Zoek hier je klusje
cv-ketel cv-onderhoud water

Geen warm water, maar wel verwarming

woensdag 10 maart 2021

Géén warm water wel verwarming

Het is een vervelend probleem wanneer er iets aan de hand blijkt te zijn met je cv-ketel. Heel vaak merk je dat er iets aan de hand is met deze ketel wanneer je of geen waterdruk hebt of wanneer je geen warm water uit de kraan krijgt. Een veelvoorkomend probleem is dat je verwarming het wel doet, maar dat je daarentegen geen warm water uit de kraan krijgt. Alhoewel dit probleem minder vaak voorkomt dan het probleem waarbij zowel je verwarming het niet goed doet als dat er geen warm water uit de kraan komt, is hebben van geen warm water maar wel verwarming geen onbekend probleem. Het is niet altijd nodig om een monteur te laten komen. Problemen zijn vaak ook zelf te achterhalen en daarnaast op te lossen.

Geen warm water

Laten we eerst proberen te achterhalen wat de reden is dat er geen warm water is. Er zijn verschillende type ketels. Alhoewel er een verschil is in de verschillende typen, is de werking van deze ketels vaak wel met elkaar te vergelijken. De onderdelen in een CV-ketel hebben met elkaar te maken. Daarom is het belangrijk om alle onderdelen te controleren. Door dit te doen, is het makkelijker om de mogelijke oorzaken van het probleem uit te sluiten. Wat je zeker moet checken is of er wel stroomtoevoer is. Een CV-ketel werkt altijd op stroom, en alhoewel het vanzelfsprekend lijkt dat de stroomtoevoer altijd op orde is, is dat niet altijd het geval. Het kan zijn dat de stekker niet in het stopcontact zit, of dat het toestel niet is ingeschakeld. Het kan zeker geen kwaad om dit goed te controleren, omdat het wel eens voorkomt tijdens het klussen dat mensen de stekker van de CV-ketel er even uithalen om het vervolgens te vergeten weer terug te plaatsen. Als de stekker gewoon in het stopcontact is geplaatst, dan kun je verder gaan met je analyse. Misschien is er wel geen goed contact in de CV-ketel. Dan dien je deze eenmaal te resetten om te kijken of dit het probleem verhelpt.

Boek cv monteur voor een oplossing

ketel onderhoud

De waterdruk

Zodra blijkt dat de stroomtoevoer gewoon goed is en de stekker goed in het stopcontact is geplaatst kan er worden gekeken naar de waterdruk. Elke cv-ketel heeft te maken met een waterdruk. Deze druk is belangrijk. Het heeft niet direct te maken met de temperatuur, maar het is toch wel een belangrijk onderdeel om te controleren. Normaliter zit de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar. Als de waterdruk lager ligt dan 1,2 bar dan dient de ketel te worden bijgevuld tot 1,8 bar. De ketel moet vervolgens worden ontlucht. Door deze stap ook te hebben uitgevoerd, weet je zeker dat de ketel goed werkt omdat je dan de basis onderdelen al hebt gecontroleerd.

Wel warm water?

Heel vaak zijn de problemen met betrekking tot het warme water uit de kraan met de voorgaande stappen wel al opgelost. Wanneer er wel gewoon warm water uit de kraan komt of sporadisch, dan kan er iets aan de hand zijn met de driewegklep. Dit is een klep die de verspreiding van het water naar de radiatoren en de platenwisselaar regelt. Als deze klep in de standaard positie staat, dan gaat het water door de warmtewisselaar van de cv kast en vervolgens naar de radiatoren waarna het gewoon weer terug komt. Wanneer de warmwaterkraan vervolgens wordt opengezet, krijgt de computer van de cv kast hier een seintje over. De driewegklep zal in een andere positie gaan staan en het water wordt naar de platenwisselaar gestuurd. Daar zal het tapwater worden verwarmd en dit warme water stroomt vervolgens uit de kraan. De driewegklep heeft dus een belangrijke functie om ervoor te zorgen dat het water verwarmt wordt. Als er een probleem is met deze klep of wanneer het signaal door de computer niet goed wordt doorgegeven, dan kan het zijn dat er inderdaad geen warm water door de kraan stroomt. Dit is geen probleem om zelf op te lossen omdat het hier gaat om geavanceerde technieken die moeten worden nagekeken. Het is dan altijd raadzaam om hiervoor een monteur erbij te halen zodat het probleem op de juiste manier wordt geanalyseerd en vervolgens wordt verholpen.

De oorzaak in de leidingen

Een oorzaak van een probleem is niet goed uit te sluiten wanneer er geen goede analyse wordt gemaakt. Een onderdeel van de controle die je moet doen bij het geen warm water en wel verwarming probleem is kijken of andere kranen ook hetzelfde probleem hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in de keuken wel warm water hebt, maar daarentegen in de badkamer niet. Controleer altijd bij welke kranen in de woning het probleem zich voordoet om hier vervolgens een goede conclusie uit te trekken. Er kan namelijk ook iets aan de hand zijn met de leidingen. Als het probleem zich voordoet bij meerdere kranen in de woning dan is de oorzaak vaak te vinden in de CV-ketel. Als het probleem zich alleen voordoet bij de helft van de kranen of zelfs bij een enkele kraan, dan is het aan te raden om ook naar de leidingen te laten kijken. Let op de CV-ketel ook altijd of er foutcodes worden weergegeven. In een bijgeleverde handleiding kun je precies aflezen waar de meldingen voor staan en wat je kunt doen om het probleem te verhelpen.

Contact met een servicemonteur

Mocht je er echt niet uit komen of vind je het prettig om een monteur de analyse te laten doen en vervolgens het probleem op te laten lossen, dan kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een monteur die deze werkzaamheden verricht. Hier op Zoofy kun je op zoek gaan naar verschillende CV monteurs die je kunnen helpen bij het verhelpen van de problemen die je hebt met de CV-ketel. Er zal een goede en professionele analyse worden gemaakt waarom je wel verwarming hebt, maar geen warm water uit de kraan. Vervolgens zal er op zoek worden gegaan naar een geschikte oplossing.

Boek cv monteur voor een oplossing