Welke klus moet worden gedaan?
jaloezie ophangen klusjesman

Zo hang je zelf jaloezieën op

woensdag 27 oktober 2021

Heb je jaloezieën gekocht? Dan kun je deze laten ophangen of zelf ophangen. Want zelf ophangen is, als je het een keer hebt gedaan, helemaal niet zo moeilijk! Hoe je dat dan precies doet? Dat leggen we je hier uit. Bekijk hieronder het stappenplan voor het ophangen.

jaloezieen ophangen

Stappenplan jaloezieën ophangen

 

Stap 1: Meten is weten

Het is belangrijk om allereerst het kozijn op te meten. Meet de binnenzijde van het kozijn op drie verschillende hoogtes op. Waarom op drie verschillende hoogtes? Omdat de breedte van het kozijn op verschillende plekken kan afwijken. Gebruik voor de maat van de houten, kunststof of aluminium jaloezieën de kleinste breedtemaat. Daarna is het belangrijk ook de hoogte van het kozijn tot de vensterbank te meten.

Stap 2: De onder- en bovenbalk op maat zagen

Vervolgens kun je de onder- en bovenbalk van de jaloezie op maat zagen. Teken met een potlood de juiste breedte af. Doe dit niet maar aan één kant, maar zorg ervoor dat je zowel aan de linker- als rechterkant van de balken evenveel inkort. Zo blijft het optrekmechanisme namelijk in het midden. In de balken zit een beschermdop, deze haal je eruit voordat je gaat zagen. Zaag dan de balken op maat en haal met schuurpapier eventuele ijzer bramen weg. Vergeet daarna niet de beschermdoppen weer terug te plaatsen.

Stap 3: De jaloezie hoogte bepalen

In stap 1 heb je de hoogte van het kozijn tot de vensterbank gemeten. Nu is het belangrijk om de jaloezie op die hoogte te maken. Dit kun je doen door de jaloezie uitgehangen neer te leggen of door deze aan twee draden op te hangen. Vervolgens kun je aan de onderkant de doppen waarmee de optrekkoorden vastzitten verwijderen en de knoppen uit de koorden halen. Door aan de koorden te trekken, kun je de onderbalk op de juiste hoogte hangen. Het overige koord kun je vervolgens afknippen. Houd wel wat extra lengte over, zodat je er nog knopen van kunt maken. Doe tot slot de doppen weer terug in de balk.

Stap 4: De lamellen knippen

Met een lamelschaar kun je de lamellen afknippen. Dit kun je doen door de schaar in te stellen op de juiste breedte en vervolgens de lamellen aan beide kanten af te knippen.

Stap 5: De jaloezie ophangen

Als het goed is, heb je bij de jaloezie speciaal bevestigingsmateriaal geleverd gekregen. Schroef dit volgens de instructies in het kozijn, klik de jaloezie in de steunen en installeer de draaistang. Wanneer je de jaloezie buiten het kozijn wilt ophangen, kun je de gaatjes aan de achterkant gebruiken in plaats van de gaatjes aan de bovenkant.