Regel nu jouw keukenspecialist

Oven inbouwen

Vanaf €99 incl. btw

De bovengenoemde prijs is exclusief (eventueel) meerwerk en materialen.

Laat vakkundig je oven inbouwen. Maak direct een afspraak met een witgoedmonteur bij jou in de buurt.

Regel nu jouw keukenspecialist
4 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • De plek voor jouw spoedklus!
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
  • De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Inbouw oven plaatsen via Zoofy

Een oven is erg handig om te hebben in jouw keuken. Lekkere taarten of cakes bakken, maar ook ovenschotels maken of een pizza afbakken zou allemaal niet kunnen zonder oven. Dus wil je jouw inbouw oven vervangen, of als je nu alleen een magnetron hebt en ook graag een oven wilt, is het tijd om er eentje aan te schaffen. Er zijn veel verschillende ovens te koop. Er zijn ovens die onder een fornuis zitten. Ook heb je vrijstaande (combi) ovens en inbouw ovens. Als je voor die laatste soort kiest, kan het verstandig zijn om een vakman in te huren voor de klus. Hoewel een oven ook wel zelf in te bouwen is, komt er meer bij kijken dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat de oven voldoende ventilatieruimte heeft? En weet je zeker dat het goed geregeld is met de elektriciteitstoevoer? Als je een inbouw oven laat plaatsen door een vakman hoef jij je over al deze vragen geen zorgen meer te maken. Maar voor je deze beslissing neemt wil je natuurlijk weten wat er allemaal komt kijken bij het inbouwen van een oven en wat de gemiddelde kosten zijn. We vertellen je er graag alles over.

Soorten inbouw ovens

Ovens komen in verschillende soorten en maten. Welke soort je kiest, is afhankelijk van jouw wensen en de manier waarop je de oven wilt gaan gebruiken. Een groot deel van de kosten voor een oven plaatsen zit in de aanschaf van een nieuwe oven. De prijs is afhankelijk van het soort oven dat je kiest, maar ook van het formaat en het vermogen van jouw nieuwe oven.

Conventionele inbouw oven

Zoals de naam al aangeeft is een conventionele inbouw oven een traditionele oven, zonder andere functionaliteiten. Deze soort oven heeft een onder- en bovenelement, waarmee de gerechten verwarmd worden. Je kunt er meestal ook voor kiezen om één van de elementen te gebruiken, in plaats van beide tegelijkertijd. Zo kun je bij een taart waarvan de bodem al gebakken is, ervoor kiezen om alleen de bovenwarmte te gebruiken. Zo wordt alleen de bovenkant van de taart nog gebakken. Het inschakelen van alleen onderwarmte kan nuttig zijn als je een gerecht op hoge temperatuur wilt bakken en ervoor wilt zorgen dat de bovenkant niet gaat verbranden.

Multi-functionele oven

Een multi-functionele oven is een traditionele oven, maar met extra functies voor het stomen en grillen van gerechten. Naast de boven- en onderwarmte kun je bij deze oven kiezen voor een hetelucht- of stoomfunctie. Hetelucht zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt over verschillende niveaus. Dit kan erg nuttig zijn bij het bakken van bijvoorbeeld een ovenschotel. Met de stoomfunctie kun je gerechten als rijst, groente en vis heerlijk bereiden. Ook kun je de stoomfunctie gebruiken om gerechten op te warmen.

Stoomoven

Als je vaak gerechten stoomt, is het ook mogelijk om een speciale stoomoven te kopen. Gerechten laten overkoken of verbranden is in deze oven bijna onmogelijk. Ook komt er bij het koken weinig geur vrij. Nadeel is wel dat een stoomoven vaak wat duurder is dan een andere variant inbouw oven. Ook heb je water nodig om stoom te kunnen krijgen. Dat betekent dat de oven of op de waterleiding zal moeten worden aangesloten, of dat je regelmatig een waterreservoir moet bijvullen.

Combi oven

Veel mensen kiezen voor een combi oven of combi magnetron. Dit apparaat combineert zowel de functionaliteiten van een magnetron als die van een oven. Ideaal als je wel beide apparaten in huis wilt hebben, maar geen plek hebt voor een losse magnetron en oven. Er zijn combi ovens te koop in veel verschillende soorten. Er zijn apparaten waarbij de magnetronfunctie centraal staat. Deze zijn dan ook goed als oven te gebruiken, maar als je echt een fervent bakker bent zul je bij een combi magnetron tegen beperkingen aanlopen. Als je wilt dat de ovenfunctie centraal staat kun je beter kiezen voor een combi oven. Deze hebben vaak geen draaiplateau, waardoor de magnetronfunctie iets minder effectief is, maar het wel mogelijk is om grote ovenschalen in de oven te plaatsen.

inbouw oven

Gemiddelde kosten om een oven te plaatsen

De kosten voor een oven plaatsen zijn opgebouwd uit drie aspecten. Ten eerste heb je de aanschaf van jouw nieuwe oven. Afhankelijk van het soort oven dat je kiest, kan de prijs hierbij flink uiteen lopen. Daarnaast betaal je de vakman voor de inbouw oven plaatsen. Ten slotte moet je rekening houden met eventuele extra kosten, zoals het (ver)plaatsen van een stopcontact, het groter of kleiner maken van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden of soms zelfs het aanleggen van een extra stroomgroep. De precieze prijs voor een inbouw oven plaatsen of jouw oude inbouw oven vervangen is dus totaal afhankelijk van jouw voorkeuren en de situatie in jouw keuken. Om je toch een idee te geven, hebben we hier de gemiddelde kosten voor een inbouw oven plaatsen voor je op een rijtje gezet.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Aanschaf inbouw oven Tussen €120,- en €3000,-
Inbouw oven plaatsen Tussen €75,- en €200,-
Extra werkzaamheden (zoals het plaatsen van een extra groep) Tussen €200,- en €500,-


Om van tevoren zo goed mogelijk te weten waar je aan toe bent, is het verstandig om een aantal zaken aan de vakman door te geven, voordat hij aan de klus begint. Zo zal hij willen weten welk type inbouw oven je hebt aangeschaft. Ook de huidige situatie in jouw keuken is van belang. Wil je jouw oude inbouw oven vervangen en moet de vakman de oude dus ook verwijderen? Of wil je alleen een compleet nieuwe oven inbouwen? Ook de situatie in jouw meterkast is belangrijk. Soms is het nodig om een extra groep aan te sluiten, maar dit is niet in elke meterkast zomaar mogelijk. Bespreek dit van tevoren dus ook met de vakman. Zo komen jullie beiden niet voor verrassingen te staan.

Dit komt er kijken bij een inbouw oven plaatsen

Nou je weet wat het ongeveer kost om een inbouw oven te plaatsen of jouw oude inbouw oven te vervangen, wil je natuurlijk nog weten welke werkzaamheden er precies uitgevoerd moeten worden bij een oven inbouwen. Het is namelijk niet direct mogelijk om een oven te gaan aansluiten. De vakman zal onderstaande stappen doorlopen om jouw inbouw oven te plaatsen.

Het opmeten van de ruimte

Meten is weten, ook bij een oven inbouwen is dit waar. De eerste stap die de vakman zal zetten is het meten van de nis of het keukenkastje waar de oven moet komen. Niet alleen moet er genoeg ruimte zijn om de oven te plaatsen, er moet ook nog genoeg ventilatieruimte overblijven. Ook bij een inbouw oven vervangen is het geen zekerheid dat de nieuwe oven direct op de plaats van de oude oven past. Als blijkt dat de ruimte te klein is, zal de vakman deze op maat moeten maken. Ook als de ruimte te groot is, zal de vakman voor een mooie afwerking moeten zorgen. Heb je nog geen nieuwe inbouw oven aangeschaft? Meet dan van tevoren de ruimte goed op. Zo kun je bij aanschaf rekening houden met de maten en kun je extra werkzaamheden voorkomen.

Stopcontact of groep aanleggen

Afhankelijk van het vermogen van jouw nieuwe inbouw oven kan het verstandig zijn om deze op een aparte groep aan te sluiten. Anders zou het zomaar kunnen dat bij gelijktijdig gebruik van verschillende apparaten de stoppen doorslaan. Soms heb je nog een groep over in jouw meterkast en is dit probleem eenvoudig verholpen, maar soms kan het nodig zijn om een elektricien in te schakelen. Deze kan de situatie in jouw meterkast beoordelen en eventueel een extra groep of kastje plaatsen. Ook als er geen stopcontact in de buurt van jouw nieuwe oven zit, kan het nodig zijn om een stopcontact te (ver)plaatsen. Bij een inbouw oven vervangen door een oven op dezelfde plaats is de kans groter dat de stroomtoevoer al goed geregeld is. Deze stap kan dan vaak overgeslagen worden. Dat scheelt jou geld en tijd. Als je nog niet eerder een inbouw oven had, kan het verstandig zijn om rekening te houden met extra kosten voor deze werkzaamheden.

Inbouw oven aansluiten

Als de ruimte en de stroomtoevoer geregeld zijn, is het tijd om de inbouw oven aan te sluiten. Deze stap neemt maar weinig tijd in beslag. De vakman plaatst de oven en schroeft deze goed vast. Als de stekker in het stopcontact zit, kun jij daarna direct gebruiken maken van je nieuwe oven.

Laat je inbouw oven plaatsen via Zoofy

Hoewel het plaatsen van een inbouw oven op het eerste gezicht niet zo heel lastig kijkt, kan er meer bij komen kijken dan je denkt. Vooral als er een extra stroomgroep aangelegd moet worden, kan dit behoorlijk lastig zijn. Ook wil je zeker weten dat de ruimte echt groot genoeg is en dat er voldoende ventilatieruimte overblijft. Een vakman inhuren kan dan verstandig zijn. Deze kan goed en netjes jouw inbouw oven vervangen of plaatsen. Via Zoofy kom je eenvoudig en snel in contact met een vakman uit de buurt. Je betaalt geen voorrijkosten en we garanderen dat je tevreden bent. Zo kun jij snel de lekkerste taarten en ovenschotels maken.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af

Gamma
Bol.com
Kar-wei
Praxis
Hornbach