Zoek hier je klusje
Besparen op gas Stijgende gasprijzen

Kom van dat gas af

donderdag 06 oktober 2022

Besparen op gas, dat willen we allemaal. Je kunt op verschillende manieren op gas besparen met ingrijpende, maar ook met relatief kleine aanpassingen. In dit blog geven we je een aantal tips om energie te verminderen en te besparen op gas. Door de genomen maatregelen voelt je woning direct een stuk comfortabeler aan. Heb je twee linkerhanden, weinig tijd of wil je van het beste resultaat verzekerd zijn? Schakel dan vooral de vakmannen en vakvrouwen van Zoofy in.

besparen op gas

Isoleren

Een prima manier om energie te besparen, is het laten aanbrengen van isolatie. Een goed geïsoleerde woning levert soms wel een besparing van 30% op de energiekosten op. Warmte verdwijnt namelijk heel gemakkelijk via ramen, naden, kieren en muren. Vlak het warmteverlies via het dak (ook 30%) niet uit.
Heel veel maatregelen kunnen vaak al binnen één dag worden uitgevoerd, zeker als je dit aan de vakmensen van Zoofy overlaat. Gedane investeringen kunnen meestal snel worden terugverdiend en vaak kan er subsidie worden aangevraagd.
Tekenen dat een woning slecht geïsoleerd is zijn een torenhoge energierekening, koude voeten, koude vloeren en een warm huis in de zomerperiode.

Spouwmuurisolatie

Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie is een eenvoudige klus, die aan de buitenkant van het huis plaatsvindt. Er worden isolerende korrels in de spouw gespoten. Het resultaat is een warmere woning in de winter en een koeler huis in de zomer. Op het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie krijg je subsidie, namelijk € 8 per m². Er moet minstens 10 m² en maximaal 170 m² worden geïsoleerd.

Dakisolatie

Heeft jouw huis een schuin dak met dakpannen? Dat kan prima vanuit de binnenkant worden geïsoleerd met isolatiemateriaal als steenwol. Dit is een vrij eenvoudige klus, die je eventueel zelf ter hand kunt nemen.
Gaat het om een dakkapel of een plat dak? Dan kun je het beste een professional via Zoofy inschakelen om vocht in het dak, schimmel of rottend hout te vermijden.

Vloerisolatie

Is jouw woning voor 1983 gebouwd? Dan is de kans groot dat jouw woning geen vloerisolatie heeft. Dat betekent niet alleen koude voeten, maar ook een warmteverlies tot 15%. Je CV-ketel moet daardoor harder werken en verbruikt dus meer gas. Is er een kruipruimte aanwezig? Dan kan de vloer meestal vanaf de onderkant worden geïsoleerd. Een vloer kan ook vanaf de bovenkant worden geïsoleerd. Omdat de vloer dan na isoleren hoger is dan voorheen, zullen deuren moeten worden ingekort. De timmerman van Zoofy draait voor een dergelijk klus zijn of haar hand trouwens niet om.

Ga anders koken

Een gasfornuis neemt flink wat kubieke meters gasverbruik voor zijn rekening. Een goed alternatief voor een gasfornuis is een inductiekookplaat. Wist je dat een inductiekookplaat heel veel voordelen biedt? Koken op inductie is allereerst veel veiliger dan koken op gas. Een inductiekookplaat wordt nauwelijks warm en koelt na gebruik snel af. Verder reageren ze snel, zijn eenvoudig schoon te maken én zijn efficiënt met energie. Omdat inductiekookplaten in heel veel modellen en afmetingen verkrijgbaar zijn, is er altijd een passende oplossing. Mogelijk moet je groepenkast hiervoor worden aangepast of uitgebreid. Een klus die je natuurlijk aan de elektricien van Zoofy overlaat.

Plaats radiatorfolie

Wanneer een radiator volop aanstaat, gaat er helaas een groot gedeelte van de warmte via de buitenmuur verloren. Dit is al een stuk minder wanneer er spouwmuurisolatie is aangebracht. Door het (laten) aanbrengen van zogenaamde radiatorfolie, gaat de warmte minder snel verloren. Dit is een eenvoudige én goedkope maatregel, die je zelf makkelijk kunt toepassen.

Breng tochtstrips aan


Zeker in wat oudere woningen komen kieren en naden rondom ramen en deuren voor. Om van die onaangename tocht af te komen, kun je tochtstrips aanbrengen. Het is simpel. Je knipt de tochtstrip op maat en plakt die op het betreffende kozijn. Door het aanbrengen van tochtstrips bespaar je al gauw tientallen kubieke meters gas op jaarbasis én je woning voelt veel aangenamer.

Slim, slimmer, slimst


Een slimme thermostaat stemt de temperatuur in de woning af op jouw leefpatroon (en dat van je medebewoners). Door het installeren van een slimme thermostaat kan worden voorkomen dat de verwarming onnodig aanstaat en dus besparen op gas. Daardoor bespaar je uiteraard geld. Met een app kun je via je smartphone of smartwatch verbinding met de thermostaat maken en de temperatuur op afstand regelen. De app geeft daarnaast inzicht in het energieverbruik.

CV onderhoud

Laat minstens eenmaal per jaar je CV-ketel controleren en onderhouden. Dan ben je altijd van een optimale werking verzekerd en kun je besparen op gas. Bovendien voorkom je hiermee vervelende storingen en mogelijke gevaarlijke situaties. Denk aan een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een reukloos én dodelijk gas dat bij een onvolledig verbrandingsproces kan ontstaan.

Warmtepomp

Wie volledig (of bijna volledig) van het gas af wil, moet de CV-ketel door een warmtepomp, die op elektricteit werkt, vervangen. De werking van een warmtepomp is anders dan die van een CV-installatie. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het is wel even wennen, want een warmtepomp heeft een lage aanvoertemperatuur. Daardoor warmt een woning minder snel op. Houd er ook rekening mee dat warmtepompen nog relatief kort worden toegepast en de techniek vrij nieuw is.
Wie helemaal van het gas af wil, hoeft hiervoor vanaf 2021 geen kosten meer te betalen. De subsidie voor een warmtepomp met een vermogen van meer dan één KW, bedraagt in 2022 30% van de totale investeringskosten (via RVO.nl)

Goed geïsoleerd? Zorg voor goede ventilatie

Als je woning heel goed is geïsoleerd, is het van belang dat er goed wordt geventileerd. Als vochtige en warme lucht niet wegkunnen, kunnen er vochtproblemen en schimmel ontstaan. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat er met koken,douchen en wassen wel zeven tot 14 liter vocht per dag vrijkomt (driepersoons huishouden).
Het openzetten van de ramen is helaas niet altijd afdoende. Een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-installatie biedt dan uitkomst. De professional, die je eenvoudig via Zoofy boekt, kan je hierover adviseren en een dergelijk systeem aanbrengen.

Subsidie, maak er gebruik van

Wanneer je als woningeigenaar twee of meer isolerende maatregelen neemt, kun je een beroep doen op een landelijke subsidieregeling. Er mag een vorm van isolatie met een zonneboiler of een warmtepomp worden gecombineerd. Wil je meer over de voorwaarden weten? Milieu Centraal geeft je hierover uitleg.