Extra subsidie voor zonneboilers isolatie in koopwoningen

donderdag 20 oktober 2022

Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, 62 miljoen euro extra vrijmaakt voor wie zijn of haar koophuis wil verduurzamen. De zogeheten ISDE-regeling wordt uitgebreid, waarbij geld beschikbaar is als je bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler wilt aanschaffen. In deze regeling valt ook bijvoorbeeld het isoleren van je huis, of een aansluiting op het warmtenet.

Subsidie voor verduurzaming

Eerder was er voor deze regeling al 228 miljoen euro beschikbaar, maar de subsidie is zó gewild dat de minister nu 62 miljoen euro extra vrijmaakt. Vanaf dinsdag 18 oktober is het extra geld beschikbaar. 

Hoeveel subsidie je precies kunt krijgen hangt helemaal van je situatie af en welke verduurzaming je uitvoert. Doe je bijvoorbeeld één ding om je huis te verduurzamen (denk aan een warmtepomp), dan krijg je tot ongeveer vijftien procent van de kosten terug. Neem je twee maatregelen (of meer), dan krijg je zelfs tot ongeveer dertig procent van de kosten terug. 

Een groot deel van de in totaal 290 miljoen euro is al uitgekeerd, doordat er dit jaar al 64.000 aanvragen zijn gedaan. Daarbij is onder meer voor 98 miljoen euro subsidie verleend voor isolatie. Voor het installeren van warmtepompen is 56 miljoen euro uitgekeerd.

De subsidie loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De organisatie verwacht dit jaar in totaal ruim 80.000 aanvragen. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. De subsidie blijft tot 2030 bestaan.