Regel nu jouw verduurzamen woning

Cv waterzijdig inregelen appartement

Vanaf €599 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1168 woningen verduurzamen in jouw regio

Sommige manier op je woning te verduurzamen zal je zelf misschien niet zo snel kunnen bedenken. Het waterzijdig inregelen van een cv-installatie klinkt voor veel mensen niet bekend. Desondanks is het een goede manier om je woning te verduurzamen, doordat je energieverbruik omlaag gaat. Als extra voordeel worden de ruimtes in je huis goed verwarmd, waardoor je meer comfort kunt verwachten. Genoeg reden dus om hier eens verder in te duiken.

Regel nu jouw verduurzamen woning
0 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

CV waterzijdig laten inregelen door Zoofy

Tijdens het inregelen wordt het cv-water gelijkmatig verdeeld over de verwarmingselementen, dit wordt ingesteld in de cv-installatie. De cv-installatie is een verzamelnaam voor de cv-ketel en de radiatoren of convectoren. Wanneer dit is gedaan stroomt het water door alle verwarmingselementen in precies de juiste hoeveelheid om je kamers voldoende te verwarmen.

De voordelen van je cv waterzijdig inregelen van appartement

Het grootste voordeel is dat het je energieverbruik drastisch kan verlagen. In de meeste gevallen met 5%, maar soms wel met 15%. Zet je nu de thermostaat in de ene kamer extra hoog, wanneer je de andere kamer wilt verwarmen? Dan haal je de meeste winst uit het waterzijdig inregelen. Daarnaast verbetert het de doorstroming van het water in de verwarmingselementen. De verdeling van de warme wordt daardoor een stuk beter. Wanneer de verdeling slecht is, worden sommige kamers te warm of juist te koud vergeleken met andere kamers in je huis. Door de inregeling krijg je overal een aangename temperatuur.

Het is zelfs zo dat bij de meeste huizen de cv-installatie niet goed is ingesteld. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit negatieve invloed heeft op het energieverbruik en wooncomfort.

Wanneer kun je het doen?

Er zijn twee moment waarop je de inregeling kunt uitvoeren, namelijk tijdens de installatie of achteraf. Voorheen gebeurde het inregelen altijd door de installateur tijdens het installeren van de cv-ketel, tegenwoordig is dat helaas niet meer zo. De voornaamste reden is omdat de installatiebedrijven bang zijn dat de klant de kosten dan te hoog vindt. Aangezien de meeste mensen de toegevoegde waarde er niet van in zien. Soms is het ook de kennis die ontbreekt bij de installateurs.

Mocht je cv-ketel aan vervanging toe zijn, vraag dan direct over de installatie waterzijdig kan worden ingeregeld. Mocht je cv-ketel nog niet aan vervanging toe zijn, dan is het zeker de moeite waard om de inregeling alsnog achteraf te laten uitvoeren. Het bespaart je namelijk snel tientallen euro’s per jaar. Daarnaast is het sinds 2020 zelfs verplicht bij verwarmingssystemen die worden vernieuwd. Ook wanneer er meer dan 30% van je verwarmingselementen zijn vervangen. Bij sommige oudere woning is dit echter niet mogelijk en wordt er een uitzondering gemaakt.

Heeft het zin voor mijn huis?

Het waterzijdig inregelen is niet voor iedere situatie ideaal. Komen niet alle kamers in je huis op een goede temperatuur? Dan doe je er goed aan om het inregelen uit te voeren. Ook wanneer je huis niet comfortabel warm aanvoelt, dan is het waarschijnlijk zinvol. Daarnaast is het een uitkomst wanneer je een (hybride) warmtepomp hebt. Deze functioneerde namelijk het beste met een ingeregelde verwarming. En natuurlijk is het een uitkomst wanneer het energieverbruik van je cv-ketel erg hoog is.

Kosten en subsidie

De kosten van de inregeling bedragen ongeveer tussen de 300 en 500 euro. Er wordt vanuit gegaan dat je de investering na 3 tot 4 jaar hebt terugverdiend. De SEEH, ook wel de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen voor Vve’s, heeft een speciale regeling voor de inregeling. Je krijgt namelijk 90 euro terug wanneer je je verwarmingssysteem eenzijdig laat inregeling. Dit moet wel gebeuren door een erkend installateur. Daarnaast moet je ook verplicht twee isolatiemaatregelen aan je woning uitvoeren.

Zelf doen of uitbesteden

Een cv-ketel installeren moet je vrijwel altijd door een professionele installateur laten doen, dit kun je niet zelf. Het inregelen kun je natuurlijk ook door een installateur laten doen, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Je moet hier wel enige handigheid voor hebben en wat tijd over. Zorg er ook voor dat je beschikt over het juiste gereedschap, zoals een speciale thermometer. Het meeste werk hierin is het instellen van de radiatoren. Alleen dan kunnen ze goed hun warmte verdelen en afgeven. Op het internet kun je een aantal handleidingen vinden over hoe je te werk moet gaan.

Het komt ook vaak voor dat de installateurs een verkeerde oplossing bieden. Zij stellen dan de temperatuur van het cv-water hoger in, of de laten de cv-pomp van het verwarmingssysteem harder draaien. Dit is geen goede oplossing, want de cv-installatie verbruikt hierdoor meer energie en de pomp meer stroom. Wanneer het verwarmingssysteem goed is ingesteld, is dit niet nodig.

Zo moet het

Heb je de keuze gemaakt om zelf de inregeling uit te voeren? Dan ga je als volgt te werk. Je dient eerst de waterstroom door de radiator te regelen, dit doe je met de instelbare radiatorkraan. je doet dit via de stelschroef in het binnenwerk. Hierbij moet je niet aan de knop zelf draaien. Het is ook mogelijk om dit via de voetventielen, in de afvoerleiding onderaan de radiator, te doen. Check dan wel eerst of het cv-water niet vuil is, zo kun je verstopping voorkomen.

Het doel van de inregeling is de vermindering van het verschil in de temperatuur. De verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleiding temperatuur is idealiter 0,8. Hoe meer je de radiator afknijpt, door het ventiel dicht te draaien, hoe groter het verschil in temperatuur wordt. De radiator geeft dan dus minder warmte af in die kamer.

Start met verduurzamen

Het waterzijdig inregelen is dus in veel gevallen een goede optie om je huis duurzamer te maken. De investering verdien je binnen 3 tot 4 jaar terug en het comfort in je huis wordt er beter van. Bekijk wel eerst of het inregelen mogelijk is voor jouw huis. Een combinatie van aanpassingen aan je woning om deze te verduurzamen is altijd een goede keuze. Hierbij kun je vaak ook aanspraak doen op subsidies, waardoor het je weer veel geld kan schelen.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af