Welke klus moet worden gedaan?
Bespaartips

Bespaar op de energiekosten met een slim huis

maandag 18 oktober 2021

Maak uw woning energieslim door te besparen op de energiekosten

We mogen verwachten dat met de laatste ontwikkelingen rond gas en energiegebruik in Nederland, wij allemaal steeds zuiniger zullen moeten worden! Het is ook maatschappelijk verantwoord om daarin je best te doen. Notabene is het fijn voor uw portemonnee en wij helpen u graag hiermee, door middel van de tips in dit blog. Het eerste wat u zich natuurlijk kunt afvragen is: hoe zuinig is mijn huis? Beschikt u al over een energielabel? Het energielabel van uw woning laat zien hoe goed uw huis geïsoleerd is. Die informatie kunt u krijgen bij het kopen, verkopen en huren van de woning. Elke energieleverancier moet u op de hoogte kunnen houden van uw eigen energieverbruik. Zorg ervoor dat u die informatie ook krijgt.

Besparen met een slimme thermostaat

Bespaar op energiekosten met een slim huis besparen met een slim huis

Met een slimme energiemeter van uw leverancier krijgt u een maandelijks energierapport waarin u het energieverbruik van de afgelopen maand kunt aflezen. U krijgt dan ook de vergelijking te zien met de maand en het jaar daarvoor. Als u nog niet beschikt over zo een meter kunt u dit toch nagaan op de jaarrekening waarop het verbruik van het afgelopen jaar staat genoteerd. Vergelijk die met voorgaande jaren en krijg zo ook inzicht in uw energieverbruik.

Isoleer beter, u hoeft niet in de kou te zitten

Nu u weet wat het verbruik is heeft u wat huiswerk. Hoe kan het beter? Of hoe kan het nog beter. Wat vaak onnodig veel in het huis kost, vooral tijdens de koude maanden, is het stoken natuurlijk! In bijna alle huishoudens in Nederland wordt op gas gestookt en in die maanden loopt het verbruik natuurlijk heel hoog op. U hoeft niet per se in de kou te zitten om daarop te bezuinigen. Zorgen voor goede isolatie scheelt al heel veel. Weet wel dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet optimaal zijn geïsoleerd. Daar wil u niet bij horen.

Bespaar op energiekosten met behulp van de thermostaat

Uw woning beter laten isoleren kost misschien wel wat, maar de energierekening gaat drastisch omlaag en op den duur haalt u de investering er helemaal uit. Maar voordat u veel uitgeeft aan zaken als isolatie kunt u alvast zelf dagelijks veel beginnen te doen of juist laten. De thermostaat bepaalt de temperatuur van uw woning en speelt daar dus een sleutelrol in. U kunt het op 15 graden zetten als er overdag niemand thuis is en de thermostaat uitschakelen als u langer dan 2 dagen weg bent, want waarom zou u uw woning verwarmen als u niet thuis bent? Er bestaan apps waarmee u op afstand de thermostaat kunt beheren. Zo kunt u een half uurtje voordat u denkt thuis te zijn de thermostaat alvast op de gewenste temperatuur instellen vanuit uw smartphone.

Besparen op energiekosten door slim stroom gebruik

Op stroom gebruik bespaart u door goed beleid met betrekking tot de verlichting, maar ook het opladen van al die slimme apparaatjes. Alleen de ruimte verlichten waar u aanwezig bent is een oude bekende tip. Maar u kunt tegenwoordig met led verlichting nog veel meer besparen. Led Lampen zijn dan misschien wat duurder in de aanschaf, maar u kunt de vervanging geleidelijk aan doen, door uitgebrande lampen stuk voor stuk te vervangen door led. Ook kunt u lampen op tijdssloten plaatsen. Het resultaat van deze kleine ingrepen op uw energierekening blijft zeker niet uit. Wist u dat een oplader stroom blijft gebruiken zolang het niet uit het stopcontact is gedaan? Wel, dat geeft u de volgende tip, trek alle stopcontacten eruit als ze op dat moment niet van nut zijn. Voor het besparen van nog meer stroom kunt u ook nog ervoor kiezen om de was op lagere temperatuur te doen en uw was aan de lijn laten drogen. In de zomer is dat zeker een optie. En de computer instellen zodat het na een aantal minuten van inactiviteit overgaat op de slaapstand. U kunt ook besparen op warm watergebruik door vaker te kiezen voor een douche in plaats van een ligbad, door minder lang onder de douche te staan en natuurlijk door minder heet te douchen. Dat laatste is ook nog gezond! Zo ziet u dat u met een bewust persoonlijk energiebeleid u al een heel eind op weg bent.