • Je gevels zien er jarenlang als nieuw uit
 • Blijvend proper uitzicht
 • Vochtopname wordt voorkomen
 • Nieuwe vervuiling is zo goed als onmogelijk

Gevelreiniging uitbesteden of zelf doen?

Zoals je inmiddels weet, kan je niet zomaar eender welke reinigingsmethode toepassen op je gevels. Je dient rekening te houden met de ondergrond van je gevels, met de mate van de vervuiling en met het soort vervuiling. De Zoofy gevelspecialisten weten, dankzij hun jarenlange ervaring, als geen ander wat de juiste reinigingsmethode is voor jouw gevels. Daar komt nog eens bij dat je naar alle waarschijnlijkheid niet over het benodigde materiaal beschikt om zelf aan je gevelreiniging te beginnen. En tot slot is de manier waarop de gevelreiniging wordt gerealiseerd doorslaggevend voor een langdurig resultaat.

Doe beroep op een Zoofy gevelspecialist

Laat je gevelwerken over aan een ervaren gevelspecialist van Zoofy die garant staat voor een feilloze uitvoering van de werken. Of het nu gaat om een gevel stralen, stoomreinigen of voegen, onze vakmannen brengen al jouw gevelwerken tot een goed einde. Neem telefonisch contact op om een specialist te boeken voor jouw gevelreiniging of surf naar onze website en maak gebruik van het online invulformulier.