Zoek hier je klusje
Binnendeur plaatsen

Binnendeuren, van traditioneel tot hip industrieel

maandag 20 juni 2022

Deuren. Er zijn zoveel verschillende soorten en daarmee mogelijkheden. Misschien heb je er niet bij stilgestaan totdat je een woning koopt, huurt of gaat renoveren. In dit blog laten we daarom een aantal verschillende soorten deuren de revue passeren. Handige informatie wanneer je een nieuwe deur wil(laten) plaatsen of vervangen. Na het lezen van dit artikel heb je meer inzicht in de verschillende soorten deuren en weet je wat het verschil tussen en stompe deur en een opdekdeur is. We gaan ook even op de trends van 2022 in

binnendeur plaatsen

Opdekdeuren

Kenmerkend voor een opdekdeur is dat de buitenste randen van dit type deur over het kozijn vallen. Dat heeft als voodeel dat een opdekdeur minder tocht doorlaat. Daarnaast zijn er geen naden zichtbaar, wat er mooi uitziet. Een opdekdeur heeft daarom een luxueze uitstraling. Een stompe deur is daarnaast ook eenvoudig te plaatsen. Opdekdeuren worden met paumelles bevestigd.

Stompe deuren

In tegenstelling tot opdekdeuren, past (of valt) een stompe deur precies binnen het kozijn. Een stompe deur heeft geen opdekrand. Een stompe deur laat meer toch door dan een opdekdeur en moet nauwkeurig worden afgehangen omdat de naden zichtbaar zijn. Omdat beide zichtzijdes van een stompe deur identiek zijn, kun je eenvoudig zelf de draairichting bepalen. De slotgatfrezing kan zowel links of rechts in het deurkozijn worden gemonteerd. Een stompe deur kan meestal eenvoudig smaller worden gemaakt of worden ingekort. Stompe deuren worden met scharnieren bevestigd.

Schuifdeuren

Draaiende deuren, zoals opdekdeuren en stompe deuren, nemen vanwege hun draaicirkel soms veel ruimte in beslag of beperken je in de inrichting. Een prima alternatief is dan het plaatsen van een schuifdeur, waarbij je geen rekening met een draaicirkel hoeft t houden. De deur (oftewel het deurblad) kan eenvoudig opzij worden geschoven. Hiervoor zijn handige schuifdeursystemen verkrijgbaar, waarmee je zelfs een bestaande deur in een schuifdeur kunt omtoveren. De keuze is reuze. Schuifdeuren worden ook onder de naam barndeur of loftdeur aangeboden.

Taatsdeuren

Een ander type deur is een taatsdeur, die doorgaans in staal en glas wordt uitgevoerd. Een taatsdeur scharniert in plaats van aan de zijkant aan de onder- en bovenkant, dus om zijn verticale as. Deze as bevindt zich meestal niet in het midden van de deur maar op eenvijfde of tweevijfde van de breedte van de deur. In plaats van in een kozijn, valt een taatsdeur in een afgewerkte uitsparing. Bijzonder aan dit type deur is dat die zowel naar buiten als naar binnen kan worden geopend. Daardoor zijn ze ten opzichte van opdekdeuren en stompe deuren ruimtebesparend. Het is een echte boost voor je interieur door de open en luxe uitstraling. Taatsdeuren zijn de laatste jaren een echte trend, dankzij populaire woonprogramma´s als: “Weer verliefd op je eigen huis”. Taatsdeuren worden ook pivotdeuren genoemd.

Stalen deuren

Dé trend, ook in 2022, is natuurlijk de zwarte stalen deur met glas. Deze stijlvolle en tijdloze deuren kunnen volledig op maat worden gemaakt, ook plafondhoog. Daardoor passen ze in elk interieur en matchen geweldig met een industriële inrichting.
Toch nemen we een licht veranderende trend weer. Momenteel stijgt de populariteit van witte stalen deuren langzaam maar zeker. Juist als tegenhanger van de zwarte stalen deur, die echt met stip op nummer één staat. Witte stalen deuren zijn licht vanwege de slanke belijning van het staal. De grote glasvlakken laten het daglicht maximaal toe. Daardoor krijgt je inrichting een heldere en frissere uitstraling.
Stalen deuren (zwart of wit) zijn zowel in de traditionele vorm verkrijgbaar, maar zijn ook als schuifdeuren of taatsdeuren toepasbaar.
Bedenk dat stalen deuren zwaar van gewicht zijn. Een stevige constructie en vloeren die waterpas zijn, is een vereiste. Laat bij twijfel een vakman naar jouw specifieke situatie kijken, bijvoorbeeld een timmerman die je eenvoudig via Zoofy kunt inschakelen.

Industriele binnendeuren

Van strakke vlakken naar zachte rondingen

In 2022 nemen de interieurtrends enige afstand van designs met een vakverdeling in rechte vlakken. Er is een ontwikkeling waarneembaar die zich in de richting van organisch en rond beweegt. Uiteraard hebben ronde vormen een andere uitwerking op je interieur dan strakke vormen. Ronde vormen zijn ook van invloed op de hoogte of de breedte van een (stalen) deur. Denk aan afgeronde hoeken of cirkels. Zijn er al stalen deuren geplaatst en wil je toch een beetje aan deze trend meedoen? Met handgrepen kun je prima wat organische details toevoegen als contrast voor de strakke vlakverdeling.

Enige tips tot slot

Wil je weten of je met een links- of rechtsdraaiende deur te maken hebt? Kijk dan goed waar de scharnieren zijn gemonteerd. Als de scharnieren rechts zitten, heb je een rechtsdraaiende deur. Heb je een deur zonder deurbeslag en scharnieren besteld? Dan kun je de draairichting nog zelf bepalen. Mogelijk moet de sluitplaat van het kozijn worden veranderd. Voor een dergelijke klus kun je natuurlijk het beste via Zoofy een timmerman inschakelen. Dan weet je zeker dat jouw deur perfect is geplaatst en zonder problemen open en dicht gaat