7 onderhoudstips om door de herfst te komen
woensdag 02 oktober 2019
Bekijk hieronder alle tips om de herfst door te komen
Hieronder staan zeven onderhoudstips beschreven om jouw huis goed door de herfst heen te loodsen. Bekijk ze hier
1. Bladeren zijn de grote vijand van dakgoten en veroorzaken lekkages
Met de herfst voor de deur (en als de temperatuur straks eindelijk begint te dalen) beginnen ook de eerste bladeren te vallen. Als je woning in de buurt van bomen staat en de bladeren beginnen te vallen, maak dan af en toe je dakgoten schoon. Dit voorkomt lekkages als het flink gaat regenen. Dakgoten overstromen en raken verstopt waardoor er lekkages optreden. Verzekeringen vergoeden de kosten voor het oplossen hiervoor ook vaak niet. Bladeren niet uit je dakgoot halen wordt gezien als achterstallig onderhoud. Geen zin om het zelf te doen? Schakel de hulp in van een vakman die je goot schoonmaakt.
2. Terwijl je toch op het dak staat...
Kijk eens naar je dakbedekking. Zijn er geen dakpannen los of versleten? Is je dakleer nog in nette staat? Is er geen begroeiing te zien op je dak? Groeit er geen klimop daar boven? Begroeiing en planten zijn de start van elke daklekkage. Voorkom het door het preventief te verwijderen. En als je ziet dat je dakleer wat naar boven komt, laat eens preventief een dakwerker komen. Zijn er dakpannen aan vervanging toe, wissel ze dan om als je nog wat reserve hebt liggen, of koop er een paar bij de bouwmarkt. De meeste formaten zijn daar wel te vinden.
3. Mocht het ooit weer koud worden buiten, dan komen de beestjes naar binnen.
Muizen, ratten en ander ongedierte heeft het nu meer dan prima buiten. Maar als straks de temperatuur buiten begint te dalen, dan gaan ze op zoek naar lekkere warme woninkjes net als die van jou! Ga op zoek naar plekken waar ze door naar binnen kunnen sneaken. Nu zijn ze nog buiten. Met wat simpele ingrepen houd je ze daar ook. Loop eens een rondje langs je woning of in de hal van je appartement en bij de voordeur. Vaak met wat aansmeren van kleine gaten met wat cement (kun je gewoon in een tube kopen), is het al opgelost. En als je binnen bijvoorbeeld bij verwarmingsbuizen of in de hoeken van kamers wat kleine gaatjes zit, vul ze dan met wat acrylaatkit op. Muizen hebben maar de breedte van je pink nodig om ergens binnen te komen.
4. Het gaat gebeuren, de verwarming binnen gaat ooit weer aan
En nu hebben de CV-monteurs het heel rustig! Je zou morgen al een afspraak bij ze kunnen maken (Via Zoofy is de afspraak in 30 seconden geregeld;-)) Wanneer ontstaan de meeste problemen met CV-ketels? Op het moment dat ze na een lange zomer (en warme herfst) weer voor het eerst opnieuw aan gaan. Dat is het moment dat de temperatuur onder de 15 graden zakt, of het een paar dagen flink regent. En guess what, dan wil iedereen vandaag of morgen geholpen worden. Nu ben je zo aan de beurt en is het weer geregeld voor de komende tijd. De kans op storingen met preventief onderhoud neemt enorm af. En bijkomend voordeel: je CV ketel wordt zuiniger. De CV monteur zorgt er namelijk voor dat hij wordt schoongemaakt en dat verbetert de efficiëntie van je ketel.
5. Bekijk je kozijnen en ander houtwerk op verf dat afbladdert
Als je verf eraf begint te bladderen, dan is het tijd voor een dot verf. De verf beschermt je kozijnen tegen het weer. Reken krijgt geen kans het hout in te trekken en te beschadigen, als het netjes afgewerkt is. Kozijnen hebben bijna een onbeperkte levensduur, als je ze maar netjes bijhoudt. Als ze maar netjes geverfd worden om de paar jaar. Zijn ze toe aan een lik verf? Ga het schilderen! Nu is het nog lekker weer. (Wij hebben goede schilders voor je;-)) Tip: vraag even de buren of zij ook wat verfwerk te doen hebben. Dat scheelt vaak flink in de prijs als je het laat doen door een schilder.
6. Snoeien die handel
Als je een tuin hebt, dan is hét moment om wat aan je tuin te doen, vlak voor het einde van de warme dagen. Dan is het een goed moment om je gras nog een keer te maaien. Niet te kort trouwens, langer gras houdt zich beter in de winter. Om je bomen en struiken te snoeien. Als je dat voor het begin van de echte herfst doet, dan scheelt je dat ook nog eens een heleboel werk in de tuin. De bladeren vallen dan namelijk niet meer van de takken af, die takken zijn er niet meer. Die heb jij al gesnoeid. Een struik of boom snoei je met een vlijmscherp(e) mes of zaag, net langs de schouder/arm van de volgende tak. Dan herstelt de boom of struik het beste van z'n verwondingen.
7. Waterverbruikers in de tuin uitzetten en leeghalen
Met dit warme weer in september hoef je er nog niet aan te denken, maar vanaf dat het begint te vriezen, kunnen je tuinslangen en waterleidingen richting de tuin snel kapot te vriezen. Het hoeft maar een paar graden te vriezen en het kan al gebeurd zijn. Haal al het water uit je tuinslang, want als er een bodempje in blijft zitten kan dat toch al funest voor de slang zijn. Eén keer vriezen en de buitenkanten van het water vriest vast, de 2e keer vriezen kan zomaar het gedeelte aan water wat er tussen zat doen aanvriezen. En dat kan nu geen kant meer op want de buitenkant is al bevroren. Als gevolg daarvan kan de slang kapot gaan.
Meer tips van Zoofy zien?
Volg ons op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.